Hlavní obsah

Taxikáři startují další protest proti službám typu Uber. Ulice hlavního města mohou blokovat i několik dní

Taxikáři ve čtvrtek zablokují Prahu na protest proti alternativním přepravcům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve čtvrtek dopoledne zahajují provozovatelé taxislužeb další protest proti nelegálním přepravcům. Zapojit by se do něj mohlo na šest tisíc řidičů.

Článek

Další protestní akci ve čtvrtek zahajují taxikáři. Vyjádří tak svou nevoli vůči alternativním službám typu Uber nebo Taxify. Protestní jízdu započnou kolem 11. hodiny z pražského Strahova. Podle informací Seznamu na místo kolem 10. hodiny dorazilo asi 500 aut. Blokovat mohou taxikáři magistrálu i některé příjezdové cesty do hlavního města.

Podle Karolíny Venclové z Asociace koncesionářů v taxislužbě bude čtvrteční akce dosud největší v historii. Nátlaková skupina bude složena z více než šesti tisícovek řidičů. „Přijedou nás podpořit kolegové z Brna, Olomouce i Ostravy,” uvedla pro Seznam.cz.

Na rozhovor s organizátory čtvrtečního protestu se podívejte v následujícím videu:

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. (Video: Seznam.cz)Video: Seznam Zprávy

Pražská primátorka Adriana Krnáčová považuje protest za nešťastný. „Taxikáři by neměli při protestech proti službám typu Uber blokovat ulice hlavního města. Není to řešení a na svou stranu si nikoho nezískají,” uvedla.

S pražským magistrátem taxikáři jednali ještě tento týden. Na kompromisu se však zatím nedohodli. „Možnosti na domluvu jsou tu vždycky. Paní primátorka se včera vyjádřila tak, že s námi souhlasí v tom, že Uber je tu nelegálně. Sama začala obviňovat vládu z toho, že nic nekoná a pouze tomu přihlíží,“ prohlásil ve středu mluvčí Sdružení českých taxikářů David Bednář.

Pořadatelé stávky varovali, že dokud vláda nepodnikne okamžité kroky ke zjednání nápravy, budou protesty trvat nepřetržitě. Akce se tak může protáhnout na několik dní i týdnů. Vadí jim zejména to, že provozovatelé taxislužeb a alternativní dopravci typu Uber mají zákonem nastavené nerovné podmínky.

Taxikáři proti nelegálním dopravcům protestovali už dříve. Počátkem loňského října blokovali pomalou jízdou provoz v okolí ruzyňského letiště a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou magistrátu. Dosud poslední protest plánovaný v hlavním městě na polovinu listopadu zrušili organizátoři den předem.

Reklama

Doporučované