Hlavní obsah

Taxikáři svolávají do Průhonic protest, chtějí dostat kompenzace

Foto: Profimedia.cz

Sdružení českých taxikářů pořádá 17. ledna protest. Vzhledem ke koronavirovým omezením má kapacitu 100 osob.

Reklama

Taxikáři v Česku toho mají dost. Protože se na ně nevztahují žádné vládní kompenzace, které by oboru nahradily jejich náklady na provoz a ušlé příjmy, rozhodli se protestovat v obci, kde žije premiér Andrej Babiš.

Článek

Dopady už druhé vlny pandemie koronaviru jsou podle slov šéfa Sdružení českých taxikářů Petra Polišenského pro většinu taxikářů v Česku devastující. Sdružení proto zorganizovalo protest, který ohlásilo na neděli 17. ledna v 10 hodin. Vzhledem ke koronavirovým omezením má kapacitu 100 osob.

Svůj protest zacílilo do Průhonic, kde žije premiér Andrej Babiš. „Nejdeme vyjednávat, ale chceme peníze, na které máme zákonný nárok. Zatím jsme nedostali ani korunu. Jsme od začátku velice postižený sektor služeb již několik měsíců a dostáváme se všichni na pokraj životní nouze. Vláda se na nás úplně vykašlala, ale řidiči osobní přepravy jsou také lidé, mají své rodiny a děti,“ napsal Polišenský v pozvánce na pražský protest.

Jen členové sdružení podle něj přišli o více než 90 procent příjmů. Vše kvůli vládou omezeným a zrušeným akcím v souvislosti s pandemií koronaviru.

Vláda nahlíží na taxíky jako na subjekty, jejichž činnost nebyla bezprostředně zakázána nebo omezena opatřením orgánu státní správy. Jinými slovy – mohly jezdit, ale že kvůli zásahům vlády nebylo pro koho, už úřady nezajímá.

Nemají tedy nárok na kompenzace, o které zatím neúspěšně žádají. Podle šéfa sdružení je vláda nebere vážně a podceňuje jejich počty.

Taxikáři trvají na tom, že podle zákona mají provozovatelé taxislužby také provozovnu, a to přímo ve vozidle. „V provozovnách služeb, což taxislužby jsou, se musí dodržovat rozestupy, které byly původně stanoveny na dva metry, nově na 15 metrů čtverečních. To v autě nejsme schopni dodržet. Takže jsme byli omezeni a nemohli jsme vykonávat taxislužbu,“ vysvětluje šéf sdružení taxikářů a dodává: „My jsme na sebe navázáni s hoteliéry a restauratéry oboustranně. Oni mají otevřeno, my máme kšefty.“

Podle Polišenského půjde o celorepublikový protest, kterého se zúčastní řidiči OSVČ i s rodinami.

„Je nutné dodržovat omezení vlády, kde je povolena účast pouze pro 100 osob a za dodržování všech epidemiologických pravidel. Cedule se jménem města jsou potřebné, roušky povinné. Ostatní se dozvíte na místě srazu, kde budou pořadatelé,“ informovalo sdružení ve své pozvánce k protestu.

Většina v ohrožení

Ztráta většiny příjmů v době pandemie může být podle Polišenského likvidační až pro 80 procent z nich. „Klidně se může stát, že od ledna 80 procent našich členů nebude mít živnost. A není řešení, jak říkal pan Havlíček, že budeme rozvážet zásilky a jiné věci. To je špatné, to je jiný obor, a ne taxislužba,“ argumentoval Polišenský v rozhovoru pro Seznam Zprávy v polovině loňského prosince.

Dnes je podle něj situaci lepší, než původně čekal. I přesto od Nového roku ukončila nebo zatím přerušila svou činnost až třetina taxikářů. „Někteří prodali auta a změnili obor. Nešlo to jinak,“ dodává Polišenský.

Reklama

Doporučované