Hlavní obsah

Taxíky nevydělávají. Uber se propadl do obří ztráty

Společnost se propadá do ztrát hlavně kvůli silné konkurenci.

Reklama

Americká alternativní taxislužba Uber Technologies se ve třetím čtvrtletí dostala do ještě hlubší ztráty, meziročně o celých 18 procent na 1,2 miliardy dolarů. To je v přepočtu asi 27,5 miliardy Kč.

Článek

Tržby ve třetím období sice překonaly očekávání většiny analytiků, zákazníci u Uberu utratili o 30 procent víc, dohromady 3,8 miliardy dolarů, jenže tím dobré zprávy končí.

Ztráta 1,2 miliardy dolarů je sice nižší, než se očekávalo, ale v meziročním srovnání jde o 18% pokles. Co naopak strmě rostlo, byly náklady, které poskočily téměř o třetinu na 4,9 miliardy dolarů. Firma nebodovala ani při získávání nových aktivních uživatelů – růst byl slabý jak u zákazníků taxíků, tak u lidí, kteří si objednávají jídlo prostřednictví služby Uber Eats.

Společnost se propadá do ztrát hlavně kvůli silné konkurenci, která ji nutí k masivním investicím do reklamních akcí a do nových služeb – například právě do donášky jídla.

Investoři pak oznámené výsledky ohodnotili výprodejem cenných papírů – akcie Uberu oslabily o téměř sedm procent. Od května, kdy se s nimi začalo obchodovat, už ztratily třicet procent.

Informace o výsledcích třetího čtvrtletí společnost zveřejnila v pondělí večer po uzávěrce burz. Uber však zůstává pozitivní a svým akcionářům slibuje, že se do konce roku 2021 dostane do zisku.

Reklama

Doporučované