Hlavní obsah

Tchaj-wan zasáhlo silné zemětřesení. Ve zřícených budovách jsou uvězněni lidé, nejméně 2 mrtví

Tchaj-wan zasáhlo silné zemětřesení, nejméně 2 mrtví.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Tchaj-wan hlásí po dnešním zemětřesení o síle 6,4 stupně nejméně dva mrtvé a více než 100 zraněných. Ohnisko bylo 22 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien v hloubce jednoho kilometru. Ve městě jsou zřícené budovy, ve kterých jsou uvězněni lidé.

Článek

Nejméně dva mrtvé a více než 100 zraněných si podle první bilance vyžádalo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály, které dnes postihlo Tchaj-wan. Ve městě se podle prvních dostupných informací zřítilo několik budov včetně hotelu, v němž je uvězněno asi 30 osob, uvedla agentura AFP.

Kvůli otřesům musela být uzavřena dálnice vedoucí kolem Chua-lienu a používat se nesmí ani most v tomto městě na východním pobřeží Tchaj-wanu. Úřad tchajwanské hlavy státu oznámil, že prezident vyzval vládu, aby ihned aktivovala mechanismy pro případ přírodních katastrof a aby se co nejrychleji rozeběhly záchranné práce, napsala agentura Reuters.

Nedalekou oblast už v neděli zasáhly otřesy o síle 6,1 stupně. V tomto případě se epicentrum zemětřesení nacházelo 14 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien a ohnisko bylo v hloubce 7,8 kilometru. Žádné škody ani oběti nebyly hlášeny.

Tchaj-wan často postihují zemětřesení, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí velmi malé škody. V září 1999 však ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50 000 budov.

Reklama

Související témata:

Doporučované