Hlavní obsah

Facebook proti ChatGPT. „Nejchytřejší kecálek zadarmo“ v Česku nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Společnost Meta (dříve Facebook) jde do přímého souboje s ChatGPT, její cíle jsou ale jiné.

Reklama

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, ukázal nového chatbota, který má být „nejinteligentnější bezplatně dostupný kecálek“. Vůbec poprvé se tak fima Meta pustila do souboje s ChatGPT. Svůj model ale opět dala všem zdarma.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Věřím, že máme příležitost představit umělou inteligenci třem miliardám lidí, a to způsobem, který bude užitečný a smysluplný,“ uvedl Mark Zuckerberg během hovoru s investory v dubnu 2023. Nyní, téměř přesně o rok později, se jeho vize přiblížila realitě.

Produkty jeho firmy Meta – sítě Facebook, Instagram a WhatsApp – používá po celém světě dohromady 3,98 miliardy lidí každý měsíc, což je téměř přesně polovina lidí na planetě. A právě této mase nyní firma začne postupně zpřístupňovat svého nového asistenta „Meta AI“, založeného na nové verzi jejich jazykového modelu, Llama 3.

Pomocník, přítel i programátor

„Zveřejňujeme novou verzi našeho asistenta Meta AI. Můžete se jej zeptat na jakoukoli otázku, a to napříč našimi aplikacemi nebo na našich brýlích,“ vysvětlil Mark Zuckerberg ve videu. „Zavádíme do našeho asistenta nový špičkový AI model Llama 3, který zároveň dáváme k dispozici jako open-source.“

S asistentem Meta AI už mají zkušenosti američtí uživatelé, firma jej ukázala v září 2023. Nově má ale svou vlastní stránku: meta.ai. Pro některé účely jej mohou návštěvníci využít i bez registrace.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ukázky Meta AI: Chatbot funguje i bez přihlášení. Ale jen z některých zemí.

„Zjednodušeně řečeno, věříme, že Meta AI je nyní nejchytřejší asistent, který je vám k dispozici zdarma,“ domnívá se neskromě Zuckerberg. „Abychom udělali chatbot ještě chytřejším, doplnili jsme jej vyhledáváním pomocí vyhledávačů Google a Bing.“

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ukázky Meta AI: Umí vyhledat a zdrojovat informace pomocí vyhledávače.

Tyto znalosti umí chatbot zakomponovat přímo do svých odpovědí. Kromě toho umí také generovat obrázky. To sice dnes už není nijak neobvyklé, ale generátor od Meta je rychlý a umí dokonce výsledky animovat, což je u bezplatných nástrojů unikátní.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Ukázky Meta AI: Co do kvality je model subjektivně srovnatelný se staršími verzemi Midjourney nebo Adobe Firefly.

Pro české uživatele jsou zatím tyto nové nástroje dostupné pouze oklikou, s využitím služeb VPN pro „fingovaný“ přístup ze zahraničí.

Foto: Meta.ai

V Česku zatím Meta.ai není dostupný.

Oficiálně jsou totiž Meta AI funkce dostupné pouze na trzích, které mluví anglicky. Kromě USA jsou to nově: Austrálie, Kanada, Ghana, Jamajka, Malawi, Nový Zéland, Nigérie, Pákistán, Singapur, Jižní Afrika, Uganda, Zambie a Zimbabwe.

Na některé dotazy v češtině ale Meta AI reaguje obstojně.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Oficiálně Meta AI umí jen anglicky, jak to ale u LLM bývá, poradí si i s jinými jazyky.

Překlady básniček ale jejich chatbotovi moc nejdou…

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Na překladech básní si ale většinou vylámou tokeny i konkurenční modely…

Podle Zuckerberga je podstatné, že tento asistent Meta AI není jen samostatný web. Bude zároveň integrovaný přímo do aplikací Facebook, Instagram a WhatsApp. Uživatelé se tak například budou moci zeptat na doplňující otázky v kontextu příspěvků na Facebooku.

Foto: Meta

Ukázka integrace Meta AI do Facebooku.

V komunikačním programu WhatsApp budete moci s chatbotem Meta AI komunikovat podobně, jako zde komunikujete s lidmi.

Foto: Meta

Integrace do aplikace WhatsApp umožňuje i přímé generování obrázků a jejich následné přeposílání.

A podobně jako u ChatGPT se tohoto kecálka můžete ptát na nejrůznější věci: Jak se naučit cizí jazyk, co dělat s návštěvou na výletě, jak upravit recepty, jak dělat reklamu své živnosti na sociálních sítích nebo jak napsat komplikovaný e-mail.

Nic z toho není novinkou pro kohokoli, kdo nástup generativní umělé inteligence sleduje. Většina lidí ale ještě s těmito kecálky nemá přímou zkušenost a právě pro ně může být integrace do oblíbených aplikací klíčová.

Nejchytřejší kecálek zdarma?

Na trhu s umělou inteligencí je poslední dobou živo. V listopadu 2022 otevřel ChatGPT od OpenAI novou kapitolu generativní umělé inteligence. Na vrcholných příčkách se jejich jazykový model drží stále, ale už nemá od konkurence takový odstup jako dříve. Na jeho úroveň se dostaly modely Google Gemini a Anthropic Claude.

V březnu nastoupil Claude 3, který ve verzi Claude Oppus dokonce sesadil krále modelů, GPT-4, z jeho trůnu. V dubnu přišel Google s uvedením Gemini 1.5 ve více než 180 zemích světa. Gemini 1.5 je unikátní svým ohromným kontextovým oknem. OpenAI pak v dubnu oficiálně uvedlo svůj multimodální GPT-4 Turbo a vrátilo se na trůn v přehledu LMSYS Leaderboard.

Foto: lmsys.org

Žebříček velkých jazykových modelů v souboji chatbotů (LMSYS Chatbot Arena, 19. dubna 2024)

Všechny výše uvedené modely jsou nejen placené, ale také uzavřené, proprietální. Zato Llama 3 je (podobně jako předchozí verze) víceméně otevřená a dostupná ke stažení.

V porovnání s ostatními open-source modely by měla Llama 3 dosahovat velmi dobrých výsledků. Větší varianta (Llama 3 70B) v některých ohledech překonává i pokročilé konkurenční modely od Google a Anthropic.

Foto: Meta

Srovnání Llama 3 s ostatními modely. Llama je k dispozici ve dvou verzích: menší 8B a větší 70B. Číslovky udávají miliardy parametrů jazykového modelu.

„Vždy jsme věřili v princip otevřenosti. A jsme rádi, že průmysl přijímá sílu open-source a pozitivní možnosti, které může vytvořit,“ uvedl v rozhovoru Ahmad Al-Dahle, viceprezident společnosti Meta pro generativní umělou inteligenci. „Navzdory tomu, jak rozšířené tyto nástroje umělé inteligence dnes jsou, stále podle nás existuje potřeba vzdělávat lidi o tom, jak s umělou inteligencí komunikovat.“

Rozšíření AI chatbotů mezi uživatele, kteří na ně nejsou zvyklí, ale má i své kritiky: „Existují obavy, jak budou velké jazykové modely fungovat v prostředí sociálních sítí,“ uvedla pro Washington Post odbornice na sociální sítě Anika Navaroli z Tow Center for Digital Journalism. „A připadá mi, že tímto jdou těmto negativním jevům naproti.“

Firma Meta uznává, že chatboti mohou dávat chybné a nesprávné výsledky, a slibuje, že plánuje služby nadále vylepšovat.

Generativní umělá inteligence na vzestupu

Od listopadu 2022, kdy firma OpenAI představila nástroj ChatGPT, lidé po celém světě experimentují s tím, jak jim generativní umělá inteligence může pomoci.

O tom, co nové nástroje umí nebo neumí, se diskutuje z mnoha pohledů. Jedná se o skutečnou inteligenci a kreativitu? Výsledky jsou totiž nejen ohromující, ale také bizarní.

Objevila se také plejáda podvodůzneužití generativní umělé inteligence. Pro řadu lidí je také pochopitelně důležité, jak tyto nástroje ovlivní pracovní trh.

Pokud vás zajímá, jak začít experimentovat s novými nástroji, podívejte se na naše základní tipy nebo na seriál Hrajeme si s AI.

Reklama

Doporučované