Hlavní obsah

Nový čínský chatbot byl vycvičen, aby byl dobrým soudruhem

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Nejslavnějším chatbotem je ChatGPT (na ilustračním snímku). Čína již také má své nástroje, ale ty jsou omezené vzhledem k přísné cenzuře v komunistické zemi.

Zatím není jasné, jestli je nový čínský chatbot, který vychází i ze spisu s myšlenkami Si Ťin-pchinga, určen pro veřejnost. Pro vnitřní potřeby ho začal užívat Čínský institut pro otázky kybernetické bezpečnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejnovější čínský chatbot využívající umělou inteligenci (AI) je věrný doktríně prezidenta a vůdce komunistické strany Si Ťin-pchinga. Čínský úřad pro správu kyberprostoru (CAC) chatovacího robota představil tento týden, přičemž uvedl, že byl mimo jiné vytrénován na spisu zvaném Si Ťin-pchingovy myšlenky o socialismu s čínskými rysy pro novou éru, informovala agentura AP.

Podle AP je nový čínský chatbot připomínkou ideologických parametrů, které by měly splňovat všechny čínské nástroje umělé inteligence.

Zmíněný chatbot má oficiálně sloužit k výzkumu v oblasti kybernetické bezpečnosti a informačních technologií. Měl by být schopen vytvářet zprávy, shrnovat informace či poskytovat anglické a čínské překlady pro uživatele.

Vytrénován byl na šesti odborných databázích týkajících se technologií, sedmým zdrojem dat byl prezidentův spis, uvedl CAC.

Si Ťin-pchingovo dílo obsahuje 14 zásad, k nimž patří nutnost zachování absolutní moci čínské komunistické strany, posílení národní bezpečnosti a socialistických hodnot či zlepšení životní úrovně občanů.

Podle agentury AP zatím není jasné, jestli je nový chatbot určen pro veřejnost. Pro vnitřní potřeby ho začal užívat Čínský institut pro otázky kybernetické bezpečnosti.

Čína na poli umělé inteligence soutěží se Spojenými státy. Technologické firmy jako Alibaba či Baidu již uvedly na trh své chatboty využívající AI, které se podobají chatovacímu robotovi ChatGPT. Podle agentury AP jsou ale čínské nástroje omezenější, protože podléhají přísné cenzuře. To znamená, že například často neodpovědí na otázku, která je politicky citlivá.

Doporučované