Hlavní obsah

TechMIX: Jak udělat dobrý graf? Méně koláčů a více interaktivity

Foto: Pexels.com

Dobře udělaný graf by měl pozornějšího čtenáře odměnit dalšími informacemi a souvislostmi, které si v něm může najít. (ilustrační foto)

Reklama

Znáte ty týdny, kdy se děje tolik neobvyklých věcí, že nevíte, kam dřív skočit? Tak přesně takových je posledních pár dní pro mě: nové iPhony, ukrajinská protiofenzíva, zastropování cen, pokuta pro Google…

Článek

Čtete ukázku z newsletteru TechMIX, ve kterém Pavel Kasík a Matouš Lázňovský každou středu přinášejí hned několik komentářů a postřehů ze světa vědy a nových technologií. Pokud vás TechMIX zaujme, přihlaste se k jeho odběru!

Původně jsem myslel, že se v dnešním TechMIXu pokusím ty různé události a témata shrnout a třeba v nich najít nějakou jednotící linku. Ale víte co? To by bylo příliš redukující a k vám čtenářům neférové. Raději se v newsletteru budu věnovat něčemu docela jinému.

Něčemu krásnému, vzrušujícímu, naplňujícímu.

Přesně tak. Grafům.

Síla a krása vizuální informace

Pokud mě sledujete delší dobu, víte, že mě vizualizace dat fascinuje a snažím se dělat ji co nejlépe. Učím se dělat interaktivní grafy, protože to čtenářům nabízí možnost sáhnout si na čísla a pochopit, jak se chovají při nepatrné změně.

Dobře udělaný graf by měl být pravdivý, přehledný, sdělovat čtenáři srozumitelnou informaci na první pohled. Zároveň by měl pozornějšího čtenáře odměnit dalšími informacemi a souvislostmi, které si v grafu může najít. Proto také jeden dobrý graf může nahradit i několik odstavců textu.

Než abyste porovnávali každou veličinu s každou, a navíc ještě řešili jejich vývoj v čase, můžete použít jeden graf (třeba s interaktivním přepínáním) a všechno je hned vidět jako na dlani.

Třeba tento graf českých nadúmrtí podle mého odpovídá na celou řadu otázek týkajících se covidu. Včetně té nejzávažnější: Byl to skutečně covid, který mohl za rekordní počet českých úmrtí v letech 2020 a 2021? (Ano, byl.)

Nebo co takhle inflace? Můj první interaktivní graf, který jsem dělal pro Seznam Zprávy, se týkal právě inflace, která tehdy dosáhla 3,2 procenta.

Z dnešního pohledu zanedbatelné, však jsem také musel rozsah volitelné inflace několikrát upravovat, abych držel tempo s překotnou dobou. Původně bylo maximum 9 %, a to se tehdy zdálo jako přehnané. Dnes už posuvník sahá až ke dvacítce.

Já sám pak docela často používám svoji historickou kalkulačku inflace, kde si můžete spočítat, o kolik klesla hodnota koruny mezi libovolnými roky a měsíci od ledna 1991 až do současnosti.

Grafy umožňují vysvětlit i neintuitivní jevy, jako třeba proč ne každý pozitivní antigenní test znamená nutně infekci nebo proč 31% zdražení znamená jen 24% ztrátu.

Asi nejkomplikovanější interaktivní graf, který jsem zatím sestavil, demonstroval, jak se nakažlivost a úmrtnost nové varianty covidu může projevit na jejím dopadu na obyvatelstvo. Vzájemná závislost těch dvou parametrů je totiž docela neintuitivní. Ostatně vždycky, když uvažujeme o exponenciálním růstu, matematicky netrénovaný mozek začne klopýtat. Graf je výborná pomůcka, o kterou se můžeme opřít.

Nádherné grafy, až oči přechází

Ačkoli se učím používat nové nástroje, v porovnání s mistry interaktivních vizualizací jsem pouhý začátečník. Proto bych vám chtěl ukázat několik vskutku nádherných grafických zpracování. Jejich tvůrcům nepokrytě závidím a rád se od nich budu i nadále učit.

Klíčem k redukování chudoby je více přátelství mezi bohatými a chudými, ukazuje analýza týmu TheUpshot, který dělá vizualizace pro New York Times. Jejich interaktivní grafika plynule přechází mezi mapou a grafem. Umí ale i úplně jiné typy vizualizací, třeba jak funguje tenisový servis.

Nicky Case dělá fantastické interaktivní simulace, které nicméně velmi důsledně pracují právě s daty. Můžete si vyzkoušet třeba Evoluci důvěry, nebo strávit dlouhé hodiny hraním s desítkami dalších promyšlených interaktivních hříček. Možná to vypadá jako ztracený čas, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že se člověk naučí (a díky interaktivitě „osahá”) opravdu zajímavé a neintuitivní lekce.

Foto: Nicky Case

Interaktivní graf Nicky Case o evoluci důvěry.

Můj kolega Matouš Hrdina ve svém aktuálním newsletteru odkázal na hezkou interaktivní analýzu čínského cenzurování seriálu The Big Bang Theory. Takových vizuálně propracovaných analýz má server The Pudding celou řadu dalších.

Pro mě byl nesmírně zajímavý rozbor vědeckých studií, které během roku 2020 vycházely dechberoucím tempem, jak se vědecké týmy z celého světa snažily přijít na kloub viru SARS-CoV-2.

Interaktivní grafika hezky ukazuje, jak citačně provázané byly práce, které nakonec vedly k vývoji a otestování účinných mRNA vakcín. Neuvěřitelně náročná pak musela být příprava analýzy „tělového make-upu“ různých odstínů.

Foto: The Pudding

Rozbor vědeckých studií o covidu z roku 2020.

Hezké grafy mívá Financial Times (za paywallem). Dlouhodobě také sleduji weby FlowingdataInformation is Beautiful, kde najdete stovky dalších nádherných příkladů interaktivní vizualizace dat.

Právě na posledním zmíněném blogu jsem našel tenhle rozkošný graf, který názorně ukazuje, že herec Leonardo DiCaprio nemá rád číslo 26… Zatímco on stárne a je mu skoro padesát, jeho partnerky oscilují mezi věkem 18 a 25.

Foto: Information is Beautiful

Vývoj partnerských vztahů Leonarda DiCapria

Ale jako každá správná vizualizace dat, i tato ukazuje jen fakta. Interpretace je na vás. „Nemyslím si, že DiCaprio odmítá randit se ženami staršími 25 let,“ píše jeden diskutující. „Naopak, já si myslím, že ženy starší pětadvaceti let odmítají chodit s ním.“

Jak vybrat nejlepší graf?

Možná se ptáte, čemu vděčíte za tento grafový speciál. Kromě zmíněného přetlaku událostí to byl tento naprosto neuvěřitelně špatný graf, údajně z Deníku Sport (spoléhám v tomto případě na screenshot z Twitteru, na webu jsem graf již nenašel).

Koláčové grafy jsou skoro vždycky špatná volba. Nemůžete totiž vedle sebe snadno porovnat hodnoty a vykreslení kolem dokola je obvykle matoucí.

Obvykle lidé ale aspoň do koláčového (výsečového) grafu dají hodnoty, které dohromady tvoří celek. V tomto případě jde ovšem o srovnávání naprosto nesouvisejících čísel, která dohromady opravdu 100 % ničeho nedávají, a není mi jasné, jak někdo na takovou zhůvěřilost přišel. Ale pamatuji si i horší příklady.

Připomeňme tedy, že různé situace si žádají použití různých prostředků. U grafů to platí dvojnásob. Stejná data můžete prezentovat různými způsoby a různé typy grafů jsou vhodné ke zdůraznění různých aspektů.

Tady jsem shromáždil několik průvodců a přehledů, které vám pomohou vybrat, který graf je pro vás ten pravý.

Katalog grafů a vizualizací nabízí podrobný přehled různých typů grafů, a to jak podle typu, tak podle jeho zaměření. Mně nad stolem visí plakát od Chart.Guide, ve kterém jsou pěkně vedle sebe vidět hlavní i méně známé typy grafů, včetně stručného popisu, k čemu jsou a nejsou dobré.

Flowing Data ukazuje menší, ale podle mého zajímavěji okomentovaný seznam. A tady je seznam seznamů datových vizualizací, pokud jste si z výše uvedených nevybrali.

V plné verzi newsletteru TechMIX toho najdete ještě mnohem víc. Přihlaste se k odběru a budete ho dostávat každou středu přímo do své e-mailové schránky.

Reklama

Související témata:

Doporučované