Hlavní obsah

Francie zastavila prodej iPhonů kvůli silnému záření. Nesmysl, hájí se Apple

Foto: koláž: Apple.com, Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Prodej Apple iPhone 12 byl ve Francii dočasně pozastaven (ilustrační koláž).

Reklama

Francouzské úřady dočasně zakázaly prodej telefonů iPhone 12. Důvodem je údajně nadlimitní elektromagnetické záření. Nálezem se budou zabývat i další země EU. Apple se brání a poukazuje na to, že telefon má potřebné certifikace.

Článek

Telefon iPhone 12 čelí tři roky po svém uvedení na trh nečekané kritice. Francouzský úřad ANFR (Národní agentura pro radiové frekvence) nařídil dočasně pozastavit prodej těchto přístrojů na francouzském trhu.

Na francouzské oznámení už reagovaly i další evropské země. Německé, nizozemské a belgické úřady oznámily, že se budou těmito výsledky zabývat.

Pravidla jsou stejná pro všechny, včetně digitálních gigantů.
Jean-Noel Barrot, francouzský ministr pro digitální transformaci

Výsledky měření agentura publikovala 12. září, tedy stejný den, kdy Apple představil nové telefony iPhone 15.

Společnost Apple nález francouzského úřadu zpochybňuje: „Telefon iPhone 12, uvedený na trh v roce 2020, byl certifikován několika mezinárodními orgány jako vyhovující celosvětovým standardům.“ Apple prý francouzské agentuře poskytl řadu výsledků laboratoří společnosti Apple i třetích stran. Tyto výsledky údajně prokazují, že telefon normám vyhovuje.

Měření absorbovaného záření

„ANFR provádí kontroly mobilních telefonů uvedených na francouzský trh. Nedávno měřila specifickou míru absorpce u 141 telefonů,“ uvádí ANFR na svých stránkách. Tento test umožňuje kvantifikovat energii přenášenou elektromagnetickými vlnami a absorbovanou lidským tělem. Konkrétně se měří absorpce radiace končetinami nebo trupem.

„Měření ANFR ukázala, že hodnota specifické absorpce radiace (elektromagnetického záření, pozn. red.) pro končetiny překračuje limit 4 W/kg a činí 5,74 W/kg,“ píše ANFR. „U již prodaných telefonů musí společnost Apple co nejdříve přijmout nápravná opatření, aby dotčené telefony uvedla do souladu s předpisy. Pokud se tak nestane, bude společnost Apple odpovědná za jejich stažení.“

Foto: Apple.com

Telefony iPhone 12 a iPhone 12 Mini, uvedené na trh v říjnu 2020.

Firma Apple má tedy od francouzských úřadů jasný úkol: vydat softwarovou aktualizaci, která uvede elektromagnetickou radiaci do souladu s normami. V opačném případě by musela firma Apple zajistit stažení tohoto telefonu z francouzského trhu.

„Očekáváme od společnosti Apple odpověď do dvou týdnů,“ uvedl Jean-Noel Barrot, francouzský ministr pro digitální transformaci. „Pokud tak neučiní, jsem připraven nařídit stažení všech iPhonů 12 z oběhu. Pravidla jsou stejná pro všechny, včetně digitálních gigantů.“

Reklama

Související témata:

Doporučované