Hlavní obsah

Titanový iPhone je silnější než počítač. Hodinky Apple se úplně zbaví kůže

Foto: Apple.com

Nový iPhone 15 Pro se chlubí povrchem z odolné slitiny titanu.

Reklama

Pětinásobný zoom, rychlejší čipy, titanový kabát a satelitní asistence pro řidiče. Apple ukázal nové hodinky a čtyři iPhony 15 s USB-C. Novinky byly očekávatelné, přesto se blýskl pár pěknými nápady. Hlavní změny jsou neviditelné.

Článek

„Apple Watch nám pomáhají zůstat šťastnými, zdravými a propojenými s ostatními,“ zdůraznil na začátku pečlivě secvičené a sestříhané prezentace Tim Cook, šéf společnosti Apple. „A iPhone ovlivňuje prakticky všechno, co děláme. Když svůj iPhone zapomenete doma, vsadím se, že se pro něj vrátíte.“

Letošní podzimní představení nových iPhonů nepřineslo žádná velká překvapení. Největší změna, nový konektor USB-C, byla známá už dopředu, protože ji vynutila nová směrnice EU. Většinu softwarových novinek zase Apple oznámil už v červnu tohoto roku. Hodinu a půl dlouhá prezentace však byla přesto naplněná superlativy.

Nový iPhone k nerozeznání od starého

„Náš nový iPhone 15 má úplně nový design,“ tvrdí nadšeně Kaiann Dranceová, viceprezidentka pro marketing společnosti Apple. Ale telefon zobrazený za ní se na první pohled od předchozí čtrnáctky vůbec neliší.

Foto: Apple.com

Najděte deset rozdílů. Vlevo nová verze 15, vpravo loňská verze 14.

Teprve podrobnější pohled ukazuje, že iPhone 15 má nově funkci „dynamický ostrov“, kterou známe již z iPhonu 14 Pro. Všechny ostatní změny jsou buď tak malé, že je na fotce nepoznáte, nebo jsou skryté pod kapotou.

V podstatě se dá říci, že iPhone 15 je v mnoha ohledech iPhone 14 Pro zabalený do „základního“ modelu. Nový iPhone 15 má nyní čip A16, který známe z pokročilého iPhonu 14 Pro.

ParametriPhone 14iPhone 15
ProcesorA15 BionicA16 Bionic
Displej2532 × 1170 pixelů2556 × 1179 pixelů
NabíjeníLightning, MagSafe, bezdrátovéUSB-C, MagSafe, bezdrátové
Fotoaparáty12 Mpix, 12 Mpix48 Mpix, 12 Mpix

Největší změnou je tak nepochybně 48megapixelový čip hlavního fotoaparátu. Nový iPhone tak v základu vytváří detailní 24Mpix fotografie, umí ale i ty dvakrát větší nebo naopak klasické 12megapixelové.

Foto: Apple.com

Proces skládání série snímků do výsledné 24megapixelové fotky.

Novinkou jsou „automatické portréty“. Telefon zaznamená informace o hloubce, aniž byste aktivovali portrétní režim. Z fotky tak můžete portrét s rozostřeným pozadím vytvořit dodatečně.

„USB-C se stal univerzálně uznávaným standardem, a tak jej přinášíme i na iPhone,“ vysvětlila Dranceová. Dle očekávání se nezmínila o roli, kterou v této povinnosti sehrála Evropská unie. A zdůraznila, že kabelem USB-C budete moci nabíjet i sluchátka AirPods. Klidně přímo ze svého iPhonu.

Ve vybraných zemích mohou iPhony zavolat o pomoc i tam, kde není GSM signál. Využívá k tomu textovou komunikaci přes satelitní spojení. Tato funkce je dostupná pouze v několika státech světa a je vyhrazená pouze pro nouzové situace. Nově pak (zatím pouze v USA) Apple přidal pro řidiče i možnost zavolat asistenci.

Foto: Apple.com

V těchto zemích Apple podporuje satelitní nouzové volání o pomoc.

„Telefony iPhone si svou hodnotu udrží déle než ostatní telefony,“ připomíná ostatně Dranceová. „To je výhodné pro uživatele a také to pomáhá životnímu prostředí.“ Pro řadu lidí to bude znamenat, že z iPhone 14 nemají důvod na nový model přecházet.

Titanový iPhone Pro má nové tlačítko

Podle Tima Cooka je nový iPhone Pro „ten nejvíc iPhone Pro, jaký jsme kdy vyrobili“.

V čem to spočívá? Především dostal nový, titanový kabát. To umožnilo přidat na odolnosti a ubrat na hmotnosti.

Foto: Apple.com

Čtyři barevné varianty iPhonu 15 Pro.

„Pro iPhone 15 Pro jsme zvažovali každý detail. Používáme titanovou slitinu, která je ještě odolnější než čistý titan,“ uvedla Isabel Yangová, specialistka Applu na materiály. „Je to stejná slitina, kterou NASA použila ve svých průzkumných sondách na Marsu.“

Nové tlačítko „Action Button“ nahradilo tradiční přepínač režimů hlasitosti. Můžete si k němu přiřadit jednu z několika akcí a zkratek, a dalo by se tedy říci, že iPhone po dlouhé době dostal nové tlačítko. Zároveň tím však zmizela funkce hardwarového přepínače, jehož pozici můžete nahmatat i v kapse.

Srdcem nového iPhonu Pro je samozřejmě opět nový čip ze stáje Apple Silicon, tentokrát nazvaný A17Pro. Je postavený na třínanometrové architektuře, což dělá z nového iPhonu průkopníka na trhu mobilních telefonů.

Výkonem překoná i většinu notebooků. Mimo jiné to otevírá dveře i hrám, které zatím mohly plynule fungovat jen na herních konzolích. „Na iPhonu 15 Pro se jako na vůbec prvním chytrém telefonu objevují herní tituly Resident Evil Village, Resident Evil 4, Death Stranding a Assassin’s Creed Mirage, které přinášejí uživatelům realistický herní zážitek přímo do dlaně,“ uvádí tisková zpráva Applu.

Foto: Apple.com

Přehled novinek: iPhone 15 Pro.

iPhone 15 Pro má na zadní straně tři fotoaparáty. Stejně jako u levnější verze pořizuje 12megapixelové, 24megapixelové nebo 48megapixelové fotografie. Nově Apple přidal pětinásobný zoom (ekvivalent 120mm objektivu), který navíc umožňuje pokročilou stabilizaci ve třech směrech.

Foto: Apple.com

Poprvé iPhone ukázal pětinásobný optický zoom.

V profesionální verzi iPhonu je nový konektor USB-C vybavený standardem USB 3.0, což umožňuje mnohem rychlejší přenos souborů. To je důležité především pro ty, kdo používají iPhone pro natáčení. Nově mohou natáčet 4K videa rychlostí 60 snímků za sekundu.

ParametriPhone 14 ProiPhone 15 Pro
ProcesorA16 BionicA17 Pro
Displej6,1 a 6,7 palce (Max)6,1 a 6,7 palce (Max)
NabíjeníLightning, MagSafe, bezdrátovéUSB-C, MagSafe, bezdrátové
Fotoaparáty48 Mpix, 12 Mpix, 12 Mpix48 Mpix, 12 Mpix, 12 Mpix

Pro úplnost dodejme, že iPhone 15 Pro bude umět natáčet videa ve speciálním trojrozměrném formátu. Na to, abyste si je pustili, budete potřebovat Apple Vision Pro, virtuální brýle, které budou dostupné nejdříve příští rok.

Aktuální nabídka telefonů iPhone tedy nově vypadá následovně:

Foto: Apple.com

Celá nabídka včetně cen (v USA).

Pro majitele loňské generace nenabízí nová základní řada iPhonu mnoho jasných důvodů pro upgrade. Pokročilá Pro však může zlákat především náročné uživatele, kteří po svém telefonu chtějí maximální výkon. Také pětinásobný zoom, který má na iPhonu premiéru a najdeme jej pouze v nejvyšším modelu iPhone 15 Pro Max, může fungovat jako silné lákadlo. Jak dobře fotí, to ukážou až testy.

Nové hodinky a nové gesto

Prezentace Applu nezačala telefony, ale hodinkami. Devátá řada (Series 9) se od předchozí opět navenek liší spíše drobnými detaily. Uvnitř je ale rychlejší čip (S9), který umožňuje třeba běh Siri přímo na hodinkách. Také diktování má být o 25 procent rychlejší.

Světelnost displeje se zvýšila i snížila, od jednoho nitu až po 2000 nitů. Hodinky tak budou méně rušivé, když se na ně podíváte ve tmě, a zároveň by měly být čitelnější i na slunci.

Foto: Apple.com

Hodinky Apple Watch Series 9.

Nejzajímavější a pravděpodobně i reálně využitelnou novinkou je ale nová možnost bezdotykového ovládání hodinek pomocí dvou prstů ruky, na které máte hodinky nasazené.

Foto: Apple.com

Hodinky Apple Watch Series 9 umí rozpoznat nové gesto: poklepání dvěma prsty o sebe.

Toto nové gesto je umožněné strojovým učením. Procesor přímo v hodinkách analyzuje informace z gyroskopu a akcelerometrů, a rozpozná tak i drobné pohyby typické pro pohyb prstů. Možnost „stisknout“ tlačítko bez dotyku hodinek je prý užitečná, kdykoli máte plné ruce.

Foto: Apple.com

Nové hodinky Apple Watch Ultra 2.

Lepší čitelnost díky displeji o světelnosti až 3000 nitů slibují i hodinky Ultra 2 určené do extrémních podmínek. Mají i novinky pro cyklisty i potápěče. Výdrž baterie Ultra zůstává 36 hodin pro běžné používání a dvojnásobek při aktivaci režimu nízké spotřeby. Naopak klasické Watch Series 9 mají běžnou výdrž stále jen na 18 hodinách.

Hodinky Apple Watch Series 9 si však v historii firmy Apple připsaly jedno důležité prvenství. Nejcennější firma světa se zavázala, že do roku 2030 budou všechny její produkty „s nulovou uhlíkovou stopou“. A hodinky Series 9 jsou první, které na tuto ekologickou metu dosáhly.

„V Applu chceme vyrábět produkty, které naši zákazníci milují, a zároveň chránit planetu,“ uvedla viceprezidentka Applu pro životní prostředí Lisa Jacksonová. „Skrze inovace a design se nám podařilo zásadně snížit emise uhlíku z materiálů, elektřiny a přepravy.“

Hodinky jsou vyrobené z recyklovaného hliníku, energie potřebná k jejich výrobě pochází z obnovitelných zdrojů a 30 procent jejich hmotnosti pochází z recyklovaných materiálů.

Foto: Apple.com

Přehled novinek: Apple Watch Series 9.

„Za účelem ještě většího snížení dopadu na planetu přestal Apple ve svých produktech používat kůži, a to včetně příslušenství pro iPhony a řemínků pro hodinky Apple Watch,“ uvedl Apple. „Kůži nahradí nový materiál zvaný FineWoven – elegantní a odolný keprový materiál tvořený ze 68 % recyklovanými materiály.“

Foto: Apple.com

Kožené řemínky z nabídky zmizí, Apple je nahradí ekologickým materiálem.

Nový materiál prý na dotek připomíná semiš a kromě řemínků z něj Apple bude vyrábět i obaly pro telefony. Pro fanoušky luxusního zboží to může být překvapivý krok. Kožené příslušenství už Apple vyrábět nebude.

Reklama

Související témata:

Doporučované