Hlavní obsah

EU donutila Apple k ústupu. A iPhone se tím ještě pochlubí

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Nové iPhony budou mít konektor USB-C, ale téměř jistě nebude vypadat takto. (AI vizualizace)

Reklama

Výrobce Apple představí první iPhone s USB-C konektorem. Namísto prohry to podle informací agentury Bloomberg bude prezentovat jako své vítězství a inovaci. Stále má totiž několik možností, jak na nové nabíječce vydělat.

Článek

Za týden ukáže Apple svůj nový telefon, s největší pravděpodobností nazvaný iPhone 15. O konkrétních parametrech lze zatím jenom spekulovat, ačkoli loňské uvededení iPhonu 14 je názornou ukázkou toho, jak Apple v posledních letech postupuje – dává na odiv sílu svých vlastních procesorů, mírně vylepšuje kamery a využívá svého ohromného a celosvětově úspěšného ekosystému.

Ale právě v poslední oblasti byl v posledních letech Apple donucen k významnému ústupku. Evropská unie po mnoha letech schválila předpis, že v Evropské unii se budou moci prodávat zařízení pouze s nabíječkou standardu USB-C.

Cílem nové legislativy má být především snížení dopadů na životní prostředí i na pohodlí uživatelů.

„Evropské spotřebitele již dlouho obtěžuje, jak se jim doma s každým novým přístrojem vrší další nabíječky. Nyní budou moci používat jedinou nabíječku pro veškerou přenosnou elektroniku,“ prohlásil tehdy maltský europoslanec Alex Saliba, který za europarlament vedl vyjednávání o konečné podobě směrnice.

Z prohry bude výhoda

Apple souhlasil s tím, že je nutné snižovat zátěž na životní prostředí, ale varoval, že nařízení shora nemusí být nejlepším řešením.

„Nevadí mi, že nám vlády říkají, čeho chtějí dosáhnout,“ uvedl tehdy viceprezident Apple Greg Joswiak. „Ale obvykle pak potřebujeme chytrý tým, který vymyslí nejlepší způsoby, jak toho technicky dosáhnout.“ Dlužno podotknout, že nabíjení přes USB-C už dříve Apple zavedl u iPadů a MacBooků.

Poté, co direktivu schválil i Evropský parlament, Joswiak uvedl, že USB-C dodá i do iPhonů. „Musíme být v souladu (s tímto nařízením), nemáme na výběr.“

Přesto se však spekulovalo o tom, že Apple zkusí nějaký fígl, aby na USB-C nabíječkách vydělal. Třeba že omezí rychlost nabíjení skrze nabíječky, které nebyly vyrobeny přímo pro iPhone. Evropský komisař Thierry Breton dokonce Apple varoval, že takový krok by byl interpretován jako porušení direktivy.

Nyní se však zdá, že Apple tuto situaci bude prezentovat jako výhodu a záměr. „Až firma 12. září představí iPhone 15, na všech čtyřech nových telefonech bude USB-C konektor,“ píše agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje. „Tento nový konektor bude i na AirPodech. A firma Apple to bude prezentovat jako velkou výhodu pro spotřebitele.“

Apple je vítěz, i když ustupuje

Není těžké si představit, čím výhodnost USB-C obhájit – jedním kabelem budou moci uživatelé Apple nabíjet všechny své nové produkty od Apple, může dojít i k navýšení rychlosti nabíjení. A hlavně budou telefony (alespoň pro základní rychlosti) kompatibilní s nabíječkami ostatních výrobců.

„Proč bude Apple tak pozitivně prezentovat něco, co si nepřál? Protože firma má železné pravidlo: když představujeme nový produkt, tak vždy z pozice vítěze,“ domnívá se Mark Gurman z Bloombergu. Proto podle něj na pódiu ani jednou nezazní, že byl Apple k této změně donucen Evropskou unií.

Foto: Apple

iPhone 14 bude poslední s konektorem Lightning.

Firma Apple na nucené změně na USB-C v řadě ohledech prodělává. Musel vynaložit čas a prostředky na realizaci projektu, který plánoval až na pozdější datum. Vyšší kompatibilita s ostatními telefony může být i nevýhodná, protože přinejmenším psychologicky usnadňuje uživatelům iPhone přejít na telefony s Androidem. A v neposlední řadě přijde Apple o zisky z licencování práv na výrobu nabíječek Lightning, což může být podle odhadů i několik miliard dolarů ročně.

Apple představil svůj konektor Lightning v roce 2012. Určitě se najde spousta lidí, kteří si těmito kabely vybavili byt, auto i chatu. Právě tito lidé, dlouhodobě věrní zákazníci Apple, mohou být ze změny nejvíce mrzutí. Zároveň jsou to však ti, kteří to svému oblíbenému výrobci nejsnáze odpustí.

Vyšší rychlost to vynahradí

Když se uživatelé iPhone přenesou přes nutnost kupovat si nové kabely, mohou začít objevovat výhody kabelů USB-C. První je rychlejší přenos dat, kabel Lightning totiž uživatele rozčiloval relativně líným přehráváním souborů.

Druhou z nich je rychlejší nabíjení, tedy za určitých okolností. Současný standard Lightning umožňuje nabíjení o výkonu maximálně 27 wattů. Nabíjení USB-C umožňuje až 240W. Takový výkon u nového telefonu nečekáme, i když některé konkurenční telefony experimentují i s nabíjením kolem 300 wattů.

To je samozřejmě extrém, do kterého se Apple téměř jistě pouštět nebude. Spekuluje se však o pravděpodobném navýšení na 35 W, což by umožnilo rychlejší nabíjení ve srovnání se současnými telefony.

A zároveň to dává Applu možnost vydělávat i nadále na nabíječkách: rychlé 35W nabíjení by mohl podporovat jen kabel certifikovaný společností Apple. Alespoň částečně by si tak nejbohatší firma světa vynahradila výpadek z prodeje Lightning kabelů, které nastupují do předčasného důchodu.

Reklama

Doporučované