Hlavní obsah

Nový iPhone je samozřejmě větší a rychlejší. Překvapil ostrovem i satelitem

Foto: Apple

Nový iPhone 14 Pro překvapil milou drobnosti: kreativně využívá nehezké černé díry v displeji

Reklama

aktualizováno •

Telefony iPhone 14 ukázaly přesně to, co se od nich čekalo. Jsou větší, mají lepší foťáky a rychlejší procesory. Apple ale dokázal i trochu překvapit. Doufejte ale, že nových funkcí pro volání pomoci nebudete muset nikdy využít.

Článek

„Lidé milují iPhone. Neustále se snažíme, aby nový iPhone byl ještě užitečnější a tuto lásku si ještě více zasloužil,“ uvedl Tim Cook. Šéf Apple –⁠ nejcennější firmy světa –⁠ na slavnostním představení letošních očekávaných novinek jako vždy hýřil superlativy. A přestože se prezentace Applu podobají jako jablko jablku, i tento rok se firmě podařilo ukázat několik překvapení.

Jedním z nich je třeba absence „šuplíku“ na SIM kartu u iPhonů prodávaných v USA, nahradí je elektronická eSIM, kterých můžete mít na telefonu nahraných i několik. Pojďme se ale podívat spíše na změny, které se týkají i českých uživatelů.

Větší a rychlejší základ

Nový iPhone bude už od základu větší oproti svému předchůdci. Respektive malá verze má takovou velikost, kterou měla předtím velká verze. Zkrátka trend zvětšování uhlopříčky displejů pokračuje. Kdo chce „malý“ iPhone, musí sáhnout po starších modelech.

Foto: Apple

Menší verze má 6,1palcovou uhlopříčku, větší pak 6,7"

Pro úspěch Apple je klíčový výkon. Jejich vlastní procesory jim umožňují nabídnout nejen více operací za sekundu, ale také variabilně snížit spotřebu a tím zvýšit výdrž baterie.

Nový iPhone 14 má v sobě procesor A15 Bionic, který známe z nejvyšší verze loňského iPhone 13 Ultra Max (testovali jsme zde). Apple tedy může tvrdit, že je co do výkonu rychlejší než jakýkoli jiný v současnosti dostupný telefon od konkurence, ačkoli srovnávání rychlosti napříč platformami je komplikované a benchmarky se často uvádějí zvlášť pro Android a zvlášť pro iOS. Podle měření Apple je iPhone úspornější a zároveň výkonnější než i ta nejdražší konkurence.

Foto: Apple

Apple iPhone 14 v pěti barevných odstínech

V prezentaci zaznělo, že nový iPhone 14 bude mít „nejlepší výdrž baterie v dějinách iPhonů“, což je povzbudivé, protože už teď jsou iPhony známé vysokou výdrží. Nezazněl ale konkrétní časový údaj, jen neurčité ubezpečení, že „baterie vydrží celý den“.

Srovnání velikostí iPhone

Nová řada iPhonů se oproti té předchozí liší co do nabídky velikostí. Přestože se na první pohled může zdát, že je iPhone stále stejně velký, ve skutečnosti došlo ke zvětšení. Zmizela totiž varianta iPhone mini a naopak přibyla varianta iPhone Plus. Podrobněji to ukazuje naše tabulka pro základní řadu iPhone.

Řadamenšívětší
2021iPhone 13 mini (5,4")iPhone 13 (6,1")
2022iPhone 14 (6,1")iPhone 14 Plus (6,7")

U vyšší řady iPhone Pro (6,1") a iPhone Pro Max (6,7") ke změnám nedošlo. Nově tedy Apple sjednotil velikosti základní a pokročilé řady. Jen se poněkud nelogicky liší označení většího (6,7") modelu, Plus u levnější řady, Max u dražší.

Mírně zlepšené fotografování

Fotoaparát na iPhonech je dlouhodobě spolehlivý a není jednoduché nabídnout v této oblasti nové funkce. Apple se letos pochlubil především lepšími fotkami za obtížných světelných podmínek. Dosáhl toho mimo jiné vyšší světelností hlavního senzoru, což umožňuje kratší expozici u nočních snímků. Zlepšení by mělo být o 49 %, měřeno při špatných světelných podmínkách, kde na každé milisekundě záleží. Rychlejší pořízení snímku totiž znamená menší šanci, že bude snímek roztřesený nebo pohybově rozmazaný.

Vyšší výkon telefonu –⁠ spolu s pokročilou analýzou obrazu s využitím strojového učení přímo v telefonu –⁠ je pak zužitkován k dopočítání lokálních úprav snímků a sloučení více snímků do jednoho pro dosažení prozářeného výsledku.

Foto: Apple

Nový způsob HDR (nazvaný Photonic Engine) má nabídnout lepší výsledky, protože pracuje se sérií snímků ze senzoru, tedy ještě před jejich kompresí.

Nově toto HDR (fotografie s vysokým dynamickým rozsahem) probíhá na nekomprimovaných snímcích přímo ze senzoru, což má vést k lepším a přirozenějším fotkám. Nové technice Apple přezdívá Photonic Engine. Uvidíme, jak se v praxi osvědčí. Těšíme se také na otestování stabilizace videa, která má být rovněž výrazně lepší než dosud. Na všech objektivech by prý zlepšení mělo být minimálně dvojnásobné oproti předchozímu modelu, což se samozřejmě projeví zejména za šera nebo v noci.

Detekce nehod a SOS přes satelit

Podobně, jako hodinky Apple Watch, také iPhone umí detekovat autonehodu. Pokud máte hodinky i telefon, budou spolu o této události komunikovat a detekce tak bude přesnější.

Podívejte se, co všechno umí nové Apple Watch

Apple ukázal i celkem nečekanou a pro běžné mobilní telefony výjimečnou funkci. I v místech, kde není mobilní signál –⁠ a v Kanadě nebo USA takových míst najdete více než v hustě pokrytém Česku –⁠ nejste bez šance na komunikaci. Apple dává poprvé možnost poslat volání o pomoc přes satelit. Kdekoli máte výhled na oblohu, můžete se dovolat.

Foto: Apple

Satelitní komunikace bude pro uživatele bezplatná po první dva roky.

Na satelit musíte namířit, s čímž vám telefon pomůže. Protože satelitní komunikace je pomalá, iPhone pošle přes satelit jen to nejnutnější: vaši polohu, shrnutí vaší situace.

Funkci nemusíte využívat jen v intenzivních situacích, jakými je nehoda. Můžete je zapojit i třeba na výletě po horách, kde zrovna nemáte mobilní signál. Stačí výhled na oblohu a pomocí speciální aplikace můžete svým blízkým zaslat svou polohu a tak je uklidnit, že jste v pořádku. Funkce bude zpočátku dostupná pouze v USA a Kanadě.

iPhone 14 Pro s chytrým výřezem

Samozřejmě, že iPhone Pro má více fotoaparátů a větší displej. Letos ale překvapil především drobnou –⁠ ale vizuálně atraktivní –⁠ funkcí pro využití „mrtvého“ místa v displeji. Tam, kde je normálně jen černá díra pro přední kameru a senzory, je nyní tzv. dynamický ostrov (Dynamic Island).

Foto: Apple

Animované notifikace mají černou barvu a schovají tak výřez v displeji, že si jej často ani nevšimnete.

Platby, přehrávání, notifikace, párování sluchátek a řada dalších funkcí má své vlastní animované notifikace. Mají černou barvu a využívají tak toho „nutného“ výřezu v displeji. Na prezentaci to vypadalo velmi zajímavě, jako kdyby tam ten výřez vůbec nebyl. Uvidíme, jak to bude působit v praxi. Každopádně je to zajímavý nápad, jak z něčeho nevábného udělat výhodu.

Není to samozřejmě jediná výhoda iPhone 14 Pro. Svatá trojice –⁠ displej, procesor i kamera –⁠ jsou opět lepší než předchozí verze. Zatímco nižší iPhone 14 dostal procesor z loňského iPhone Pro Max, nový iPhone 14 Pro ukázal nový –⁠ a tedy zatím nejrychlejší –⁠ procesor ze stáje Apple: A16 Bionic.

Foto: Apple

Vlastní A16 Bionic opět umocnil náskok Apple na poli mobilních procesorů

Procesor opět obsahuje speciální jednotku pro rychlý běh algoritmů strojového učení. A k čemu na telefonu takový výkon využít? Samozřejmě k okamžité úpravě fotografií „za běhu“.

Tři kamery v iPhone 14 Pro se dočkaly očekávaných vylepšení. Vyšší rozlišení hlavního senzoru umožňuje „simulovat“ čtvrtou čočku a uživatel si tak může vybrat z velkého množství různých ohnisek v optické kvalitě.

Foto: Apple

Hlavní senzor se 48 megapixely, které se následně přepočítávají na 12 megapixelů nebo na výřez pro dvojnásobný zoom. K tomu je zde i teleobjektiv s trojnásobným zoomem a širokoúhlý objektiv, jako v loňské verzi.

Vylepšení obrazu, videa nebo třeba stabilizace samozřejmě během prezentace vždy vypadají nádherně.

Foto: Apple

S využitím funkce ProRAW mohou fotografové stáhnout z hlavního senzoru snímek o velikosti 48 megapixelů a nadále si jej upravit. Získají tak ještě více detailů a možnost snímek dodatečně oříznout bez ztráty kvality.

Až po otestování budeme ale vědět, zda je označení „náš zatím nejlepší fotoaparát“ nějak zvlášť vypovídající, nebo zda jde o očekávanou postupnou změnu.

Foto: Apple

Současná nabídka iPhonů, doplněná o nově představené modely.

Nový iPhone 14 je tedy dostupný ve verzi základní a ve verzi Pro. Každá z verzí má pak několik variant, které se liší velkost displeje (6,1 palce nebo 6,7 palce) a množstvím úložného prostoru.

Základní verze iPhone 14 začíná na 799 dolarech (necelých 20 tisíc Kč) za menší verzi a 899 dolarech (asi 22 tisíc korun) za verzi větší, zvanou iPhone 14 Plus. K ceně si přičtěte sto dolarů za každé navýšení základních 128 GB paměti na 256 nebo 512 gigabajtů.

Pokročilejší verze se třemi fotoaparáty začíná na 999 dolarech (necelých 25 tisíc Kč) a největší, nejdražší, nejpokročilejší iPhone Pro Max pak na 1 099 dolarech (asi 27 tisíc Kč). Toto jsou ceny pro americký trh, konečné ceny jsou v Česku přibližně o čtvrtinu vyšší.

Aktualizace: Doplnili jsme přehled velikostí displeje a srovnání s loňskou řadou.

Reklama

Doporučované