Hlavní obsah

Portrét může vypadat skvěle, i když fotíte mobilem. Vyhněte se častým chybám

Jak vyfotit pěkný portrét pomocí mobilního telefonu? Podívejte se na náš rychlý návod. Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Velká vzdálenost, málo detailů, žádná myšlenka. To jsou nejčastější chyby při focení mobilním telefonem. Dejte si také pozor na přehnané úpravy a falešné sliby. Podívejte se, jak snadno pořídit pěknou portrétní fotku mobilem.

Článek

Mobil s sebou máme stále, a tak můžeme fotit prakticky kdykoli. Řada fotek pořízených mobilním telefonem jsou spíše momentky – chceme si třeba zapamatovat, kde parkujeme nebo si fotíme dokumenty, abychom je neztratili (zkuste skenování mobilem).

Bohužel ale řada lidí se stejnou péčí přistupuje i k fotkám, které zachycují přátele, rodinu, děti… Pak máme sice stovky snímků, ale výsledné album vypadá spíše jako dokumentace pojistné události než galerie fotografií.

Není nic horšího než ostrá fotka mlhavého záměru.
Ansel Adams, fotograf

V tomto článku přinášíme přehled častých chyb, kterých se lidé při focení (nejen) mobilem dopouštějí, a také návod, jak jim předejít. V úvodu článku pak najdete video, které všechny tyto tipy uplatňuje v praxi.

1. Co vlastně fotíte?

Někteří umělci si libují v tom, že budou psát celé knihy o tom, co bylo vlastně záměrem jejich díla. Pokud ale není na první pohled jasné, co jste chtěli na fotce ukázat, obvykle je to spíše tím, že jste se příliš nezamysleli. Jen jste vzali telefon a cvakli jste fotku.

Jak nejrychleji spustit foťák

Když už jsme u toho, tak tady je návod, jak nejrychleji spustit aplikaci fotoaparát na vašem telefonu:

Postup funguje i u zamčeného telefonu, Android i iPhone.

Fotky, na kterých je na první pohled jasné, co bylo jejich předmětem a cílem, jsou pro diváky příjemnější na pohled. Navíc fotografovi umožňují práci s pozorností diváka a jsou zkrátka ve všech ohledech užitečnější. Jinak řečeno: Pokud musíte lidem vysvětlovat, na co se mají na fotce soustředit, zřejmě jste nevěnovali dostatek energie tomu, abyste záběr správně nakomponovali.

Takováto fotka sice zachycuje celou postavu, ale za portrét ji označit nemůžeme. Kompozice je nudná a fotografovaná osoba se na snímku ztrácí.

Jak to vyřešit? Především vědět, co vlastně chceme fotit. Z toho vyplyne, jaké prostředky k dosažení cíle využijeme. Pokud si řekneme, že naším cílem je portrétní fotografie, znamená to, že tomu musíme podřídit naši pozici, úhel i ohniskovou vzdálenost (zoom).

2. Pozor na špatný úhel

Lidé nejčastěji fotí z výšky očí a z místa, kde zrovna stojí. To je ale málokdy ten nejlepší úhel záběru. Zvláště u dětí často pomůže, když si fotograf podřepne nebo dokonce lehne. Zachytí tak malou postavu z dětské perspektivy.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Vlevo snímek z typické perspektivy dospělého člověka. Vpravo ukázka, jak to může vypadat, když se dospělý sníží na dětskou úroveň očí.

Ale úhel záběru se hodí řešit u všech fotografií, na kterých vám záleží. Ovlivní totiž, co všechno na fotografii bude a v jaké vzájemné kompozici se budou věci nacházet.

Pokud nejste zkušení fotografové, raději si zkusmo vyzkoušejte více způsobů a pozic, ze kterých snímek pořídit. Vyfoťte několik variant, ať je z čeho vybírat.

3. Jděte blíže

Jednou z nejčastějších chyb – typických nejen pro fotky z mobilních telefonů – je fotografie z dálky. Jako kdyby se fotograf styděl se přiblížit. Subjekty jsou pak na fotce malé a musí se to dohánět dodatečným digitálním přibližováním, čímž dochází ke ztrátě detailů.

Místo toho prostě jděte blíže. Postava nemusí být na fotce vždy celá, naopak, na portrétu se často chcete zaměřit jen na obličej.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Když přijdete k portrétované osobě blíže, mnohem lépe zachytíte výraz obličeje.

Snáze se vám také bude komunikovat. To nepodceňujte. Jen málokdo je profesionál s perfektním přirozeným úsměvem na povel. Většině lidí prospěje, když s nimi vyzkoušíte více výrazů, více různých pozic a činností. Pomůže třeba otočit hlavou na jednu a zase na druhou stranu, hrát si s vlasy nebo vtipkovat o tom, že jste omylem doteď fotili na selfie mód.

4. Rozostřete pozadí

Jedním z nejlepších „triků“, jak dodat portrétní fotografii profesionálnější vzhled, je oddělení popředí od pozadí tzv. bokeh efektem. To znamená, že popředí je ostré, zatímco pozadí je rozostřené. Fotoaparát totiž technicky ostří podobně jako lidské oko, a možná proto takové fotografie působí příjemně.

Navíc se rozostření postará o vyniknutí postavy a skryje drobné rušivé elementy, třeba větve, které by jinak trčely z vlasů.

Tohoto efektu lze výborně dosáhnout zrcadlovkou nebo jiným velkoformátovým fotoaparátem. S mobilem je to o něco těžší. Mobily používají relativně maličké objektivy, které mají malou ohniskovou vzdálenost. Z toho vyplývá i vysoká hloubka ostrosti.

Moderní telefony to řeší softwarovými funkcemi, které efekt bokeh napodobují. Tzv. „portrétní režim“ vypadá pěkně, má ale svoje omezení. Je třeba si pamatovat, že efekt vzniká nikoli opticky, ale uměle. Často proto na snímku zbydou rušivé artefakty.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Fotka z „portrétního režimu“ na iPhone vypadá na první pohled skvěle, ale přiblížení ukáže, že vlasy nebo větvičky stále dělají neplechu.

Typicky se to děje u jemných struktur, třeba u vlasů, oblečení nebo listí. V našem testu drahých mobilních telefonů jsme ověřili, že ani ty nejlepší mobily současnosti si s portréty neporadí stoprocentně.

Lepší proto bývá využít optických vlastností objektivu. Pokud má mobilní telefon optický zoom, aktivujte jej, i kdyby to znamenalo, že budete muset od fotografované osoby trochu dále. A samozřejmě, čím větší je vzdálenost mezi osobou a pozadím, tím více bude zřetelný i rozdíl v ostrosti.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

I pomocí telefonu lze dosáhnout oddělení popředí od pozadí pomocí samotného objektivu, jen ten efekt není tak výrazný.

Oba postupy pak můžete kombinovat a při rozpoznávání hran tak aplikaci pomoci. Portrétní režim můžete následně upravit a změnit míru umělého rozostření. Přestože nedosáhnete tak pěkných výsledků jako s velkým fotoaparátem, s trochou snahy se dá udělat pěkný portrét i na mobilu.

5. S úpravami to nepřehánějte

Telefony iPhone i Android mají přímo v základním vybavení dobré editory fotek. Na obě platformy také můžete nainstalovat pokročilejší editory, třeba bezplatný Snapseed nebo placený Lightroom.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Aplikace Snapseed nabízí řadu základních i pokročilých možností editace fotek. Pro získání rychlých výsledků můžete využít předpřipravené efekty, zde například Glamour Glow.

Co se týče tzv. postprodukčních editací fotky, lidé mají často tendenci snímek pokazit přehnanými úpravami. Doporučuji proto spíše jemnější úpravy. Když například zvýšíte kontrast posunutím posuvníku doprava, vraťte se pak o třetinu nebo půlku zpátky a zvažte, zda náhodou není taková kompromisní úprava přirozenější.

Velký vliv na výsledný dojem má ořez snímku. Zvažte, jak budete snímek prezentovat. Pokud si jej většina lidí bude prohlížet na svých mobilech, hodí se ořez na výšku. Při ořezávání zkuste pravidlo třetin: Důležité prvky na fotografii nedávejte doprostřed, ale směřujte je ke třetinové vzdálenosti mezi okraji.

Mezi nejčastěji využívané editace patří jas a kontrast, ale zrovna tyto dva posuvníky vaší fotografii obvykle nepomohou a spíše ji barevně „zploští“. Místo toho zkuste opatrně experimentovat se selektivní úpravou stínů a jasů. Populární je také úprava lokálního kontrastu („Clarity”), pomocí které můžete na fotografii zdůraznit detaily. Ale opět, když to přeženete, bude fotka vypadat nepřirozeně.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Mobilní verze Adobe Photoshop Lightroom nabízí velké množství možností i na malém displeji. Pro úpravu pár snímků je to snesitelné, pokud ale editujete desítky fotek, určitě si raději sedněte k počítači s myší.

Možná vám ale nejde o přirozenost a chcete si s fotkou pohrát, použít ji jako základ pro další kreativitu. Pak vřele doporučuji vyzkoušet nástroje pro snadné fotomontáže s využitím generativní umělé inteligence: Photoshop Beta a Photopea.

Nejdůležitější ostatně je, aby fotka splnila svůj účel. A o tom rozhodujete jen vy. Takže na konec našeho návodu patří nejdůležitější rada: Zapomeňte na rady a pravidla. Foťte tak, jak se vám to líbí a jak vás to baví. Tak vznikají ty nejlepší snímky.

Není to pro vás nic nového? Pomozte ostatním!

Možná si říkáte, že tento článek pro vás nebyl ničím nový. Vždyť vy tyhle tipy už dávno znáte. Výborně! To znamená, že zrovna tento článek nebyl určen vám, ale bude nejspíše užitečný někomu dalšímu. Tip totiž nemusí být nový pro všechny, stačí, aby byl nový pro někoho. Naopak kdybychom psali jen o úplných novinkách, řada lidí by se o těch „starých známých“ fíglech nikdy nedozvěděla.

Také nejspíš znáte i další fígly, které by se mohly hodit ostatním. Podělte se s námi o své oblíbené zkratky, triky, softwarové nástroje, webové služby a další nástroje, které vám šetří čas. Těšíme se na vaše nápady v tomto anonymním dotazníku. Třeba tím pomůžete i někomu dalšímu.

Reklama

Související témata:

Doporučované