Hlavní obsah

Jde to i bez Muska. Kontroverzní tlačítko bude na Twitteru za poplatek

Foto: Shutterstock.com

Tlačítko Editovat tweet patří k nejžádanějším funkcím této sociální sítě.

Reklama

Nejžádanější funkce na Twitteru je konečně na dosah. Tlačítko pro úpravu již publikovaného příspěvku ale nebude k dispozici všem. O tlačítku mluvil i Elon Musk, když ještě plánoval koupi Twitteru. Dohodu ale nyní odmítá dodržet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Každý uživatel Twitteru zná ten pocit. Napíšete krátký –⁠ a samozřejmě nesmírně inspirativní a vtipný –⁠ text a hned jej zveřejníte. Reakce ostatních na sebe nenechají dlouho čekat. Vaši sledující odpovídají, dávají srdíčka nebo dokonce váš tweet posílají dále, tzv. retweetují.

A v tu chvíli si všimnete, že máte ve svém tweetu překlep. Hrubku ve slově mě/mně. Nebo chybu způsobenou automatickými opravami prediktivní klávesnice na mobilu. Jenže co je na Twitteru jednou publikované, to už nemůžete opravit. Překlep tam zůstává natrvalo. Maximálně můžete svůj tweet smazat a publikovat jej znova. Přijdete ale o dosavadní odpovědi, retweety a reakce.

Proč Twitter nechce povolit neomezené editace

Není divu, že volání po tlačítku „upravit tweet“ je tak staré jako Twitter samotný. Ostatní sociální sítě ostatně už dávno umožňují úpravu publikovaného textu. Twitter se tomu ale vždy bránil. Od začátku totiž plnil určitou roli neměnného zachycení aktuálního dění.

Tomu odpovídá i způsob, kterým konečně Twitter problém hodlá řešit. Možnost upravit publikovaný tweet nebude neomezená. Tato funkce bude uživatelům dostupná jen 30 minut po publikaci původního tweetu.

Foto: Twitter

Takto nějak bude vypadat editovaný tweet.

Editovaný tweet bude také označený ikonkou tužky a opatřený datem poslední editace. Po kliknutí bude možné zobrazit historii všech variant tweetu v čase. Hlavním cílem je podle Twitteru možnost upravit překlepy nebo doplnit hashtagy.

„V rámci tohoto testu bude možné tweety během 30 minut po jejich zveřejnění několikrát upravit,“ píše Twitter na svém blogu. „Klepnutím na čas se čtenáři dostanou do historie úprav tweetu, která obsahuje jeho minulé verze. Časový limit a historie verzí hrají důležitou roli. Pomáhají chránit integritu konverzace a vytvářejí veřejně přístupný záznam toho, co bylo řečeno.“

Zatím pro zaměstnance a několik předplatitelů

Funkce je prozatím dostupná jen zaměstnancům Twitteru, kteří jsou přirozenými prvními testujícími. Během září 2022 by se ale měl test nové funkce otevřít skupině předplatitelů služby Twitter Blue. Tu Twitter rozběhl teprve v listopadu 2021, a předplatitelé mají výměnou za necelých pět dolarů měsíčně přístup k některým experimentálním a pokročilým funkcím.

„Test bude nejprve omezen na jednu konkrétní zemi,“ uvedl Twitter, aniž by specifikoval, o který stát se jedná. „Test budeme rozšiřovat podle toho, jak a co se naučíme o tom, jak lidé používají službu Upravit tweet. Budeme také pečlivě sledovat, jak funkce ovlivňuje způsob, jakým lidé čtou, píší a používají tweety.“

Donutí někdo Muska ke koupi Twitteru?

Twitter přiznává, že tlačítko Upravit tweet je „rozhodně nejžádanější funkce“. Právě na to zřejmě sázel miliardář Elon Musk, když se v dubnu 2022 –⁠ tehdy jako čerstvě největší akcionář společnosti Twitter –⁠ svých fanoušků vtipně zeptal, zda by na síti chtěli možnost úprav.

V reakci na tento tweet také Twitter veřejně uvedl, že na takové funkci pracují. A ne, nemají prý ten nápad od Muska. Ještě pár dní předtím ostatně Twitter napsal, že pracuje na funkci Editovat tweet. To bylo ale na 1. dubna a řada lidí to logicky považovala za apríl.

Stejně tak vypadala i Muskova snaha koupit Twitter jako vtip. Pak se z toho najednou stala ze dne na den realita.

Akvizice akciové společnosti excentrickým miliardářem vyvolala ohromný rozruch mezi zaměstnancimezi uživateli. Jenže s postupem dalších týdnů a měsíců je tato realita stále méně a méně pravděpodobná. V červenci Musk dubnovou dohodu vypověděl s odvoláním na nepřesná čísla: Podle analýzy Muskových právníků je prý na Twitteru mnohem více falešných účtů, než Twitter původně uváděl.

Twitter každopádně trvá na tom, aby Musk akvizici dokončil. Je to zdánlivě nelogický krok –⁠ proč nutit někoho vlastnit firmu, kterou vlastnit nechce –⁠ ale ve hře jsou miliardy dolarů, o které by přišli akcionáři.

Nově přišel Musk s novým zdůvodněním: 29. srpna oficiálně osočil Twitter ze snahy ho podvést. Konkrétně tvrdí, že představenstvo firmy během jednání s ním neuvádělo přesné informace a zatajovalo bezpečnostní problémy.

Vyvléknout se z akvizice každopádně nebude jednoduché. Musk se k ní zavázal v dohodě, jejíž porušení jej může přijít draho. Odborníci se domnívají, že nakonec půjdou obě strany k soudu nebo se dohodnou na nějaké finanční kompenzaci. Musk by se tak z dohody „vykoupil“ a současnými kroky se snaží toto výkupné snížit.

Na samotný Twitter má nicméně Muskův krok, zdá se, energizující efekt. Od dubna 2022 více komunikuje s uživateli ohledně nových funkcí. Kromě tlačítka k editování je to třeba nedávno uvedená možnost Kruh přátel, která umožní některé tweety zveřejnit tak, aby je viděla jen vybraná podskupina následovníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované