Hlavní obsah

Musk vypověděl dohodu o koupi Twitteru. Zřejmě ho čeká právní bitva

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Elon Musk uzavřel dohodu o koupi Twitteru v dubnu. Od té doby opakovaně dával najevo, že obchod není úplně jistý. Vedení společnosti už dalo najevo, že se obrátí na soud.

Článek

Podnikatel Elon Musk v pátek oznámil, že vypovídá smlouvu o koupi sociální sítě Twitter v hodnotě 44 miliard dolarů (v přepočtu přes bilion korun). Podle agentury Reuters to v dopise představenstvu společnosti zdůvodnil porušením několika ustanovení dohody.

Nejbohatší muž světa tak ukončil několik měsíců trvající napětí, jestli Twitter skutečně koupí. Dohodu o transakci uzavřel v dubnu, ale pak obchod pozastavil s tím, že firma musí dokázat, že falešné a spamové účty tvoří méně než 5 procent uživatelů sociální sítě.

Podle analýzy podnikatelových právníků je prý takových účtů výrazně více, píše deník Financial Times. Musk také opakovaně zpochybňoval, že je Twitter platformou pro svobodný projev. Řekl například, že by umožnil, aby se na síť vrátil bývalý americký prezident Donald Trump.

Twitteru by měl náležet poplatek ve výši miliardy dolarů za porušení smlouvy. Předseda představenstva společnosti Bret Taylor ale naznačil, že firma požene miliardáře k soudu.

„Představenstvo Twitteru je odhodlané transakci dokončit, a to za cenu a podmínek dohodnutých s panem Muskem, a chystá právní kroky, aby si vynutilo naplnění smlouvy o fúzi,“ napsal Taylor na Twitteru s tím, že věří, že u soudu bude mít firma navrch.

Akcie Twitteru v pátek klesly o 5 procent na 36,81 dolaru, což je výrazně pod částkou, kterou miliardář nabízel – 54,20 dolaru. Akcie Muskovy Tesly oproti tomu vzrostly o 2,5 procenta, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované