Hlavní obsah

Pivo za 320 a voda z pouštního vzduchu. Český „nároďák“ na Expo v Dubaji

Podívejte se na český pavilon na EXPO 2020 v Dubaji, který dnes oslavuje Národní den.Video: czexpo.com, sestřih: Jan Marek

 

Reklama

Všeobecné světové výstavě v Dubaji zbývá deset dní do konce, přičemž v předvečer toho posledního se udílí hlavní cena EXPO 2020 a odměna 20 tisíc eur. Své želízko v ohni má i Česko, jehož pavilon dnes slaví Národní den.

Článek

Až do pandemie koronaviru, která její konání o rok odložila, se mezinárodní exhibice průmyslu a kultury odehrává každých pět let už od roku 1937. Té poslední v Dubaji se od začátku loňského října do konce tohoto března účastní 192 zemí, a to včetně Ruska. I přes jeho invazi na Ukrajinu totiž Mezinárodní úřad pro stavebnictví (BIE), který ji organizuje, ponechává „akci apolitickou a otevřenou všem národům“.

V sobotu EXPO 2020 v Dubaji pokořilo hranici 20 milionů návštěvníků. A s tím, že milion jich nabralo za čtyři dny, se dá odhadovat, že překoná i 21,5 milionu lidí z rekordního ročníku 2015 v Miláně. Pavilony všech vystavujících zemí se rozprostírají v areálu o ploše čtyř kilometrů čtverečních, tedy na ploše menšího města, a na prohlídku se doporučují jeden až tři dny.

Český pavilon už přilákal milion návštěvníků

Milion návštěvníků si ještě před půlkou března ukrojil jen samotný český pavilon, který největší pozornost poutá svou unikátní technologií Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R). Ta za využití sluneční energie vyrábí vodu ze vzdušné vlhkosti a její cíl je kultivování pouště. Prototyp zavlažuje zahradu okolo české základny.

Do projektu autonomního zařízení vědců z týmu Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu (UCEEB) a Akademie věd ČR se zapojily i soukromé firmy. Vodu pro závlahu rostlin obohacenou o živiny fotobioreaktorem od Botanického ústavu AV ČR dezinfikuje UV zářením a mění na pitnou jednotka Watimin společnosti EuroClean.

Zařízení se skládá ze dvou kontejnerů o délce šesti, šířce 2,4 a výšce 2,9 metru, a je díky vlastním akumulátorům a bateriovému uložišti plně samostatné. V letním období by mohlo podle prvních výsledků dodávat přes 800 litrů vody denně a odpadní teplo může sloužit i pro její případný ohřev.

Foto: sawer.cz

Plán zařízení S.A.W.E.R. Prototyp je k vidění v úvodním videu tohoto článku.

Čeští vědci už vyrobili a nechali si patentovat i menší verzi MAGDA, která pro snazší přepravu sestává už jen ze dvou „boxů“ o hraně s délkou jednoho a výšce 1,4 metru, a vyrobí 10 litrů vody za den. A v Praze už tým ČVUT vyvíjí také takzvanou „Polní láhev“ přenosnou na těle uživatele, která by měla produkovat 2,5 litru denně.

S.A.W.E.R. k pavilonu České republiky na EXPO 2020 přiláká denně tisíce lidí. Přes víkend by prý měla bilance dosahovat skoro 40 tisíc návštěvníků, zatímco v týdnu to je přes 80 tisíc lidí. Není to ale jen autonomní zařízení pro výrobu vody ze vzdušné vlhkosti, které tamní laickou veřejnost, média, zástupce světových firem a vlád, ale i členy královských rodin k české vědecké a kulturní základně láká.

Křišťál, 3D tisk i minireaktor

Stálou expozici České republiky tvoří celkem sedmnáct exponátů, mezi kterými se asi nejvíc vyjímá Srdce pavilonu. Největší ručně tvarovaná socha z nerezové oceli na světě od Jana Dostála roste z kašny v hlavní hale pavilonu, prorůstá stěnami jeho dvou pater a formuje nad budovou Mrak tvořící stín pro návštěvníky i zahradu. Po kovových kapilárách zdobených skleněnými embryi stéká v celé délce chladná voda.

Do prvního patra pak návštěvníci stoupají kolem světélkující instalace firmy Lasvit. Exponát s názvem Golden Rain je také z kovových vláken a skla, a navrhl ho Maxim Velčovský jako symbol podpory tradiční sklářské výroby a moderních technologií.

Právě za technologie je v českém pavilonu od společnosti Průša Research rovněž stěna z osobních 3D tiskáren vyrábějících díly skládačky, z nichž návštěvníci staví trojrozměrnou sochu. Ta se odráží v instalaci ze soustavy 85 roboticky ovládaných zrcadel měnící odraz diváka a jeho okolí jako vertikální vodní hladina.

3D tisk ve stálé expozici České republiky zastupuje třeba i robotické rameno, které vzniklo ve spolupráci společnosti Fillamentum s univerzitami VUT Brno a UTB Zlín, a tiskne ze zcela nové, ekologické náplně z pouštního písku a rozložitelného bioplastu vyrobeného z odpadních tuků.

Vystavená jsou v pavilonu ale také nová energetická řešení jako zmenšený model modulárního vysokoteplotního reaktoru o výkonu kolem 20 MWt, který si patentovalo Centrum výzkumu Řež a které mají chladit tekuté soli. Jeho nadbytečnou energii by zase mohla uskladnit bateriová úložiště v kombinaci s řízením energetických toků společnosti Fenix Group, a maketu energeticky soběstačného regionu ve stálé české expozici pak doplňuje nanooptika firmy IQ Structures.

V rotační expozici národního pavilonu se po dobu trvání Všeobecné světové výstavy v Dubaji vystřídalo i deset tematických výstav ve čtyřech základních blocích – voda, design, technologie a univerzity.

Umělci, pivo za 320 korun i politici a podnikatelé

Právě dnes však český pavilon poutal pozornost díky svému Národnímu dni, v rámci kterého se do expozice zapojily obří loutky českého lva či například i sokola a ptáka fénixe, pouliční divadlo, a po zaznění české hymny vystoupila i řada českých umělců včetně Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína, zpěváka Toma Artwaye a v režii Michala Dvořáka pak v rámci multimediální show ožily třeba i obrazy Alfonse Muchy.

Jako po celou dobu trvání mezinárodní exhibice průmyslu a kultury v Dubaji při něm návštěvníci mohli zavítat také do české restaurace, kde jsou na menu nejznámější tuzemské klasiky – nicméně bez vepřového – a čepuje se Plzeňský Prazdroj. Na pivo si však musel český pavilon opatřit speciální licenci, kterou má jako jeden z mála, protože konzumace alkoholu je v Emirátech zakázaná. Pivo se tak zde prodává za 53 dirhamů, tedy asi 320 korun.

Český národní den na EXPO 2020 si nenechala ujít ani předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která už včera dorazila do Dubaje v rámci dvoudenní podnikatelské mise za doprovodu dvanácti tuzemských firem z oblasti energetiky, strojírenství či vesmírného výzkumu. Výpravu za podpory Velvyslanectví ČR v Abú Dhabí pořádá Hospodářská komora ČR.

„Podobné akce, jako je tato, jsou vítané příležitosti pro světové soupeření. Myslím tím soupeření mírové,“ uvedla Pekarová Adamová. „Navštivte pavilon Ukrajiny, vyjádříte jim podporu,“ upřesnila svou narážku na boje na východní hranici Evropské unie.

Čeští podnikatelé se dnes na EXPO 2020 zúčastnili energetické konference i akce zaměřené na rozvoj fotovoltaiky a budoucnost autoprůmyslu. Dále mají jednat s potenciálními obchodními partnery z blízkovýchodního regionu.

Kromě prezentace vědeckých pokroků a obchodních příležitostí nabízí Všeobecná světová výstava i zvláštní ocenění BIE-Cosmos Prize Expo 2020 Dubai a odměnu ve výši 20 tisíc eur, jejímž cílem je podpořit a odměnit neziskové projekty jednotlivců či skupin.

Reklama

Doporučované