Hlavní obsah

Video: Největší 3D tiskárna na světě vyrostla čtyřnásobně. Tiskne domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Největší 3D tiskárna na světě se čtyřikrát zvětšila. Tiskne domy.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Zatímco v některých státech je problém dost rychle získat stavební povolení, aby řešily krizi s bydlením, v jiných zase chybí pracovní síla - a obecně jsou domy i byty drahé. Vědci z USA to chtějí řešit rekordní 3D tiskárnou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Američtí inženýři z University of Maine se poprvé do Guinnessovy knihy rekordů s tou největší 3D tiskárnou zapsali už 10. října 2019. Tehdy sice přesné rozměry nedali k dispozici, ale podle záznamu encyklopedie se v součtu jednalo o prostor s objemem 343,6 metru krychlových. To je asi sedmina olympijského plaveckého bazénu o velikosti 50 x 25 × 2 metry. A ve stejný den si uzmuli ještě dvě prvenství – rovnou ukázali i člun o délce 7,6 metru a váze 2,2 tuny, který se hned zapsal jako největší celistvý předmět a zároveň loď vyrobená na 3D tiskárně. Hotový byl za 72 hodin.

Toto úterý ale na University of Maine odhalili novou 3D tiskárnu s názvem Továrna budoucnosti 1.0, která je podle inženýrů až čtyřikrát větší než její předchůdkyně, dokáže tak vyrábět i rozměrnější objekty – a rychleji. Bude schopna tisknout předměty až o délce přes 29 metrů, šířce 9,75 metru a výšce bezmála 5,5 metru, a to rychlostí 0,22 tuny za hodinu.

Největší 3D tiskárna na světě láká vládu

Rekordmanka z roku 2019 sice zvládla tisknout předměty o stejné délce, ale jen o poloviční šířce i výšce. Už tehdy se ale uvažovalo, zda uspíší stavbu větrných elektráren, mostů či celých domů. Její nástupkyně zvlášť v oblasti bydlení tuto možnost ještě rozšiřuje, navíc více ekologicky a levněji.

Nová generace největší polymerové 3D tiskárny na světě by podle Američanů mohla urychlit příchod udržitelné výroby v mnohých oborech. Jejího odhalení se tak v úterý zúčastnili třeba zástupci ministerstva obrany, ale také z energetiky a bydlení v USA. A náměstkyně šéfa obrany pro výzkum a inženýrství Heidi Shyuová sama nazvala zařízení „majákem inovací“.

Bydlení pro střední třídu i bezdomovce

Už její menší předchůdkyně vyrobila rodinný domek z biopryskyřice a dřevoodpadu, kterého je v Maine dostatek. Větší model přitom tuto ekologickou technologii podle vědců posune ještě dál a vytištěné budovy je navíc možné recyklovat a materiál používat znovu, což je oproti současné výstavbě unikátní.

„Maine potřebuje 80 tisíc nových domů odhadem do roku 2030. Většinu pro domácnosti s průměrným a podprůměrným příjmem. A nemáme dost lidí na to, aby je postavili, i kdybychom na to měli peníze. Takže zdejší administrativa použije tuto technologii na to, aby opravdu postavila sousedství pro bezdomovce tady v Bangoru v příštích několika letech,“ uvedl Mark Wiesendanger, ředitel výzkumu na University of Maine.

Podle něj projekt obří 3D tiskárny pomůže se stavbou kvalitního a dostupného bydlení, zatímco využije nadbytečné odpadní dřevo z tamních pil. Američtí inženýři chtějí navíc s největší 3D tiskárnou na světě dokázat, že domy lze stavět i s nižší uhlíkovou stopou. Stavebnictví podle úřadu OSN pro životní prostředí tvoří zhruba 37 procent celosvětových emisí skleníkových plynů, a to hlavně kvůli výrobě a spotřebovávání cementu, oceli a hliníku.

Rekordní předchůdkyně z října 2019 bude využívána současně s tou novou, přičemž do budoucna na University of Maine plánují zapojit i další kusy.

Reklama

Doporučované