Hlavní obsah

Video: Výstava aut potvrdila, že Čína v elektromobilech drtí Evropu

Výstava aut v Šanghaji potvrdila, že Čína v elektrifikaci drtí Evropu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Na šanghajském autosalonu se za více než týden stihly ukázat desítky motoristických novinek. Převažovaly vozy do zásuvky, a jak se ukázalo, Čína v tomto odvětví hraje prim. Vyzdvihovali ji i Němci.

Článek

Po 10 dnech plných motoristických premiér i oznámení skončil 20. ročník mezinárodní výstavy automobilového průmyslu v Šanghaji. A letošní jubilejní ročník ukázal oproti tomu poslednímu v roce 2021 nejenže víc novinek, ale potvrdil také nové směřování celého odvětví a jeho hlavního tahouna – Číny.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Dostavilo se víc než 1000 vystavovatelů, kteří ukázali přes 1500 zbrusu nových aut v hodnotě 25 milionů dolarů, což bylo ještě o 19 procent víc než v minulém ročníku. A z toho si přes 150 aut odbylo svůj debut, přičemž dvě třetiny byly do zásuvky. Stejný poměr se přitom ale objevuje ještě v jedné statistice.

Řidiči v Číně si loni koupili celkem 5,4 milionu elektromobilů, a to jsou zhruba dvě třetiny celosvětových prodejů za rok 2022, které mají letos podle odhadů vzrůst ještě o další třetinu.

V elektrifikaci Čína dominuje. Klíčem jsou dotace

Číňané už tak dalece předhání Američany a náskok mají i před Evropany. Zatímco v USA mělo totiž baterii každé desáté loni prodané auto a v EU každé páté, v Číně to bylo jedno auto ze čtyř. Kromě snižujících se výrobních nákladů tam vyšší poptávce a rychlému rozvoji elektrifikace napomáhá ještě další věc.

„Těží z roky trvající podpory v národní politice. Výhodnější podmínky na osobní nákup začaly od roku 2010. Po nějakou dobu byly prodeje elektroaut malé. Ale trh dospívá – kvalita elektroaut je lepší, cena baterií nižší a síť dobíjecích stanic je víc rozšířená, takže důvodů je několik,“ píše na šanghajském autosalonu Yang Jian, šéfredaktor internetového serveru Automobile News China.

Důkazem tohoto obratu je například čínská automobilka BYD, která na výstavě Auto Shanghai 2023 představila malý elektrický hatchback Seagull o dojezdu 305 až 405 km – v základní verzi za 73 800 juanů, tedy v přepočtu bezmála jen 230 tisíc korun.

Levná čínská automobilka doma sesadila krále z Německa

Čím dál populárnější značka už na domácím trhu také sesadila z trůnu dřív oblíbený Volkswagen. Německý gigant za první čtvrtletí v Číně prodal více než 427 tisíc vozů, ale z toho bylo jen šest procent elektromobilů. Vedle toho BYD, do kterého investoval i Warren Buffett, udal přes 440 tisíc aut, přičemž do zásuvky bylo skoro 40 procent.

A posiluje i v zahraničí. Svůj export loni zvýšil až čtyřikrát na bezmála 56 tisíc aut, ze kterých čistě elektrických bylo dokonce 95 procent.

„Když budeme mluvit o našem zámořském trhu, ten se opírá o velké objemy v Číně, které pomáhají naše technologie i produkty zlepšovat. Do toho zahrneme požadavky zámořských klientů – jako třeba na chytré řešení, abychom přišli s produkty, které nám tamní zákazníky vyhrají,“ uvádí v reportáži SZ Tech dál i Li Yunfei, vedoucí značky.

Automobilka BYD do svého výzkumu a rozvoje technologií v roce 2022  investovala zhruba 60 miliard korun, což je víc, než jaké měla tržby. Značka si už ale vyrábí i vlastní kabeláž a baterie, které jsou z lithia, železa a fosforečnanu. Díky absenci manganu, niklu a kobaltu jsou tak levnější.

USA i Evropa ale mají konkurenci i v prémiovém segmentu. Svůj nový elektromobil a plán letos expandovat třeba do Švédska a Nizozemska odhalila na veletrhu v Šanghaji nová čínská automobilka Zeekr. Její teprve druhé SUV na baterie nabízí dojezd 560 kilometrů a cenu 189 800 juanů čili téměř 570 tisíc korun. Jiný její model 001 zase ujede více než tisíc kilometrů na jedno nabití, i když jeho cena už překonává milion korun. S oběma vozy chce však značka dobývat i celou západní Evropu, a to v roce 2026.

Čínských elektroaut v Evropě přibývá

„Našimi cílovými zákazníky pro tyto vozy jsou evropští prémioví spotřebitelé. Třeba lidé, kteří si kupují první elektromobil po běžném spalovacím i hybridním motoru a jsou připravení na přechod k elektromobilu, ale nejsou připravení zaplatit vysoké ceny, které vidíme na trhu,“ vysvětluje Spiros Fotinos, ředitel evropské divize čínské značky Zeekr.

Podíl bateriových vozů z Číny na evropském trhu se také stále zvyšuje – loni vzrostl z 11 na 16 procent.

Držet s Čínou krok se v Evropě pořád snaží například Volkswagen, a to hlavně v široké nabídce. V Šanghaji ukázal celkem 28 modelů a každý druhý byl elektrický. Představil i nový elektrický sedan ID. 7, který v nejvyšší verzi ujede až 700 kilometrů.

Cena má ale začínat na 55 tisících eur, tedy 1,3 milionu korun. Pořád je to však prémiový elektrovůz a německá firma nabízí i levnější. Ještě před autosalonem například představila koncept ID. 2all s dojezdem okolo 450 kilometrů a cenou 25 tisíc eur čili 590 tisíc korun.

Chvála na Čínu z úst Němců i Japonců

Na výstavě se nezapomnělo předvést ani BMW, které sice také umí levná elektroauta, ale hlavní pozornost strhlo odhalením svého dosud nejsilnějšího modelu XM Label Red. Jedná se o hybrid do zásuvky, který čistě na baterii ujede 83 kilometrů. Zato má ale výkon 550 kW čili 748 koní a z nuly na sto i s váhou přes 2,7 tuny zrychlí za 3,7 sekundy. Německá automobilka na akci přitom Čínu jako tahouna elektrifikace veřejně uznala.

„Čína je správné místo, kde být. Když se dějí velké věci, měli byste se spojit s těmi nejrychlejšími a nejchytřejšími mozky,“ uvedl na autosalonu Frank Weber, ředitel průzkumu a rozvoje v BMW.

Jaké další automobily měly na Auto Shanghai 2023 premiéru?

Debuty a premiéry na 20. ročníku mezinárodní výstavy aut v Šanghaji sledoval zevrubně třeba server Garáž.cz, který v průběhu akce vydal následující články:

A jako lídra rozvoje elektromobility uznal Čínu na Auto Shanghai 2023 také japonský gigant Nissan, který odhalil kromě dvou konceptů vlastních aut do zásuvky i novinku e-Power X-Trail. Jedná se o takzvaný sériový hybrid, tedy vůz, který spaluje benzin, ale vytvářenou energii dodává elektromotorům pohánějícím kola. Objem nádrže má na 55 litrů a spotřebu okolo sedmi litrů na 100 kilometrů.

„Čína je jedním z nejsofistikovanějších technologických trhů na světě. Potřeby trhu a zákazníka se tu rapidně mění a dělají z Číny globální pohon elektrifikace, stejně jako lídra v Connected Car Services,“ dodal na výstavě a v reportáži SZ Tech na závěr i Ashwani Gupta, obchodní ředitel Nissanu.

Reklama

Doporučované