Hlavní obsah

Technická univerzita Ostrava vyvíjí přístroj pro domácí monitorování plodu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Přístroj pro domácí monitorování plodu dítěte umožní těhotným ženám průběžně kontrolovat v domácím prostředí tepovou frekvenci nenarozeného miminka a tím včas upozornit na možné problémy.

Článek

Přístroj dokáže měřit EKG plodu pomocí monitorovacího pásu, výsledky se pak matkám zobrazují v mobilní aplikaci. V případě, že by monitorování ukázalo nestandardní tepovou frekvenci, mohou ženy kontaktovat svého lékaře ještě před plánovanou prohlídkou. Podle mluvčí univerzity Petry Halíkové tak přístroj může doplnit běžné preventivní prohlídky u odborného lékaře.

„Unikátnost přístroje spočívá v pasivním a zcela neinvazivním měření signálů plodu bez jakékoliv vysílané energie. Tím se liší od již existujících volně prodejných produktů pro domácí monitorování, které ovšem pracují na zcela jiném fyzikálním principu a pro zaměření využívají energii, která je vysílána do těla těhotné ženy,“ vysvětlil vedoucí výzkumného týmu Radek Martinek.

Výzkumný tým kromě samotného monitoru podle něj vyvíjí také trenažér s názvem Fantom. „V podstatě se jedná o torzo těhotné ženy, které nám slouží pro testování monitorovací technologie. Tento trenažér vznikl jako nedílná součást vývoje monitoru, abychom mohli testovat jeho funkčnost a současně vývoj urychlit. Navíc nám umožňuje simulovat různá natočení plodu a jeho stáří. Kdybychom monitor testovali na těhotných ženách, potřebovali bychom jich tisíce a celý vývoj by to zpomalilo. Fantoma bychom v budoucnu rádi nabídli výzkumníkům a lékařům, aby jej využívali jako testování monitorovacích přístrojů ve svých nemocnicích nebo pro výzkum různých patologických jevů ve vývoji plodu,“ podotkl Martinek.

Monitorovací přístroj začal výzkumný tým vyvíjet zhruba před deseti lety. „Prvotní vývoj probíhal na veřejně dostupných datech, zde tým získal potřebné teoretické znalosti a odzkoušel si své první algoritmy pro získání potřebných informací o zdravotním stavu plodu. Dalším významným milníkem byl vývoj vlastního simulátoru takovýchto dat, která následně sloužila k dalšímu testování. Tento simulátor je součástí unikátního Fantomu fetálního elektrokardiogramu, který si výzkumná skupina nechala patentovat,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že patent zaujal soukromého investora a díky vzájemné spolupráci tak za necelé dva roky vznikl předvýrobního prototyp. V následujících třech letech by mohl vzniknout finální výrobek.

Reklama

Doporučované