Hlavní obsah

Teď to teprve začíná, říká šéf nadějné softwarové firmy mířící na burzu

Celý díl magazínu Byznys Index s hlavním hostem Jiřím Horynou, ředitelem české firmy eMan.Video: Petr Novotný

 

Reklama

Trh START pražské burzy pro malé a střední firmy by měla brzy obohatit nová společnost z oboru informačních technologií. Drobní investoři budou mít možnost obchodovat s akciemi české společnosti eMan.

Článek

„Naše firma je na trhu aktivní přes deset let a z malého ‚softwarehousu‘ a ‚mobilkáře‘ se vyvinula ve středně velkou softwarovou firmu,“ líčí v krátkosti historii společnosti její spoluzakladatel a ředitel Jiří Horyna.

Společnost eMan vytváří zejména software na míru pro velké české, ale i nadnárodní společnosti a v rámci mobilních aplikací patří aktuálně mezi největší hráče na trhu. Hodnotu společnosti odhadují analytici a znalecké posudky v rozmezí 102 a 112 milionů korun.

„Naše společnost je hodně rozkročená v automotive, energetice a průmyslu a zaměřuje se také na bankovní software. Děláme například mobilní bankovnictví pro ČSOB,“ popisuje hlavní oblasti podnikání Jiří Horyna, jehož firma má pobočku a klienty také ve Spojených státech.

eMan

Český dodavatel softwaru.

Soustředí se na vývoj mobilních a webových aplikací a integrovaných řešení. Klienti společnosti působí v automobilovém průmyslu, bankovnictví, pojišťovnictví, energetice a službách.

Důvodů, proč firmu eMan láká pražská burza, je hned několik. „Zástupci pražské burzy nám již několik let říkají, že bychom mohli být perspektivním titulem a jediným zástupcem svého oboru na trhu START. Také bychom si rádi uvolnili ruce od bankovního financování, a především pak nechceme prodat celou firmu konkurenci nebo finančním investorům, protože nás to jako zakladatele stále baví a myslíme si, že to vše nyní teprve začíná,“ říká Horyna. Jeho firma by chtěla nabídnout investorské veřejnosti až 44 procent akcií.

Společnost eMan v posledních letech rostla přibližně 30procentním tempem a dvouciferný růst by měla udržet i v dalších letech. Provozní zisk loni dosáhl 14 milionů korun při obratu 168 milionů korun.

Jiří Horyna

Spoluzakladatel a ředitel softwarové společnosti eMan.

Dříve pracoval na manažerských pozicích ve společnostech Unicorn a VIG Base nebo v Českém rozhlasu.

„Považujeme se za růstovou firmu, ale máme v plánu vyplácet až 60 procent zisku ve formě dividendy,“ poznamenává k profilu akcií firmy eMan Horyna. Chce přitom oslovit především dlouhodobé investory.

Vstup společnosti na trh START je plánován již na přelom června a července a investoři mohou poptat akcie přes některého z členů pražské burzy. Minimální vstupní investice by měla začínat na 25 tisících korun, celkově chce eMan upsat akcie za zhruba 40 milionů.

Reklama

Doporučované