Hlavní obsah

Televize těží bitcoin pro hackera, ani o tom nevíte. „Českoslovenští“ antiviraři ukazují, jak se bránit

Na zranitelnost vůči hackerům upozorňují dvě globální antivirové firmy, které mají kořeny v někdejším Československu.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenský Eset a český Avast na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně upozorňují na nebezpečí zranitelnosti chytrých zařízení.

Článek

Za nyní asi nejrozšířenější a nejnebezpečnější zneužívání domácích chytrých zařízení se považuje těžba kryptoměn. Pro hackera totiž není nijak zvlášť obtížné najít si nezabezpečené zařízení s procesorem, vniknout do něj a využívat jeho výpočetní výkon k takzvané těžbě bitcoinu či jiné kyberměny.

Majitel zařízení - třeba chytré televize - si ničeho nemusí všimnout. Těžba probíhá nepozorovaně, ale nese s sebou negativa. Kromě samotného narušení soukromí většinou spotřebovává velké množství elektřiny, opotřebovává procesor, přehřívá zařízení a samozřejmě zpomaluje jeho výkon.

Dalším rizikem je potom na zařízení s operačním systémem Android i takzvaný ransomware, tedy vyděračský software, který zablokuje data či celé zařízení a požaduje výkupné.

Kvůli těmto hrozbám Eset na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně představil svou první bezpečnostní aplikaci určenou přímo pro chytré televize.

Jak přesně jednotlivé hrozby fungují, co způsobují a jak se před nimi co nejlépe bránit, najdete podrobněji vysvětleno ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované