Hlavní obsah

Televizní dokument Patrika Ulricha provede diváky životní poutí Miloně Čepelky

Foto: Seznam.cz

Miloň Čepelka.

Reklama

Televizní dokument režiséra Patrika Ulricha Štace Miloně Čepelky provede diváky životní poutí spoluzakladatele Divadla Járy Cimrmana.

Článek

Dokument Čepelku představí také jako textaře, spisovatele, básníka, rozhlasového tvůrce a milovníka dechové hudby. Štace Miloně Čepelky měly premiéru 23. září na Mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha. V den projekce slavil Čepelka 85. narozeniny. ČT art dokument uvede 10. listopadu.

„Miloň je těžko zařaditelná osobnost. Vyniká v mnoha odvětvích a natočit o něm pouze herecký portrét by byla škoda. Vždyť on vlastně nastudoval na jevišti pouze 15 inscenací a zahrál si jen v hrstce filmů. A není to vlastně ani spisovatel, ani textař či rozhlasový tvůrce, takže portrét autora by byla také špatná cesta. Je to prostě Miloň Čepelka, a to je štace velice svérázná a svébytná. Jako by to byl ojedinělý architektonický sloh nebo hudební styl,“ uvedl Ulrich.

Televizní dokument mapuje hercovy životní poutě s kolegy a přáteli ve slavném divadelním souboru. Jako protipól pak vystupuje jeho tvorba básnická a textařská, kterou tvoří v tichu svého opočenského domu. Filmaři natáčeli v Pohoří, kde se narodil, v Dobrušce, kam chodil do školy, nebo v Opočně, kde žije dodnes se svou ženou Hankou. V dokumentu nechybí cimrmanovští kolegové Petr Brukner, Jan Hraběta nebo Zdeněk Svěrák.

„My jsme, hlupáci, hned nepoznali, že on je velký herec. My jsme ho brali jako spíkra. A roli jsme mu nedali. Až teprve později jsme zjistili, že je dobrý, až si říkám, kam jsme dali oči, že jsme to nepoznali. (Ladislav) Smoljak mi říkal: neblbni, Zdeňku, lidé chodí na Čepelku,“ vzpomíná v dokumentu Zdeněk Svěrák.

Čepelka je jedinou osobou, která propojuje známější Divadlo Járy Cimrmana s konkurenčním podnikem dalšího ze zakladatelů, Jiřího Šebánka, který si založil vlastní Salón Cimrman rozvíjející mystickou postavu slavného génia v poněkud jiné poetice.

Námět filmu vychází z biografické knihy Nedělňátko, režisér Ulrich měl ale ve zpracování volnou ruku. „O dokumentu jsem žádnou představu neměl, ale potěšilo mě, že to nebude jen o divadle, ale objeví se tam i něco z mého psaní, a věřím, že se tam dostane nějaká aktivita spojená s hudbou, mými oblíbenými žánry, jako je dechovka nebo šanson,“ řekl Čepelka.

Čepelka po studiích na gymnáziu v Dobrušce a na Vysoké škole pedagogické v Praze učil tři roky na základní škole v Novém Kníně. V roce 1961 nastoupil do Československého rozhlasu jako redaktor. V roce 1967 zahájil, jako zakládající člen, působení v Divadle Járy Cimrmana. Je také autorem několika televizních a rozhlasových her, pohádek, písňových textů, zábavných a literárních pořadů a šesti básnických sbírek. Působil a působí jako novinář a moderátor v Českém rozhlase Praha a České Budějovice a v Country Radiu.

Reklama

Doporučované