Hlavní obsah

Téměř dvě miliardy korun. Takové odškodnění Češi žádají od vlády a vnitra

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Skoro 1,7 miliardy korun chtějí po Úřadu vlády žadatelé o odškodnění kvůli vládním opatřením. Účet ještě navíc není finální. (Ilustrační snímek)

Reklama

Těsně před koncem půlroční lhůty registrovalo Ministerstvo vnitra desítky žádostí o odškodnění a Úřad vlády nízké stovky. Celkově Češi požadují více než miliardu korun jako náhradu škod a kompenzaci ztrát za vládní opatření.

Článek

Částku téměř dvě miliardy korun požadují fyzické i právnické osoby po Úřadu vlády a Ministerstvu vnitra jako odškodnění za vládní mimořádná opatření kvůli koronaviru.

Konkrétně Úřad vlády registruje 364 žádostí o náhradu škody a ušlého zisku v celkové hodnotě 1 692 358 864,47 koruny, jak pro Seznam Zprávy uvedla mluvčí Jana Adamcová.

Ministerstvo vnitra napočítalo 83 žádostí o kompenzaci ztráty vzniklé vládními omezeními v souvislosti s nemocí covid-19. Z toho 58 sepsaly právnické osoby a 25 fyzické osoby. V součtu žádají částku 1 296 209 914 korun.

Žádosti ovšem nelze sčítat, protože jak upozorňuje mluvčí vlády, řada žádostí byla zaslána na několik organizačních složek státu zároveň a vyřizování žádostí o odškodnění opatření na základě krizového zákona má mít na starosti Ministerstvo vnitra. Zároveň žadatelé, se kterými redakce Seznam Zpráv mluvila, svoji žádost zasílali i přímo na Úřad vlády.

„Žalovat musím orgán, který vydal krizové opatření, takže Českou republiku – Úřad vlády České republiky,“ vysvětloval například advokát Michal Staněk, který zastupuje přeshraničního pracovníka. Ten žádá po státu pět tisíc korun za povinný test na koronavirus a cestovní náklady s tím spojené.

Zatím nelze ani mluvit o finálním účtu za jarní vládní opatření kvůli koronaviru. Žadatelé mají podle legislativy půlroční lhůtu, během které musí o odškodnění zažádat, jinak jim zaniká nárok. Tato lhůta skončila v neděli 13. září, ovšem údaje, které Ministerstvo vnitra a Úřad vlády Seznam Zprávám poskytly, jsou k pátku 11. září.

Stále totiž podle mluvčího Ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky mohou přicházet žádosti zaslané například poštou, a celkový počet žádostí proto ještě není uzavřený.

Místo reakce výčet vládní pomoci

O 2,2 milionu korun za ušlé zisky a škodu se rozhodla zažádat a následně i zažalovat Úřad vlády a Ministerstvo vnitra společnost, která působí ve službách pro automobilový průmysl. Zatím si její ředitel, který je s redakcí Seznam Zpráv v kontaktu, nepřeje jméno firmy zveřejňovat, a to z obav, že by to mohlo ovlivnit soudní spor.

Firma zabývající se zejména čištěním vozů musela mít během jarních opatření třináct dní zavřeno, než se vyjasnilo, jestli smí, či nesmí mít otevřeno. Právě za toto období požaduje odškodnění.

„Od Ministerstva vnitra jsme na naši žádost dostali neurčitou reakci, která se skládala z výčtu vládní pomoci podnikatelům a firmám,“ vysvětluje ředitel firmy, proč se rozhodl odškodnění vymáhat žalobou, a aktuálně čekají na termín soudního jednání.

Ředitel firmy upozorňuje na to, že součástí vládní pomoci – například programu Antivirus na podporu zaměstnanosti – byl i závazek, že firma nebude žádat odškodnění.

S žalobou na jaře uspěl expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál u Městského soudu v Praze a tím také otevřel prostor pro další případné žaloby na základě krizového zákona.

Dostál se ohrazoval proti tomu, že omezení volného pohybu a prodeje v maloobchodech vláda přenesla ze svých usnesení pod Ministerstvo zdravotnictví. Právě tímto krokem se podle něj chtěla vyhnout případným žalobám o odškodnění.

Reklama

Doporučované