Hlavní obsah

Téměř všichni Schwarzenbergovi voliči jdou stále proti Zemanovi

Schwarzenbergovi voliči se chtějí zbavit Miloše Zemana, ukázal průzkum.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Drahoš, nebo Horáček? Komu dají napřesrok v lednu hlas ti, kteří v prezidentské volbě volili Karla Schwarzenberga proti Miloši Zemanovi?

Článek

Z průzkumu agentury Median pro Seznam vyplynulo, že 90 procent bývalých Schwarzenbergových voličů je nyní rozhodnuto volit ve druhém kole volby prezidenta proti Miloši Zemanovi a dát hlas jednomu ze dvou jeho hlavních soupeřů - Jiřímu Drahošovi či Michalu Horáčkovi.

„Oba mají podobnou schopnost mobilizovat voliče Karla Schwarzenberga. Lidé, kteří by v prvním kole volili spíše Drahoše, by ve druhém kole podpořili Horáčka, pokud by se tam jejich kandidát nedostal. A naopak,“ vysvětluje sociolog z agentury Median Daniel Prokop.

Zhruba deset procent Schwarzenbergových voličů podle něj může „přeběhnout“ k Zemanovi. Například kvůli postojům k migraci.

Kompletní výsledky průzkumu agentury Median:

Opačným směrem, tedy od Zemana k Drahošovi a Horáčkovi, ale přechází více voličů.

Podle Medianu by Zemana proti Horáčkovi či Drahošovi volilo jen 75 procent jeho předchozích voličů. „Proto také naše data ukazují, že duel s dobrým protikandidátem může být vyrovnanější než v roce 2013," říká analytik Prokop.

Zemanův tým zatím toto upozornění nebere vážně.

„Není žádný důvod k nervozitě. Takových průzkumů jistě vyjde ještě celá řada,“ komentoval čísla Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Sám Schwarzenberg už před časem podpořil jako dobrého kandidáta Jiřího Drahoše.

Michal Horáček, který také usiluje o Schwarzenbergovy voliče, žádnou zvláštní taktiku na jejich získání neplánuje.

„Tenhle závod už se běžel. Chci oslovit všechny voliče,“ řekl Seznamu.

Analytik Medianu Daniel Prokop o prezidentských volbách.Video: Jindřich Šídlo

Reklama

Doporučované