Hlavní obsah

Teplota, bolest hlavy. Koronavirus zavřel první tábory. Někde ho odhalil až test

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na povinné testování na dětských táborech dojely první z nich. Koronavirus odhalili ve třech táborech v Plzeňském kraji, které tak musely okamžitě skončit.

Článek

Účastníci dvoutýdenních táborů, kteří před začátkem absolvovali pouze antigenní test či samotest, se musí znovu povinně testovat po sedmi dnech. Právě tak objevili před pár dny nákazu na jednom z táborů v Plzeňském kraji.

„Na táboře bylo 114 lidí, antigenní test vyšel pozitivně třem z nich,“ uvedla vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých za Klatovy, Domažlice a Tachov Eva Nová. Výsledek? Domů museli jet všichni.

Stejně dopadly i další dva tábory v regionu. Tam ale na koronavirus přišli už ve chvíli, kdy pár táborníků začalo mít příznaky onemocnění, jako je bolest hlavy nebo zvýšená teplota. Následné testy vyšly u některých z nich pozitivně.

„Jednoho tábora se účastnilo třicet dva lidí, z toho antigenní test prokázal pozitivitu u čtyř osob. Druhý měl sedmdesát účastníků a jedno dítě bylo pozitivní,“ upřesnila Nová. Poté, co nákazu potvrdily PCR testy, hygiena tábory okamžitě zavřela. Kromě karantény účastníků nařídila dezinfekci a mimořádný úklid veškerých prostor, kde onemocnění pobývali.

Někteří si přivezli vlastní testy

Více štěstí měly třeba skautky z Lanškrouna na Orlickoústecku. Ty se o víkendu vzhledem k délce tábora také musely přetestovat, ale všechny byly negativní. Se zajištěním antigenních testů jim pomohla místní pobočka Charity a proplatila jim je zdravotní pojišťovna. Některé si ale přivezly testy vlastní.

„Pár dětí mělo samotesty, které zajišťovali rodiče. Někteří se totiž antigenního testování bojí a je jim nepříjemné,“ přiblížila jedna z vedoucích Adéla Hacurová. Samotesty u nich pak v půlce tábora provedla táborová zdravotnice.

Některé účastnice se nemusely testovat, protože buď čerstvě prodělaly koronavirus, měly ukončené očkování nebo měly tři týdny po první dávce. Kdyby jejich tábor začal o týden později, už by tomu tak nebylo. Od minulého pátku totiž bezinfekčnost platí až čtrnáct dní po druhé dávce.

Ale existuje i další způsob, jak si zajistit bezinfekčnost. Pokud se táborník před odjezdem na dvoutýdenní akci prokáže nanejvýš sedm dní starým negativním PCR testem, nemusí se po týdnu přetestovat. Tuto možnost zvolili například organizátoři táborů ze Základní organizace odborového svazu KOVO Žďas. Ti pořádají rekreaci v Zubřím u Nového Města na Moravě.

Organizátoři nabídli zajištění PCR testů tři dny před odjezdem. Byl to neinvazivní typ, šlo o výtěr z úst, což prý rodiče ocenili. Nakonec se jimi otestovalo 198 z 206 dětí, z toho někteří si PCR zajistili sami. „Zbytek měl samotest nebo antigenní test. Stalo se nám totiž, že některým termín testování nevyhovoval. Nebo se třeba přihlásili na poslední chvíli a už se to nestihlo řešit PCR testem,“ upřesnila předsedkyně odborové organizace Žďasu Eva Rosecká. Osm dětí s antigenem či samotestem tak museli v půlce tábora přetestovat.

Děti se musí obejít bez výletů i návštěv

Testování není jediným opatřením proti šíření koronaviru na dětských rekreačních akcích. Účastníci by třeba neměli opustit tábořiště. „Je to pro nás zásadní omezení. Byli jsme zvyklí jezdit na celodenní výlety třeba vlakem do větších zábavních parků, které máme v okolí,“ uvedl vedoucí tábora v Zubří David Kuhn. Nedoporučované jsou také návštěvy rodičů.

Přísnější jsou i hygienické podmínky. „Oproti létům bez koronaviru používáme rozhodně víc dezinfekce. Máme ji například před vstupem do jídelny,“ přiblížil Kuhn.

Právě dezinfekce je jednou z věcí, kterou hygienici na táborech kontrolují. „Zaměřujeme se standardně na to, na co každý rok, plus se k tomu přidružila i kontrola mimořádných opatření. Například kromě posudku od lékaře kontrolujeme, zda tam je i platný negativní test,“ vysvětlila mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová. Podle ní zatím v kraji žádný tábor kvůli covidu nezavřeli.

Zájem o letní tábory je třeba ve Středočeském kraji větší než minulé prázdniny. „Zatím máme nahlášeno 22 tisíc účastníků, což je přes tisíc víc než v loňském roce,“ upřesnila Šalamunová s tím, že evidují kolem 200 dětských letních táborů.

Tento týden končí první turnus čtrnáctidenních táborů a začíná druhý.

Reklama

Doporučované