Hlavní obsah

Terorista z Paříže Abdeslam nebude mluvit, jeho právníci končí

 

Reklama

Dvojice advokátů vzdala obhajobu Salaha Abdeslama, který loni v listopadu útočil v Paříži. Terorista využije práva nevypovídat.

Článek

Právníci Salaha Abdeslama podezřelého z účasti na teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí, odstoupili od jeho obhajoby.

Abdeslam se svými právními zástupci nekomunikuje od chvíle, kdy ho letos v březnu zatkla policie v bruselské čtvrti Molenbeek. Oba proto během rozhovoru v televizi BFM oznámili, že s obhajobou nejsledovanějšího teroristy končí.

„Řekl nám, že nebude mluvit a využije právo nevypovídat. Co můžeme dělat. Říkal jsem od počátku, že bude-li klient mlčet, odstoupím od jeho obhajoby," řekl Frank Berton, který Abdeslama spolu se Svenem Marym hájil.

Abdeslama dopadla policie začátkem roku a je zadržován u Paříže. Podle Bertona mu nejvíc vadí, že ho 24 hodin denně monitoruje kamera. Abdeslamův duševní stav se kvůli tomu prý zhoršuje. „Jestliže někdo sleduje vaše činy i v noci, zblázníte se. Je to politické rozhodnutí, nejde o rozhodnutí justice," řekl Berton.

Jeho kolega Mary dodal, že nejvíc na to doplatí „oběti pařížských atentátů, protože mají právo dovědět se pravdu a pochopit nepochopitelné".

Abdeslam si prozatím nepřeje jakékoliv jiné právní zastoupení. „Byli jsme přesvědčeni, že má co říci a že to řekne. Ale neřekne už nic, jaká škoda," prohlásil Berton.

Vyšetřovatelé se tak stále snaží zjistit, jaká byla Abdeslamova role během pařížských útoků loni v listopadu, kdy teroristé zaútočili na hudební klub Bataclan, restaurace, bary a fotbalový stadion.

Reklama

Doporučované