Hlavní obsah

Těšínský filmový festival Kino na hranici připomene i Václava Havla

Foto: Josek Petr, ČTK

Václav Havel.

Reklama

Filmový festival Kino na hranici, který se koná v Českém Těšíně a sousedním polském Těšíně, se letos zaměří i na osobnost Václava Havla.

Článek

„U příležitosti desátého výročí úmrtí někdejšího českého prezidenta a dramatika chystá sérii akcí. Chybět nebude výstava, promítání filmů nebo večeře sestavená z oblíbených Havlových receptů,“ sdělil Szymon Brandys.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na výstavu Václav Havel – politika a svědomí. „Fotografie doprovázejí jak citáty z textů samotného Václava Havla, tak i úryvky, které přibližují jejich kontext. Výstava se vlastně uspořádala tak trochu sama – zná-li někdo Havlovy texty, moc dobře ví, které citace vybrat. Při přípravách výstavy ovšem byla potřeba jistá dávka odvahy. Některé dnes již lehce pozapomenuté Havlovy úvahy totiž po přenesení do aktuálního kontextu promlouvají velice intenzivně,“ uvedl kurátor výstavy Jan Hron. Výstavu připravila Česká centra společně s Ústavem pro studium totalitních režimů a nadací Knihovna Václava Havla.

Pořadatelé Kina na hranici rovněž chystají cyklus filmových projekcí pod heslem Viva Havel. Jde o výběr deseti dokumentárních a životopisných snímků, které o bývalém prezidentovi pojednávají. Diváci budou mít navíc možnost zhlédnout i film režírovaný Havlem, jde o snímek Odcházení z roku 2011. Kromě kulturních zážitků ale na návštěvníky festivalu čeká i zážitek gastronomický. Večeře sestavená podle Havlových receptů se bude konat konat 31. července od 19:00 v restauraci Na Rogu na náměstí v polském Těšíně.

„Všichni patrně vědí, že prezident Václav Havel, který zemřel před deseti lety, byl vynikajícím dramatikem a esejistou a že byl od poloviny sedmdesátých let uznáván jako lídr československé demokratické opozice. V důsledku toho musel strávit řadu let v komunistických kriminálech. Někteří už určitě slyšeli, že byl příznivcem rockové hudby a přátelil se s mnoha předními umělci z celého světa. Nicméně kromě okruhu jeho nejbližších přátel nejspíš jen málokdo tuší, že Havel sklízel úspěchy rovněž v kuchyni,“ uvedl překladatel Andrzej Sławomir Jagodziński.

Třiadvacátý ročník filmové přehlídky Kino na hranici se bude konat od 30. července do 4. srpna. Podrobnosti najdou zájemci také na webových stránkách www.kinonahranici.cz.

Reklama

Doporučované