Hlavní obsah

Němci mají v jídle víc masa, prací prášky účinnější. Výsledky testu 21 výrobků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zveřejnění výsledků testu potravin na ministerstvu zemědělství.

 

Reklama

Češi jsou pro řadu výrobců potravin a průmyslového zboží podřadnější zákazníci než Němci, potvrdil státní test.

Článek

Ministerstvo zemědělství nechalo nakoupit potraviny stejných značek v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Německu a v Rakousku.

Rozbor jednadvaceti především potravinářských výrobků potvrdil to, o čem si Češi povídají už dlouho.

Většina potravin zakoupených v Německu je kvalitnější než to, co je v obalu stejné značky k dostání v českých obchodech.

V Německu se například prodávají rybí prsty stejné značky s větším procentem masa než v Česku. Stejně tak kontroloři objevili na německé pizze více šunky.

Podívejte se ve videu na výsledky testu 21 výrobků:

Srovnání kvality potravin v pěti zemích EU.

Rozdílnou kvalitu má i konzerva lančmítu. Zatímco do toho německého dává výrobce jen vepřové maso, do konzervy vyrobené pro český trh se přidává i drůbeží separát.

Nezávislé testy na Seznamu v pořadu A DOST!

A když zkušebna prověřila i některé položky průmyslového zboží, zjistila výrazný rozdíl mezi pracími prášky. Německý podle testu pral o 20 % účinněji než ten zakoupený v Česku.

Vše výše uvedené je důvodem, proč politici už několik měsíců tlačí na evropské instituce. Problém dvojí kvality výrobků na jednom trhu Evropské unie otevřel v únoru i premiér Bohuslav Sobotka. Začátkem března pak byla rozdílná kvalita potravin tématem jednání mimořádného summitu zemí Visegrádské skupiny.

Zástupci České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska se dohodli, že budou proti zavedené praxi - kvalita pro západ, menší kvalita pro východ - důrazně postupovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované