Hlavní obsah

Testování seniorů se musí posunout, žádá asociace. Testy stále nemají

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Plošné testování v domovech seniorů se musí posunout, říká šéf Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. Smlouva s distributorem není stále podepsaná a rozvoz testů ještě nezačal.

Článek

I přes to, že mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ukládá zařízením sociální péče začít testovat od příští středy, dosud není vyřešeno, kdo za antigenní testy zaplatí a kdy se začnou rozvážet.

„Na základě toho musím požádat pana Blatného, aby se povinnost testování posunula. Požádal jsem ho, aby povinnost testovat byla nejpozději sedm dnů od 9. listopadu. Nyní je povinnost začít testovat nejpozději do 11. listopadu,“ řekl Seznam Zprávám Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Ministr Jan Blatný na dotaz Seznam Zpráv připustil, že se může termín změnit.

„Je možné, že část zařízení začne testovat i později, než bylo původně zamýšleno od 9. 11. Nemám z toho radost, ale je to situace, která teď je, a všemožně se snažíme, aby byla co nejrychleji vyřešena,“ řekl ministr Blatný.

Připustil také, že zdržení přineslo dojednávání financování a distribuce testů, což mají na starosti podle pondělního usnesení vlády pojišťovny.

„Jediná věc, na které se to pořád přibržďuje, je podepsání smlouvy. To je jediná věc, která tomu formálně bránila. Hodinou, kdy se podepíše, mohou vyjet první vozy,“ řekl Blatný Seznam Zprávám.

Epidemiolog Roman Chlíbek z expertního týmu ministerstva ale tvrdí, že se začne testovat už zítra.

„Zdravotní pojišťovny podepíšou kupní smlouvy na antigenní testy a začnou být dnes bezplatně distribuovány. První vlna 2 milionů testů do sociálních zařízení. Od zítřka je možné začít testovat,“ napsal Chlíbek na Twitter.

Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny ale s takovou jistotou nemluví. „Jednání stále běží, snažíme se je co nejrychleji ukončit, ale nechci předjímat,“ napsal Seznam Zprávám Zdeněk Kabátek, ředitel největší tuzemské pojišťovny.

Jedná se o smlouvu s distributorem, což je společnost Avenier, která patří do zdravotnické skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka.

Stejně jako Kabátek ani Horecký ale Chlíbkův optimismus nesdílí. Podle něj není možné od zítra testovat, protože i kdyby se distributor hodně snažil a začal rozvážet dnes, tak budou hotovi nejdříve v pondělí. „Testovat by se pak mohlo začít od úterý, ale jenom někde, bylo by ideální, aby zařízení měla testy u sebe dva dny před tím, než se samotným testováním začnou,“ vysvětlil. Reálná je podle něj spíše varianta, že s rozvozem se začne v pondělí.

Některé organizace se rozhodly nečekat a zařídit si testování samy. Charita České republiky pak adresovala ministrovi Janu Blatnému dopis, ve kterém tvrdí, že stát opět selhal.

„Domníváme se, že při nákupu antigenních testů stát při zvládání epidemie koronaviru opět selhal. Charita i ostatní poskytovatelé zdravotních a sociálních služeb si vzali poučení z první vlny a chovají se mnohem pružněji,“ stojí v úvodu dopisu. Zařízení si proto nakoupilo své vlastní testy za peníze, které jim stát kompenzoval za nákup ochranných pomůcek v první vlně epidemie.

Kdo testy objednal?

Charita také upozorňuje na to, že není dosud jasné, kdo testy vlastně objednal, na což Seznam Zprávy upozornily již na začátku týdne. Dosud není jasné, kdo a za jakých okolností sjednal první dodávku a proč byl vybrán právě daný výrobce.

Časově to spadá do období, kdy ministerstvo zdravotnictví vedl Roman Prymula. Ten však nebral telefon a na otázky Seznam Zpráv neodpověděl ani prostřednictvím textové zprávy.

Ministr Jan Blatný na dotaz Seznam Zpráv, zda byl obchod dojednaný ministrem Prymulou, reagoval slovy: K tomu vám neumím odpovědět, to by nebylo korektní.

Ministerstvo zdravotnictví oficiálně tvrdí, že si dva miliony testů od americké společnosti Abbott neobjednalo, a odkázalo Seznam Zprávy na největší tuzemskou pojišťovnu. Ta však také tvrdí, že si nic neobjednala.

Reklama

Doporučované