Hlavní obsah

Stále není dohoda, jak dostat testy k seniorům. Řeší se platba i rozvoz

Foto: Profimedia.cz

S testováním seniorů se mělo začít už tuto středu.

Reklama

V domovech seniorů se navzdory vládním slibům stále nerozjelo rychlé testování na covid-19. Není dořešena klíčová smlouva mezi zdravotními pojišťovnami a distributorem testů.

Článek

Už od středy se mělo podle ministra zdravotnictví Jana Blatného začít testovat v domovech seniorů a dalších zařízeních, aby se omezilo šíření nákazy hlavně mezi ohroženými staršími ročníky. Kvůli chybějícím právním náležitostem se ale začátek testování zpozdí.

Na hrozící zpoždění již Seznam Zprávy upozornily. Přestože jsou podle Ministerstva zdravotnictví od uplynulého víkendu k dispozici dva miliony antigenních testů od americké společnosti Abbott, stále se řeší, jakým způsobem je uhradí Všeobecná zdravotní pojišťovna.

VZP a ostatní zdravotní pojišťovny nyní nemohou testy jednoduše koupit od výrobce, protože to zákony neumožňují. Jako možné východisko se ukázala smlouva s dodavatelskou firmou Avenier, která by testy nakoupila a zároveň rozvezla.

Dohoda mezi pojišťovnami a společností Avenier však stále není uzavřená. Distribuce a následné testování se tak vzdalují od původního časového plánu. Podle opatření Ministerstva zdravotnictví musí první vlna testování ve všech domovech proběhnout nejpozději do příští středy 11. listopadu.

„Jednání mezi pojišťovnami a Avenierem stále probíhají,“ napsal Seznam Zprávám ve čtvrtek odpoledne šéf VZP Zdeněk Kabátek. Na dotaz, kdy předpokládá uzavření smlouvy, odpověděl, že neví.

I za Avenier není situace stále dořešena. „V současné době není otázka saturace státu antigenními testy pro sociální zařízení rozhodnuta,“ napsal Seznam Zprávám Martin Nesrsta, výkonný ředitel očkovacích center firmy, která patří do zdravotnické skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka.

Podle Jiřího Horeckého, prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, se testy musí rozvézt co nejdříve.

„Distribuce ještě ani nezačala. Měla být podepsaná smlouva mezi VZP a Avenierem a ta distribuce by podle nich měla začít v příštích dnech,“ řekl Seznam Zprávám Horecký.

Pokud by se smlouva podepsala až v pátek, znamenalo by to rozvážení o víkendu, což je ale podle něj problematické.

Z Horeckého slov vyplývá, že v takovém případě by se začátek testování nemusel stihnout v termínu. „Testy se musí doručit na zhruba 1400 adres, z nichž polovina v sobotu a neděli nefunguje. Aby se začalo testovat od středy, tak bychom museli mít všechny testy do pondělí,“ vysvětlil.

Název výrobce první várky dvou milionů testů, kterým je americký koncern Abbott Laboratories, vyšel najevo až v úterý. Ministr Blatný jej nejprve nechtěl prozradit. „Testy vyrábí větší množství dodavatelů a bylo rozhodnuto o tom, že nebude preferován jeden dodavatel,“ uvedl v úterý.

Firma Abbott patří mezi velké globální hráče na trhu zdravotnických výrobků. Antigenní testy, které ukazují výsledky už do 15 minut, dodávala například i pro úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě.

Reklama

Doporučované