Hlavní obsah

Testy pro seniory dopraví firma ze skupiny Agel podnikatele Chrenka

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel Tomáš Chrenek.

Reklama

Po několika dnech se nejpíš vyřešil problém s rozvozem testů pro sociální zařízení. Zdravotní pojišťovny v pátek v noci podepsaly smlouvu s firmou Avenier. Dva miliony testů i s dopravou vyjdou na více než 300 milionů korun.

Článek

Vláda už 27. října schálila plošné preventivní testování v sociálních službách prostřednictvím antigenních testů. Ministerstvo zdravotnictví následně vydalo mimořádné opatření, které ukládalo zařízením sociální péče začít testovat od příští středy.

Seznam Zprávy ale popsaly pozadí problémů s preventivním testováním. Ministerstvo a pojišťovny totiž začaly řešit až v pondělí klíčové otázky: Kdo za testy zaplatí, kdo je bude distribuovat a kdo si dva miliony testů od americké společnosti Abbott objednal.

A problém se podle všeho vyřešil až v pátek v jedenáct hodin v noci, kdy sedm českých pojišťoven podepsalo smlouvu o distribuci a nákupu dvou milionů antigenních testů k plošnému testování na koronavirus v domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních.

Smlouva byla podepsaná s distributorem, což je společnost Avenier, která patří do zdravotnické skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka. „Podepisovalo se včera ve 23:00,“ potvrdil Seznam Zprávám šéf VZP Zdeněk Kabátek. Uzavřený kontrakt potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Nikdo tak nemusí mít obavy, testy budou dodány,“ uvedl Blatný.

Podle smlouvy musí Avenier začít testy rozvážet do dvou dnů od podpisu smlouvy a rozvoz musí dokončit „nejpozději do 7 dnů od zahájení distribuce“, píše se ve smlouvě.

Právě kontraktu s Avenierem předcházelo dlouhé martyrium. Vláda sice už minulý týden oznámila, že dva miliony testů uhradí největší tuzemská pojišťovna VZP, ale jejich nákup nebyl pojišťovnou koordinován a zjevně se podcenila právní stránka věci. Pojišťovna totiž neměla s výrobcem Abbott uzavřenou žádnou kupní smlouvu, protože její postavení jí neumožňuje takový kontrakt jednoduchým způsobem uzavřít.

Situaci tak mohla vyřešit smlouva s distributorem, který testy uhradí. Podle smlouvy pak Avenier nakoupí dva miliony „screeningových POC antigenních testů“, které budou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění, a to ze základního fondu zdravotního pojištění.

Celkem tak pojišťovny podle smlouvy zaplatí přes tři sta milionů korun. Dva miliony antigenních testů vyjdou i s DPH na 290 400 000 korun, jeden test tak bude stát 145 korun a distribuce všech testů vyjde na 28 798 000 korun s DPH.

Vedle nedomyšleného nákupu testů zdravotními pojišťovnami zůstává neobjasněné, kdo a za jakých okolností sjednal první dodávku a proč byl vybrán právě daný výrobce.

Časově to spadá do období, kdy Ministerstvo zdravotnictví vedl Roman Prymula. Ten však nebral telefon a na otázky Seznam Zpráv neodpověděl ani prostřednictvím textové zprávy.

Ministr Jan Blatný na dotaz Seznam Zpráv, zda byl obchod dojednaný ministrem Prymulou, reagoval slovy: „K tomu vám neumím odpovědět, to by nebylo korektní.“

Ministerstvo zdravotnictví oficiálně tvrdí, že si dva miliony testů od americké společnosti Abbott neobjednalo, a odkázalo Seznam Zprávy na největší tuzemskou pojišťovnu. Ta však také tvrdí, že si nic neobjednala.

Reklama

Doporučované