Hlavní obsah

Největší proces s vyděrači a pašeráky lidí v historii Thajska. 62 lidí odsouzeno

Největší proces s vyděrači a pašeráky lidí v historii Thajska. 62 lidí odsouzenoVideo: AP

 

Reklama

Thajský soud rozhodl o osudu 103 obžalovaných v největším případu pašování lidí a obchodování s uprchlíky na thajsko-malajsijské hranici.

Článek

Zatýkání začalo v roce 2015, když bylo v mělkých hromadných hrobech na jihu Thajska objeveno 36 těl. Pašeráci tam zadržovali muslimy, kteří utíkali před náboženským pronásledováním v Myanmaru.

Uprchlíci se chtěli přes Thajsko dostat do Malajsie, kde většina obyvatel vyznává islám. Na hranicích byli ale zadrženi. Obchodníci je násilím drželi v džungli a po jejich příbuzných požadovali výkupné, které mnohokrát nedostali.

Během středy soud shledal vinnými 62 obžalovaných. Mezi nimi byl i generál thajské armády nebo prominentní podnikatel a bývalý politik z jižní provincie Satun Pajjuban Aungkachotephan. Generálporučík Manas Kongpaen byl odsouzen hned za několik trestných činů týkajících se obchodu s lidmi a přijímání úplatků. Za mříže půjde na 27 let.

Agentury a zpravodajské servery uvádějí rozdílné výše trestů. Agentura AP napsala, že soud udělil tresty od čtyř do 50 let vězení. Odvolala se přitom na místní představitele. Agentura Reuters uvedla, že nejvyšší trest odnětí svobody činí 94 let. Zpravodajský server BBC napsal, že dva vysoce postavení úředníci státní správy byli odsouzeni k 75 letům vězení. AP, Reuters a DPA se shodují v počtu odsouzených, ale neupřesňují, zda proces bude pokračovat, nebo je počet odsouzených konečný.

„Věříme, že je zákrok pouze narušením sítě obchodu s lidmi, ale tato síť je stále velmi dobře ukotvená,” komentovala případ výkonná ředitelka právní skupiny Fortify Rights Amy Smithová a dále pokračuje: „Očekáváme, že je tam ještě spousta dalších pachatelů. Je to velký obchod s velkými penězi.”

Prokurátor pro agenturu Reuters uvedl, že Thajsko nebude tolerovat obchodování s lidmi. Právní skupiny říkají, že zatýkání v roce 2015 bylo jen špičkou ledovce a regionální pašeráctví a obchodování s lidmi nadále beztrestně pokračuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované