Hlavní obsah

The Prodigy použili na novém albu část písně od Ringo Čecha. Poslechněte si rozdíl

Ringo Čech o tom, jak The Prodigy vysamplovali část jeho a Schelingerovy písně.Video: Barbora Marková

 

Reklama

Legendární britská skupina The Prodigy zabrouzdala do tuzemských končin. Budete v šoku, ale známé elektronické uskupení použilo do své skladby část písničky od Jiřího Schelingera a Františka Ringo Čecha. Hit Mám rád lidi z roku 1977 se objevil na nové desce s názvem No Tourists.

Článek

„Je to pro mě velká pocta. Jestliže si vás dá na CD jedna z nejpopulárnějších kapel světa, to je prostě výhra,“ prozradil Ringo, který se už dlouhou dobu věnuje více malování.

A že opravdu může být na co pyšný. Jeho hit Mám rád lidi se totiž vydává do velkého hudebního světa. Skupina The Prodigy má celkově prodáno přes 30 milionů kopií svých alb a rozhodně patří mezi elektro elitu. Píseň Light Up the Sky si už dokonce na YouTube poslechlo přes jeden a půl milionu lidí. „Mně když volali z licenčního oddělení Supraphonu, že podepsali kontrakt na tu písničku, tak já jsem se pak zeptal, jak na nás přišli. Protože, kde oni vezmou HRRR Na Ně, naše LP s Jirkou. A ten úředník mi řekl, že oni mají speciální – ve fotbale a v hokeji se tomu říká skauti – vyhledávače. A ti vyhledávači hledají písničky, který jsou použitelné v tom stylu, který ta kapela dělá,“ doplňuje malíř.

Ne vždy ale spolupráce proběhne tak ideálně. Své o tom ví zpěvák a skladatel Jan Kalousek. Na několik let starý soudní spor se Support Lesbiens nevzpomíná se záští. Tenkrát mu ani tak nevadilo, že kapela použila část jeho písně, jako to, že ho okolí začalo obviňovat, že to byl právě on, kdo melodii okopíroval. Soud mu dal ve dvou ze čtyř bodů za pravdu, odškodnil ho 200 tisíci a zakázal kapele s písní dál nakládat. Když jsme se v našem rozhovoru dostali na Ringa, i jeho překvapilo, že The Prodigy si vybrali zrovna kapelu z Česka.

„Myslím si, že v Česku je to tak málo frekventovaná záležitost. Spíš si myslím, že by použili někoho známějšího ze zahraničí než obráceně, jak jste se na to ptala, tak si myslím, že to bude tak řídká záležitost, že v tom žádnou signifikanci nevidím.“

K těmto typům soudních sporů u nás podle advokáta Rudolfa Lešky dochází velmi sporadicky. Z jeho praxe se často zastaví na smírčím jednání či dohodě, která může obsahovat i finanční kompenzaci. V plagiátorství totiž zase taková velmoc nejsme.

Zajímá vás, jakou část písně The Prodigy použili? Podívejte se na úvodní video.

Reportáž je součástí magazínu Slavní, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované