Hlavní obsah

Tichá rána časů koronaviru: rodinám, které touží adoptovat dítě

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Až o tři měsíce odkládají soudy v Česku jednání o osvojení dětí. Důvodem je situace spojená s koronavirem.

Článek

Když už to před několika týdny vypadalo, že paní Monika bude moci se svým manželem dokončit proces adopce 1,5letého chlapce, vyhlásila vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru nouzový stav.

A vše se pozastavilo.

Soudy totiž zatím ve složité době jednání o osvojení dětí nenařizují. Seznam Zprávy zjistily, že je odkládají většinou o dva, někde dokonce i o tři měsíce.

„Sociální pracovnice mi sdělila, že letos se k chlapečkovi nedostanu. V prosinci bude mít dva roky,“ popsala paní Monika, s čím musejí budoucí adoptivní rodiče počítat. „Svého“ chlapečka, dodává zmíněná žena, prý nemůže ani navštěvovat.

Stejně jako jí by se soudní odklady mohly dotknout několika desítek případů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí připustilo, že se proces adopcí může zkomplikovat, avšak že nevydalo žádné rozhodnutí, aby se adopce na několik měsíců úplně pozastavily.

„Pokud je vyhlášen nouzový stav, zákaz volného pohybu a omezení kontaktů mezi osobami, stejně tak je omezena činnost orgánů sociální a sociálněprávní ochrany dětí i soudů, je zřejmé, že to proces zprostředkování náhradní rodinné péče velice ztíží,“ uvedl Jan Brodský z tiskového oddělení ministerstva.

Podle něho jsou právě děti do tří let, kterým se zprostředkovává osvojení, nejčastěji u pěstounů. V některých případech pak v dětských domovech.

„Je třeba nyní zhodnotit i možná zdravotní rizika kontaktů jak pro dítě, tak pro přechodné pěstouny i nové náhradní pečovatele či původní rodinu, kam se má dítě vracet,“ doplnil Brodský.

Oslovené soudy, které osvojení dítěte musí nakonec potvrdit, přiznávají, že zatím jednání plánují nejdříve na květen, ale spíše na červen.

„Pokud začneme jednání opět nařizovat, tak s přihlédnutím k tomu, že na vypravení předvolánek a jejich řádné doručení potřebujeme spolehlivě měsíc, a v tuto dobu už většina soudců má květen obsazen jednáními dříve nařízenými. Odhaduji celkové zpoždění tak o tři měsíce,“ uvedla třeba místopředsedkyně mosteckého soudu Jana Davidová.

Okresní soud v Karlových Varech pak předpokládá odklad o sedm týdnů a ve Zlíně o zhruba dva měsíce. A podobná situace je také ve zbytku republiky.

Podle některých soudců je však i v současné době možné, aby se proces osvojování dětí úplně nezastavil a dítě se mohlo seznamovat s budoucími osvojiteli. A proces se úplně nezastavil.

„I za současné situace není vyloučeno, aby seznamování dítěte s budoucími osvojiteli probíhalo za dodržování hygienických opatření všech zúčastněných,“ podotkla soudkyně Okresního soudu Praha-východ Zuzana Steinerová.

„Je možné, že konečné rozhodnutí se může v konkrétním případě v důsledku současné krize prodloužit, ale neznamená to, že by dítě bylo někde v ústavu a podobně. Dítě je v takovém případě již v péči svých budoucích osvojitelů v rodinném prostředí,“ uvedl pak místopředseda Okresního soudu Plzeň-město Jan Špalek.

Podle posledních dat jsou v Česku osvojeny zhruba tři stovky dětí ročně. A počty žádostí v uplynulých letech trvale klesaly. Důvodem je zřejmě i to, že lidé využívají stále v pozdějším věku umělé oplodnění.

Reklama

Doporučované