Hlavní obsah

Krvavý konflikt v Tigraji: 33 000 dětí hrozí smrt hladem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle Dětského fondu Organizace spojených národů hrozí několika desítkám tisíc tigrajských dětí smrt hladem. Krvavý konflikt, který v listopadu vypukl v jednom ze svazových států Etiopie, by si tak mohl připsat i tyto oběti.

Článek

Až 33 000 těžce podvyživených dětí v Tigraji podle odhadů Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) hrozí smrt hladem. Na páteční tiskové konferenci v Ženevě to oznámil mluvčí organizace James Elder. Ten mimo jiné zmínil také to, že celkovým vývojem situace jsou znepokojeni i zástupci Světového potravinového programu a Organizace pro výživu a zemědělství.

Již ve čtvrtek informovala OSN o tom, že v podmínkách odpovídajících hladomoru žije více než 350 000 tigrajských obyvatel a milionům dalších hrozí stejný osud. Informace organizace přinesla prostřednictvím analýzy, na které spolupracovala s humanitárními skupinami. Zpráva zároveň obviňuje tamní konflikt z nejhorší katastrofické potravinové krize za posledních deset let.

V etiopském regionu začaly boje mezi regionální a centrální vládou začátkem loňského listopadu. Premiér a nositel Nobelovy ceny míru Abiy Ahmed tehdy zahájil vojenskou ofenzívu, aby v Tigraji „obnovil vládu zákona“ kvůli krádeži zbraní na tamní vojenské základně. Od moci v oblasti tehdy odstavil politickou stranu s názvem Tigrajská lidově osvobozenecká fronta (TPLF).

Akce byla prohlášena za úspěšnou po dobytí tigrajského hlavního města Mekele, kde regionální vláda sídlila, a velení se ujala prozatímní správa loajální státu. Navzdory ohlášenému vítězství se ale v některých oblastech bojovalo dál a neskončilo ani zabíjení a násilí mířené proti civilistům. Obětí si konflikt připsal již tisíce a mnoho lidí připravil o domov.

„Číslo 353 000 sice nesplňuje prahovou hodnotu potřebnou ke spuštění formálního prohlášení o hladomoru, nehrajme si tu ale s terminologií, když lidé umírají,“ pronesl v pátek Elder. Zmiňovaná „prahová hodnota“ odpovídá nejméně 20 % zkoumané populace, v případě Tigraje by šlo o přibližně 1,1 milionu lidí, pokud budeme počítat s cca 5,5 milionu obyvatel, jež UNICEF regionu předpovídala k roku 2019.

Etiopská vláda podle informací agentury Reuters již analýzu OSN zpochybnila s tím, že nedostatek potravin v oblasti není závažný a pomoc – i ta potravinová – je tamním obyvatelům poskytována. Již dřívější svědectví z Tigraje však informovala o tom, že jídla je nedostatek a humanitární pomoc má být úřady blokována.

Podle výkonného ředitele Světového potravinového programu Davida Beasleyho je k zastavení hladu a jeho zabíjení tigrajského lidu potřeba nastolení příměří, umožnění pomoci zvenčí a více finančních prostředků, které snahy o pomoc podpoří. K okamžitému ukončení bojů už ve společném prohlášení vyzvala i Evropská unie a Spojené státy americké.

„Naléhavě žádáme všechny strany konfliktu, aby okamžitě souhlasily s příměřím, a to s cílem usnadnit přístup humanitární pomoci ke všem tigrajským lidem v nouzi bez ohledu na to, kde jsou, a s cílem zastavit násilí vůči civilnímu obyvatelstvu,“ stojí v prohlášení, které ve čtvrtek zveřejnil web Evropské komise a pod které se podepsala i správkyně Agentury Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj Samantha Powerová.

Reklama

Doporučované