Hlavní obsah

Na 2000 identifikovaných obětí. Při tigrajských jatkách vraždili i kojence

Foto: Profimedia.cz

Lidé v Tigraji truchlící za mrtvé.

Reklama

V konfliktu, který minulý rok vypukl v jednom ze svazových států Etiopie, pozabíjeli vojáci, polovojenské jednotky i povstalci tisíce lidí. Nejstarší oběti bylo více než 90 let, nejmladší obětí byl kojenec.

Článek

Vědcům a vyšetřovatelům se podařilo identifikovat 1900 obětí tigrajských masakrů. Projekt identifikace obětí více než 150 masakrů vede tým z belgické Univerzity v Gentu, který vychází ze zpráv sítě informátorů v Tigraji, provincii na severu Etiopie. Výsledky, které tým zabývající se konfliktem od jeho vypuknutí zveřejnil, jsou založeny na přezkumu zpráv s výpověďmi rodin a přátel obětí, zpráv z médií a z dalších zdrojů.

Seznam mrtvých je jedním z nejúplnějších veřejných záznamů o masovém zabíjení civilistů a podle britského listu The Guardian zvýší mezinárodní tlak na etiopského předsedu vlády Abiya Ahmeda, který tvrdí, že mnoho zpráv o proběhlých zvěrstvech je přehnaných nebo vymyšlených.

V etiopském regionu začaly boje mezi regionální a centrální vládou loni v listopadu. Premiér Abiy tehdy zahájil vojenskou ofenzívu, aby v Tigraji „obnovil vládu zákona“ kvůli krádeži zbraní na tamní vojenské základně. Od moci v oblasti tehdy odstavil politickou stranu s názvem Tigrajská lidově osvobozenecká fronta (TPLF).

Akce byla prohlášena za úspěšnou po dobytí tigrajského hlavního města Mekele, kde sídlila regionální vláda, a velení se ujala prozatímní správa loajální státu. Navzdory hlášenému vítězství se ale v některých oblastech bojovalo dál a neskončilo ani zabíjení a násilí mířené proti civilistům.

Dvacet masakrů, během kterých vždy zemřelo nejméně pět lidí, se stihlo odehrát jen za poslední měsíc. Patří k nim také zabití přibližně 250 civilistů ve městě Himora, a to za jediné tři dny. Před více než týdnem zase eritrejští vojáci, kteří pátrali po povstalcích z TPLF, zabili 13 lidí ve vesnici Grizana; mezi mrtvými byly také dvě děti.

„Na tyto osoby by nemělo být zapomenuto a tyto válečné zločiny by měly být vyšetřovány. Tenhle seznam má ukázat rozsah toho, co se děje. Víme, že jich je mnohem víc, ale známe jména a okolnosti jen u těchto 1900,“ cituje The Guardian slova profesora Jana Nyssena, který vyšetřování vedl a několik dekád žil právě na území Tigraje. Celkový seznam, včetně nepotvrzených obětí, čítá přes 7000 osob.

Jedním ze zjištění vědců byl i fakt, že pouze 3 % z identifikovaných obětí zemřela v důsledku náletů nebo dělostřeleckých útoků. Valná většina z nich totiž byla zabita během hromadných poprav či během organizovaných masakrů, jako byl i ten, který se odehrál v Aksúmu a o kterém Seznam Zprávy informovaly již dříve.

Více než 90 % z identifikovaných obětí jsou muži. Co se týče toho, kdo má na rukou jejich krev, snažili se výzkumníci najít případy, u kterých šlo s jistotou určit viníka. Podle výsledků se tak zdá, že za 14 % vražd jsou zodpovědní etiopští vojáci, za 45 % eritrejští vojáci bojující po boku federálních sil a 5 % připadá polovojenským jednotkám ze sousední provincie Amharsko. V 18 % případů svědci obvinili eritrejské a etiopské vojáky jako spolupracující celek.

„Stále ještě je mnoho toho, co není známo. Existuje spousta případů, kdy nemůžeme dojít k závěru, která strana je v danou chvíli zodpovědná. Například je možné, že došlo k dvěma nebo třem masakrům spáchaným bojovníky spjatými s TPLF, ale nemůžeme to říct s jistotou,“ cituje The Guardian jednoho z výzkumníků v týmu Tima Vandena Bempta. Ten na Twitteru zveřejnil jména obětí.

Etiopský premiér Abiy, mimo jiné držitel Nobelovy ceny za mír, možnost válečných zločinů v Tigraji poprvé veřejně uznal až minulý měsíc. Poslancům tehdy řekl, že navzdory „propagandě nadsázky TPLF zprávy naznačují, že v oblasti došlo ke krutostem“. Zavázal se také, že příslušní vojáci se ze znásilňování žen a jiných válečných zločinů budou zodpovídat.

Videa, která pobuřují svět

Během několik měsíců dlouhého konfliktu pronikly zprávy o nejrůznějších případech zabíjení a zneužívání i do světa. Na veřejnost se dokonce dostalo několik videozáznamů, které činy páchané v provincii zachycují a které někdy natáčí sami pachatelé. Ověření pravosti kolujících videí je však často náročné kvůli donedávna přísně omezenému přístupu novinářů do oblasti či blokování telefonních a internetových služeb.

Přesto se však mnozí za použití nejrůznějších nástrojů snaží a jedním z výsledků takové práce jsou i nově zveřejněné informace americké CNN, která ověřila video zachycující vraždu nejméně 11 neozbrojených mužů příslušníky etiopské armády. K té mělo dojít v blízkosti města Mahibere Dego v hornaté oblasti Tigraje. Zjištění CNN analýzou potvrdili odborníci z Amnesty International a přispělo k němu i několik rozhovorů s členy rodin zavražděných mužů.

„Jelikož jsme jeho tělo neviděli na vlastní oči a sami jsme ho nepochovali, je pro nás těžké uvěřit, že je mrtvý. Je to, jako by byl stále naživu, nemůžeme přijmout jeho smrt,“ řekl CNN muž, který věří, že jedna z obětí na videu je jeho mladší bratr. Toho naposledy viděl 15. ledna v totožném oblečení, které má na záznamu. Video nedisponuje časovým údajem a sama CNN datum vzniku nezná, je však možné, že bylo natočeno ještě v tentýž den.

Do města tehdy přijeli etiopští vojáci a odvlekli pryč několik mladých mužů, mezi kterými byl právě i třiadvacetiletý bratr osloveného muže. Dawit, se kterým CNN mluvila a jehož jméno bylo z bezpečnostních důvodů pro účely rozboru videa změněno, byl zrovna na poli a staral se o dobytek. Vojáci na něj sice několikrát vystřelili, podařilo se mu však utéct.

Na videu, které se k Dawitovi i ostatním dostalo, je vidět skupina neozbrojených mužů obklopená větším počtem hlídkujících vojáků. Lidé se podle všeho nacházejí na horském útesu, kde jsou ti, již nemají uniformu, později zastřeleni z bezprostřední blízkosti a někdy i shozeni dolů. Záběry doplňují urážky směrem k obětem nebo výzvy k tomu, aby vojáci zabili všechny zajaté, ale neplýtvali kulkami. „Vždycky si ho budeme pamatovat,“ dodal ještě Dawit během vzpomínání na bratra, jehož život zřejmě skončil spolu s ostatními v horách.

Reklama

Doporučované