Hlavní obsah

Tip na výlet: Moře, hory, šikmá věž. A Itálie to není

Foto: Daniela Kučerová

Areál Lodičky v Karviné.

Reklama

„Kraj razovity“, který nabízí snad vše – koupání v moři, horská panoramata, historii i dostatek (nejen) industriálního dobrodružství. Letní tip Daniely Kučerové, redaktorky zahraniční rubriky Seznam Zpráv.

Článek

Během prázdnin vás na několik dní hravě zabaví i Moravskoslezský kraj. Nabízí totiž vše, co byste hledali třeba v Itálii, včetně šikmé věže, v tomto případě nejšikmějšího kostela v České republice. Ačkoli mediální obraz Karviné není nejrůžovější, místní vás milerádi přesvědčí, že vše, co jste kdy četli, je sice možná pravda, ale že i v tomto případě má mince dvě strany.

Málokdo ví, že město nabízí několik rarit, které jinde v Česku nenajdete. Už při příjezdu směrem z Ostravy upoutá pozornost na první pohled nezvykle nakloněný kostel přezdívaný „česká Pisa“. Během jeho pohnuté historie pod kostelem sv. Petra z Alkantary v poměrně krátké době klesla půda o 37 metrů, což stavbu vychýlilo o 6,8 stupně. Obklopen typicky hornickou krajinou láká turisty z celého světa. Za návštěvu stojí i jeho vnitřní prostory. Kombinace rovných podlah a šikmých zdí rozčaruje každého milovníka linií a řádu.

Foto: Profimedia.cz

Kostel svatého Petra z Alkantary.

Ještě před vstupem do samotného centra města se nabízí možnost zahrát si golf v Resortu Lipiny. Během jednotlivých odpalů nasávejte atmosféru v industriální oblasti mezi dvěma činnými šachtami.

Když už navštívit Karvinou, tak to vzít po stopách šlechtické rodiny Larischů. Jediné Piastovské sídlo v Česku, zámek Fryštát, stojí přímo na náměstí T. G. Masaryka v centru města. Po prohlídce to vezměte mezi zámkem a kostelem branou do zámeckých zahrad a parku. Nakrmte stádo daňků, projděte se až na Lodičky, proplujte slepým ramenem řeky Olše, opečte buřty, poslechněte koncert a pokochejte se západem slunce.

Foto: facebook.com/karvina.oficialni.stranka.mesta/

Pohled na Larischův zámek a kostel Povýšení svatého Kříže.

Nezapomeňte na repelent, letos mají komáři žně. Samozřejmě nezapomeňte ochutnat práci karvinského pivovaru a vyhlášené gofry.

Pro ty, které nelákají osudy šlechtické rodiny Larischů, ale raději se obklopují přírodou, je otevřená cesta do srdce Beskyd. Před ní ale doporučujeme navštívit místní moře. Koupací nádrž, které dnes už nikdo neřekne jinak než Karvinské moře, nabízí písečnou pláž a příjemné posezení na břehu.

Reklama

Související témata:

Doporučované