Hlavní obsah

Tisíce maďarských studentů demonstrovaly proti vzdělávacímu systému, dožadují se alternativních metod

Vysokoškoláci v Maďarsku požadují alternativní formu vzdělávání (video: AP).

 

Reklama

Maďarští vysokoškoláci si nemyslí, že je systém připravuje na život ve 21. století. Demonstranti požadovali alternativní vzdělávání místo učení se látky nazpaměť podle osnov. Dále volali po zkrácení výuky na 30 hodin týdně. Podle některých studentů na vysokých školách chybí také rovnost a svoboda slova.

Článek

Několik tisíc vysokoškolských studentů v pátek demonstrovalo proti vzdělávacímu systému před sídlem parlamentu v Budapešti. Studenti se domáhali zlepšení systému, který je podle nich nepřipraví na život ve 21. století. Studenti vyšli do ulic s „rozčílenými smajlíky“ nebo s transparenty typu „Cítím, jak se stávám zbytečný“ či „Můj mozek se zmenšuje”.

Mnozí z nich označují režim premiéra Viktora Orbána za diktaturu, napsala agentura AP. Orbán až na pár výjimek „znárodnil“ školský systém a zpřísnil kontrolu nad vydáváním učebnic.

„Vzdělávací systém z nás udělal úzkostné a nerozhodné dospělé s nepodloženými nápady,“ prohlásil před davem student András Bognar. Studenti požadovali alternativní způsob vzdělávání místo učení látky nazpaměť.

Podle maďarské tiskové agentury MTI před parlamentem demonstrovalo asi 1800 studentů. Dožadovali se „spravedlivějšího a demokratičtějšího školství, které by se více zaměřovalo na vzdělávání“.

Daniella Tóthová, která studuje v Györu na západě Maďarska, uvedla, že na vysokých školách chybí svoboda slova a nejsou zajištěny rovné příležitosti. Obvinila systém studentských půjček, že připravuje mladé lidi o svobodu pohybu.

Demonstranti podle MTI chtějí omezit výuku na 30 hodin týdně v případě studentů ve věku 14 až 18 let a v případě mladších na 25 hodin.

Reklama

Doporučované