Hlavní obsah

Tisíce majitelů se nestarají o své lesy, zhoršují kůrovcovou kalamitu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Šíření kůrovce v Česku zhoršují majitelé lesů, kteří nekomunikují se státem. Jde o desítky tisíc lidí, píše deník MF Dnes.

Článek

List vypočítal, že největší správce lesů v zemi Lesy ČR se kromě státních pozemků stará i o 277 tisíc hektarů v soukromém vlastnictví. Velká část z vlastníků je ale neaktivní.

„Snažíme se s nimi intenzivně komunikovat, ale dostáváme se do velkých problémů, protože zhruba dvacet procent jich je nedohledatelných a nekomunikativních,“ řekl MF DNES ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Na začátku roku podnik rozeslal všem vlastníkům dopis, ale pětina, tedy zhruba 40 tisíc, se vrátila jako nedoručené. Podnik odhadl, že neaktivní vlastníci mají 60 tisíc hektarů lesů.

Některé majitele se nepodaří dohledat vůbec, jiní o svůj majetek nejeví zájem nebo ani neví, že ho například zdědili. Komplikace nastává právě v případě, když se v lese neaktivního vlastníka objeví kůrovec.

Lesy ČR jako odborný hospodář majitele upozorní, že je potřeba kácení, do jeho majetku ale zasáhnout nesmí. Kácení musí zajistit majitel na vlastní náklady. V případě, že nezasáhne, hrozí, že se kalamita rozšíří i do okolních lesů. Za to teoreticky mohou majitelé lesa dostat pokutu, v praxi k tomu ale téměř nedochází.

Reklama

Doporučované