Hlavní obsah

Továrna na fotbalisty. Takto se vychovávají hráči pro nejlepší ligu světa

Jak proniknout do fotbalové akademie Arsenalu a co dělat, když vás z ní vyhodí?

 

Reklama

Miliony malých kluků po celém světě sní o kariéře profesionálního fotbalisty. Cest do vrcholového fotbalu přitom vede několik.

Článek

Devítiletý šikula, jenž právě teď kope do plechovky v ulicích nigerijského Lagosu nemusí mít nezbytně menší šanci než jeho vrstevník, který už nyní „kope“ v akademii, dejme tomu, v Arsenalu. Nabízíme vám sondu do výchovy malých fotbalistů v Anglii a zaměříme se přitom na malý talentový program, který pracuje s nadanými hochy doslova z ulice, ale i s těmi, které jedna z prestižních akademií vyřadila z kádru.

„Největším problémem výchovy mladých talentů v Anglii je, že se trenéři u 8letých nebo 9letých dětí rozhodnou, kdo je momentálně fotbalově nejlepší. Takové děti pak dostanou největší prostor a hrají s nejlepšími dětmi ve vyšších věkových kategoriích,“ říká Sean Daly, bývalý hlavní mládežnický skaut Tottenhamu Hotspur a jeden z nejuznávanějších mládežnických trenérů v Anglii, který před pár lety založil soukromý klub pro žáky Focus Football.

Kluby mají strach, že o takového chlapce přijdou a že rodiče půjdou jinam, kde jim toho akademie naslibuje víc. Jiné děti jdou tak trochu stranou.

Podívejte se ve videu nahoře, jak vychovávají v Anglii z dětí fotbalisty.

Reklama

Doporučované