Hlavní obsah

Tradiční partaje nemají sebereflexi, tvrdí mocný developer a sponzor mnoha stran

Peníze, nebo život. Hostem ekonomického magazínu Zuzany Kubátové byl známý developer Radim Passer.

 

Reklama

Radim Passer se řadí k byznysmenům, kteří se dlouhodobě snaží ovlivnit politiku.

Článek

V minulosti posílal peníze tradičním stranám - od ČSSD přes lidovce po TOP 09. Teď věří spíš novým partajím. V rozhovoru vysvětluje, proč bude volit ANO i proč sponzoruje také Robejškovy Realisty.

Vlivný developer Radim Passer přiznává, že si partaje, jimž pomáhá, nevybírá ani tak podle programu, jako podle lidí, jimž věří. A ti jsou podle něj v různých stranách. Proto jsou jeho politické sympatie tak široce rozprostřené. Řízení státu podle něj ale není dobré bez ohledu na to, kdo je zrovna u moci.

I proto se letos Passer sepsal koncepci rozvoje české dopravní infrastruktury do roku 2050, v níž navrhuje investice za bilion korun. Počátkem léta se pokusil rozvířit na toto téma veřejnou diskusi, teď materiál rozesílá politickým stranám v naději, že se jí někdo ujme.

„Žádná vláda zatím nepřišla s vizí rozvoje, proto se do toho pouštím sám,“ vysvětluje. Nechybí podle něj jen v dopravě, ale i vzdělávání a dalších sférách: „Máme teď jako země neopakovatelnou šanci na rozvoj, kterou bychom měli využít."

Vůči velkým tradičním stranám je skeptický. „Není u nich šance na sebereflexi kvůli minulým chybám,“ vysvětluje. „Například ODS v době svých nejzkorumpovanějších představitelů trpěla rozkrádání ve velkém. Ale ani po éře megakorupčníků jsem nezaznamenal snahu distancovat se od minulosti,“ říká.

Sám bude letos volit ANO. Výhrady vůči Andreji Babišovi, například stíhání za dotační podvod pro jeho Čapí hnízdo či podezření ze spolupráce s komunistickou StB, prý nepovažuje za podstatné.

Jak se pojí Passerovy podnikatelské a občanské zájmy? Jak velký je korupční potenciál ve velkém byznyse? Sledujte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované