Hlavní obsah

Tragédie, jakou rybáři nepamatují. Úklid stovky tun uhynulých ryb z největšího moravského rybníku potrvá minimálně do středy

Rybáři z Nesytu stále odklízejí tuny ryb. Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Rybáři na rybníku Nesyt stále odklízejí tuny ryb poté, co ve čtvrtek hromadně uhynuly. Škody Rybářství Hodonín odhaduje přes pět milionů korun.

Článek

Minimálně další dva dny potrvá úklid udušených ryb v největším moravském rybníku. V Nesytu na Břeclavsku vinou veder a nízké hladiny vody minulý týden uhynulo okolo 100 tun ryb. Okolím se šíří pronikavý zápach tlejících těl kaprů, štik, candátů a dalších ryb. „Práce je naprosto vyčerpávající. Děláme, co můžeme. Povolali jsme všechny síly,” sdělil jednatel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha. Rybářství má správu rybníka na starosti. Škody přesáhnou pět milionů korun.

Zkázu ze břehů sleduje další jednatel firmy Alois Kopečný. „Je to katastrofa. V oboru se pohybuji přes padesát let. Nic podobného jsem nezažil a myslím, že nikdo v republice,” popsal zkušený rybář.

Podle něj ve stávající situaci nešlo obřímu úhynu zabránit. „Kvůli hnízdění bahňáků nemůžeme od patnáctého března nijak hýbat s hladinou vody. Letos je o metr níž než obvykle. Jsou extrémní vedra a voda na přítoku není žádná,” vysvětlil Kopečný.

Od víkendu poslouchá spoustu komentářů, jak měli rybáři tragédii zabránit. „Slýchám teď rady, že jsme měli do rybníka zavést kamion ledu a víc provzdušňovat. Ve chvíli, kdy se teplota vody dostává ke třiceti stupňům, neuděláte nic,” dodal Kopečný.

Ještě o víkendu rybáři uvažovali, že požádají o podporu Jihomoravský kraj, tuto možnost nyní zavrhli. „Veterinární správa nám řekla, že se nejedná o krizový stav, takže těžko můžeme počítat s nějakou pomocí,” upřesnil Pecha.

Na lodích v rybníku a blízkém okolí teď pracuje přes dvacet lidí. Obrovské kontejnery naplněné tlejícími rybami putují na likvidaci do kafilerie. „Tím naše škody také narůstají. Za každý odvezený kilogram zaplatíme osm korun, což budou další statisíce korun,” doplnil Kopečný.

Spolu s kolegy se po letech těšil na hojný výlov, teď mu přátelé kondolují. „Při takových vedrech se každý den odpaří asi centimetr vody. Rybník má tři sta hektarů, je v něm o miliony kubíků vody méně než obvykle,” vysvětlil Kopečný.

Podle jeho kolegy katastrofa nebude mít vliv na ceny vánočních ryb. „Ceny ryb můžeme těžko solitérně navyšovat. Máme závazky v našich domácích sdruženích i v zahraničí a je třeba splnit dodávky. Musíme to nějak přežít a pokrýt ztráty. Nesyt není jediný rybník ve správě, musíme si poradit. Ale samozřejmě to bude mít výrazný vliv na hospodářský výsledek firmy,” řekl Pecha.

V rybníku i po hromadném úhynu zbyly živé ryby. „Ale velmi těžko odhadnout, kolik jich zbývá. Spousta uhynulých ryb už klesla na dno,” vysvětlil Kopečný.

Rybářství Hodonín spravuje více než devadesát rybníků a nádrží v republice, roční produkce ryb se pohybuje okolo tisíce tun.

Reklama

Související témata:

Doporučované