Hlavní obsah
Online

Jen v Německu už počet mrtvých překročil stovku

Foto: Profimedia.cz

Zatopený hřbitov ve městě Erftstadt v Německu.

Reklama

aktualizováno •

Některá území západní Evropy zasáhly bouře a záplavy. Počet obětí v Německu už přesáhl stovku, nejméně 1000 lidí pak tamní úřady pohřešují.

Článek
  • Nejhůře zasaženou oblastí je spolková země Porýní-Falc, kde počet obětí vzrostl na 60. Nejméně 1 300 lidí se v tamním okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler pohřešuje.
  • Dramatická je situace také v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde si velká voda rovněž vyžádala několik desítek lidských životů.
  • Česko již sousedům nabídlo pomoc, země však podle slov českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zatím situaci zvládá vlastními silami a prostředky.

O vývoji situace přes noc jsme informovali zde:

  • Z nizozemského města Venlo evakuovali 10 tisíc lidí

    Ve městě Venlo na jihu Nizozemska dnes začali evakuovat obyvatele kvůli stoupající hladině řeky Mázy. Domovy muselo opustit přes 10 000 lidí, píší nizozemská média.

  • Německého hasiče unášel proud, lidé ho zachránili

    Tím, kdo zachraňuje při povodních, bývají obvykle hasiči. Jednoho z nich ale naopak museli v Německu zachraňovat místní obyvatelé poté, co spadl do vody.

  • V Německu je bez proudu 102 tisíc lidí

    Na západě Německa je stále bez elektřiny asi 102 000 lidí. Bouřky a výsledné záplavy nadále způsobují poruchy v dodávkách energie v Severním Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falcku, uvedl dodavatel energie Westenergie v Essenu.

  • Jen v Německu si už povodně vyžádaly přes 100 obětí

    Počet potvrzených obětí bouří a záplav v Německu dnes překročil stovku. Spolková země Porýní-Falc odpoledne aktualizovala počet obětí na 63 z předchozích 60. Severní Porýní-Vestfálsko naposledy dopoledne hlásilo 43 mrtvých. Dohromady tak německé úřady hlásí nejméně 106 obětí ničivých bouří.

  • Obnova Belgie půjde pomalu: stavební dělníci mají v létě volno

    Na vyčíslení škod po katastrofálních povodních je sice ještě brzy, jisté ale je, že v Belgii značně utrpěly jak soukromé stavby, tak i ty veřejné a s nimi spojená infrastruktura. Jak ale řekl šéf Konfederace valonských stavařů Francis Carnoy, problémem bude fakt, že stavební sektor si v létě bere pauzu. „To je tradice. Volno pro stavební dělníky si tradičně vyjednává podnik za podnikem a v jedné firmě mají vždy volno všichni ve stejný čas. Většina podniků zůstává uzavřená do konce července nebo srpna,“ upozornil v rozhovoru pro deník Le Soir.

  • Belgický premiér vyhlásil úterý dnem státního smutku

    Úterý 20. července bude v Belgii dnem státního smutku. Dnes to oznámil premiér Alexander De Croo s tím, že země ještě víc utlumí oslavy státního svátku, který ji čeká o den později. Oslavy měly být letos jen velmi střídmé kvůli koronavirovým omezením.

  • Nizozemsko dnes zažilo další evakuace, protrhla se hráz u Maastrichtu

    Kvůli ochraně před povodňovou vlnou musely dnes stovky lidí na jihu Nizozemska opustit své domy a byty podél řeky Mázy. Záplavová vlna z protržené hráze v Meerssenu, který leží několik kilometrů severovýchodně od Maastrichtu, zaplaví podle záchranných složek i okolní vesnice, celkem se dotkne zhruba 3000 lidí. V hrázi je díra velikosti metr krát metr, uvádí nizozemská média. Poté, co povodně roztrhly hráz kanálu poblíž Maastrichtu, se spustily sirény. Ve Venlu na hranici se Severním Porýním-Vestfálskem byla preventivně evakuována nemocnice s 200 pacienty. Naopak domů se v pátek mohly vrátit tisíce obyvatel Maastrichtu a sousedních měst.

  • Kandidátka na kancléřku míří na místo katastrofy

    Kandidátka Zelených na kancléře,Annalena Baerbocková, je na cestě do oblasti katastrofy v západním Německu. Potvrdila to mluvčí strany. Baerbocková se kvůli katastrofě se vrátila z dovolené dříve.

  • Povodně zasáhly i Nizozemsko

    Povodně ve Valkenburgu a MaastrichtuVideo: AP

  • Voda poničila plynovod, oprava potrvá měsíce

    V nejhůře zasaženém okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler v německém Porýní-Falci povodně těžce poškodily plynovod. Mluvčí plynárenské společnosti Marcelo Peerenboom novinářům řekl, že zcela zničeno bylo několik kilometrů potrubí, které se bude muset vyměnit. „Bohužel to bude trvat týdny nebo měsíce, než bude dodávka plynu zpátky,“ dodal. Pro občany to znamená studenou vodu, a když nastane topná sezóna, tak i zimu v bytech.

  • Podívejte se na video z belgického Lutychu

    Autor tweetu z belgického města Lutych zmiňuje noční přítomnost zlodějů. Záběry natáčel dnes ráno s tím, že za několik hodin bude evakuován.

  • V Belgii vzrostl počet obětí na 23

    Belgický list Le Soir na svém webu informoval, že počet obětí tragických záplav stoupl už na 23. Zhruba 41 tisíc domácností pak ve Valonsku zůstává bez elektrického proudu.

  • Jak vysvětlit 1300 pohřešovaných?

    Obrovský počet pohřešovaných v Německu naznačuje téměř nepředstavitelný rozsah katastrofy, píše server Der Spiegel. To má ale málo společného s realitou. Část pohřešovaných se jen nachází v oblastech, do nichž je nyní obtížný přístup. „Mobilní síť je částečně paralyzována a mnoho lidí není přátelům a příbuzným k dispozici. Jinými slovy: V ideálním případě je mnoho z oficiálně nezvěstných nezraněných, ale nelze se k nim dostat telefonicky,“ oznámila mluvčí okresu Bad Neuenahr-Ahrweiler.

  • O víkendu by podle meteorologů mělo nebezpečí polevit

    Podle německé meteorologické služby nebezpečí bouřek o víkendu postupně poleví. Ještě dnes a částečně i v sobotu však mají některé části země počítat jak s přeháňkami, tak i s bouřkami.

  • Laschet: Počet obětí nejspíše dál poroste

    Premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet dnes na zasedání zemské vlády hovořil o „povodňové katastrofě historických rozměrů“. Podle něj se lze obávat, že počet obětí dále poroste. Zvláště dramatická je podle něj situace v Erftstadtu. „Povodeň lidem doslova vzala půdu pod nohama,“ komentoval situaci kandidát konzervativců (CDU/CSU) na příštího německého kancléře.

  • Německý prezident vyzval k boji proti změně klimatu

    Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes v reakci na pohromu vyzval k zesílení opatření na ochranu klimatu. „Pouze pokud se odhodlaně pustíme do boje proti klimatické změně, budeme moci držet v mezích extrémní povětrnostní situace, které nyní zažíváme,“ řekl Steinmeier.

  • Čeští politici reagují na dění za hranicemi

    „Přeji Německu, kde jsem mnoho let žila, hodně síly! Jsem zděšena, že katastrofická povodeň a sesuv půdy způsobily tolik obětí. Myslím na každého, kdo ztratil své blízké nebo přátele. Česká republika je připravena poskytnout sousedskou pomoc,“ napsala na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

    Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš:

    Předseda ODS Petr Fiala:

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová:

    Předseda STAN Vít Rakušan:

  • Der Spiegel: Federální vláda rozhodne o pomoci zasaženým příští týden

    Federální vláda chce v nadcházejícím týdnu rozhodnout o stavební pomoci občanům a obcím v povodněmi zasažených oblastech. Rychlé řešení je důležité, uvedl mluvčí německého ministerstva financí, neposkytl však žádné informace o výši možné podpory. Téma by mělo být v kabinetu předneseno ve středu, informuje Der Spiegel.

  • Německá tragédie přepisuje historii. Její důvod vědce zaskočil

    Intenzita a rozsah záplav v Německu způsobených prudkými lijáky překvapila vědce. Nečekali, že je vůbec možné, aby se tak rekordní srážky objevily „tak brzo a na tak rozsáhlém území“, píše Guardian.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy