Hlavní obsah

Třaskavé memoáry Trumpovy neteře jsou o krok blíž k publikaci

Foto: Profimedia.cz

Obálka memoárů Mary Trumpové, neteře současného prezidenta USA.

Reklama

Vydá Mary Trumpová, neteř prezidenta USA, svoje očekávané memoáry, nebo nevydá? Newyorský soud se aktuálně přiklání k první variantě.

Článek

Vzpomínkový román Příliš mnoho a nikdy dost – Jak má rodina vytvořila nejnebezpečnějšího muže světa napsala neteř Donalda Trumpa, Mary Trumpová. Kniha má vyjít 28. července, narazila ovšem na smlouvu o mlčenlivosti, kterou rodina podepsala.

Záležitostí se zabýval newyorský soud, neboť se bratr současného prezidenta a zároveň další strýc Mary Trumpové, Robert Trump, snažil vydání zabránit. V úterý dal soud sice Robertu Trumpovi za pravdu, jen den poté se ale soudce přiklonil na stranu Mary Trumpové a řekl, že by kniha měla vyjít.

Komplikovaná situace podle soudce nastala ve chvíli, kdy se Donald Trump stal hlavou státu. Přestože Mary Trumpová a celá rodina jsou od roku 2001 vázány mlčenlivostí, okolnosti se po zvolení jednoho člena rodiny do funkce prezidenta změnily.

„Podporujeme, aby Mary Trumpová měla právo vyprávět svůj příběh, je to práce, která je zajímavá a důležitá pro celonárodní diskusi a zaslouží si publikaci pro dobro amerických občanů,“ řeklo ve svém vyjádření nakladatelství knihy Simon & Schuster.

O čem vlastně kniha je?

Pětapadesátiletá dcera prezidentova zesnulého bratra Freda Trumpa jr. napsala memoáry, které podle popisu slibují mimo jiné „noční můry, traumata a destruktivní vztahy“. „Nemůže to napsat,“ okomentoval práci své neteře sám prezident Donald Trump na začátku července. Narážel tím na zmíněnou smlouvu o mlčenlivosti, kterou popsal jako „velmi mocnou“ a která „všechno schová“.

Zároveň Mary Trumpová v knize údajně popisuje i její napomáhání při odhalení důvěrných dokumentů. Ty sama Trumpová poskytla deníku The New York Times, aby pomohla vyšetřování finančních toků a údajných podvodných machinací okolo prezidenta.

Mary Trumpová však stále nemá vyhráno. Další projednání smlouvy o mlčenlivosti se bude konat 10. července. Pokud se podaří memoáry vydat, půjdou na pulty knihkupectví jen týden před oficiálním vyhlášením Trumpovy republikánské nominace do voleb, ve kterých obhajuje svůj prezidentský mandát.

Reklama

Doporučované