Hlavní obsah

Trenér, který se málem upracoval k smrti. Jeho tým uvidíte v přenosu Televize Seznam

Pozvánka na sobotní přímý přenos zápasu Bundesligy Lipsko–Dortmund.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Souboj Lipska s Dortmundem bude soubojem dvou podobných trenérských povah: workoholika Ralfa Rangnicka a puntičkáře Luciena Favreho. Atraktivní bundesligový zápas vysíláme na Televizi Seznam v sobotu 19. ledna od 18:15.

Článek

V kalendáři se psalo září 2011, když z pozice trenéra Schalke 04 odstoupil Ralf Rangnick. Krok šedesátiletého kouče se tehdy zdál být nepochopitelný, protože jeho týmu se mimořádně dařilo.

Důvod mnohé zaskočil: syndrom vyhoření.

Přitom se právě zrovna začínalo zdát, že klub z Porúří našel po delší době ideálního stratéga. Rangnick vyhrál se Schalke 04 Německý pohár (DFB Pokal), což byl mimochodem první velký triumf jeho kariéry, a dostal se do semifinále Ligy mistrů. Poté, co Schalke grandiózním stylem porazilo Inter Milán.

Nicméně nasazení, v němž Rangnick žil, bylo enormní a bylo jen otázkou času, kdy pověstný workoholik, o němž se říkalo, že by nejraději řídil sám i klubový autobus, na svoje tempo doplatí. Rangnick je navíc znám až pedantskou přesností. Na tréninku má vždy s sebou velké digitální hodiny s různými akustickými signály, které přesně odměřují čas jednotlivých částí tréninku. Dělá si průběžně i obrovské množství poznámek.

Přímý přenos Televize Seznam

RB Lipsko – Borussia Dortmund

Utkání špičkových klubů Bundesligy sledujte na Televizi Seznam v sobotu od 18:15. Studio moderuje Jindřich Šídlo, komentátorem zápasu pak bude Ondřej Lípa. Tradičním hostem je fotbalový expert Seznamu Luděk Mádl a své postřehy přidá někdejší reprezentant Stanislav Levý, který velkou část své trenérské kariéry prožil v Německu.

Rangnick dokáže být i vizionářem, nadchnout pro své ideje i hráče, a tak za kvalitní kádr, kterým v současnosti Lipsko disponuje, vděčí jak zmíněné Lipsko, tak salcburská „filiálka“ tohoto fotbalového „koncernu“ do značné míry právě jemu.

Příznaky nemoci

V roce 2011 se příznaky nemoci objevily už na konci jarní sezony. Rangnick se v létě se svou manželkou dvakrát pokusil trávit v klidu dovolenou, ale v podstatě jen dál pracoval. Od moře odjel na letní tréninkový tábor klubu, kde nakládal nemilosrdně hráčům i sobě. Pro fanoušky bylo jeho prohlášení, že u Schalke končí, šokem, ti, kteří ho znali, ale moc překvapení nebyli.

Rangnick ale dokázal překonat krizi a vytvořil si novou životní strategii. Poté, co se zhroutil, zcela změnil stravování, naučil se dělat pauzy – například při používání počítače a mobilního telefonu – a pochopil, že odpočívat opravdu znamená odpočívat.

K vrcholové kopané se Rangnick vrátil v létě 2012 – a to nejprve jako sportovní ředitel, který měl na starosti hned dva kluby – mistra Rakouska RB Salcburk a ambiciózní RB Lipsko, tehdy působící v regionální německé lize. V té době třiapadesátiletý Rangnick si vybral právě tento post, přestože měl nabídky trénovat i prvoligovou Herthu, Besiktas Istanbul, Anderlecht, WBA nebo Tottenham.

Na jaře 2019 se vedení Lipska nedohodlo na další spolupráci s tehdejším trenérem Ralphem Hasenhüttlem. Nastalo horečnaté hledání nového kouče. V létě 2019 by měl do Lipska dorazit Julian Nagelsmann z Hoffenheimu, ale do té doby zaskakuje právě sportovní ředitel Rangnick i na pozici trenéra lipského týmu.

Za svůj cíl si stanovil návrat k nezaměnitelnému stylu, díky kterému se klub dostal do nejvyšších pater Bundesligy. To znamená agresivní kontrapresink a rychlé přepínání obranné a útočné fáze. Jak se to muži, kterému v Lipsku přezdívají „papa Courage“, nyní daří, mohou posoudit nejlépe sami diváci v přímém televizním přenosu na Seznamu v sobotu od 18:15.

Trenér Dortmundu: Lucien Favre

Dortmund v tomto zápase povede podobný puntičkář jako Rangnick. Jmenovitě Lucien Favre, učitel fotbalu ze Saint-Barthelemy v západním Švýcarsku, který si ve své mluvě stále udržuje francouzský přízvuk, i pro cizince v němčině dobře slyšitelný.

Hráči říkají, že lpí na detailech a maličkostech a nechává je tedy občas tucetkrát opakovat drobný úkon, než je spokojen. Nicméně je to puntičkář úspěšný. V Německu trénoval Herthu Berlín (sezony 2007–2009) a pak Borussii Mönchengladbach (2011–2015), kde byl mimořádně úspěšný. Když se karta obrátila a klubu se dařit přestalo, odešel víceméně o své vůli, neboť se domníval, že hráči jsou možná z jeho stylu práce a fotbalu unaveni.

Foto: Seznam Zprávy

Televize Seznam vysílá špičkové fotbalové soutěže Evropy: Premier League, Bundesligu, La Ligu a Serii A.

S Favrem n lavičce má snad Dortmund po Jürgenovi Kloppovi konečně trenéra, s nímž může získat titul. Je totiž přinejmenším rovnocenným soupeřem Bayernu, jakož i evropské špičce. Mimochodem, toto je důležité nejen pro fanoušky klubu. I fotbaloví experti drží palce, aby vedle Bayernu fungoval v Bundeslize ještě nejméně jeden velkoklub, který mu bude fotbalově zhruba roven, a díky tomu bude liga i nadále zábavnou a napínavou soutěží, která láká fanoušky, televizní diváky, sponzory a podobně.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Sobota 19. ledna, 18:15: Lipsko–Dortmund, Bundesliga

Sobota 26. ledna, 17:45: Sampdoria–Udinese, Serie A

Před Favrem vkládali v Dortmundu naděje do Petera Stögera (ten přišel z 1. FC Köln), ale nefungovalo to, stejně jako neuspěl před ním Holanďan Peter Bosz. A popravdě řečeno, ani Thomas Tuchel, který dnes trénuje Paris Saint-Germain, moc neoslnil. Je také důležité, že si Favre rozumí s předsedou představenstva klubu Hansem-Joachimem Watzkem.

Každý si hrál své

Když přišel Favre do Dortmundu, musel řešit hodně problémů. Bylo tu sice plno vynikajících (a drahých) hráčů, ale jen zřídka působily obrana a útok sehraně. Občas to vypadalo, že hrají každý za jiný klub, což mělo za následek hrůzné situace a potupné prohry. Mužstvo také přestalo dělat to, co za Kloppa – hrát agresivní presink.

Hře Dortmundu chybělo překvapení a individuální akce. To Favre dokázal poměrně rychle odstranit tím, že si vytvořil svoji variantu „žolíků“ – hráčů, které nasazuje v druhém poločase, obvykle dvacet minut před koncem. Žolíci většinou dokáží svým individuálním nasazením nabudit ostatní a často také střílejí góly. A také se kouči podařilo vrátit sebedůvěru Mario Götzovi, který po „výletu“ do Bayernu jakoby přestal umět hrát fotbal.

Favre nezatracuje žádného hráče, zkouší stále četné možnosti a varianty. Lze říci, že kádr Dortmundu je stále předimenzovaný a klub se bude muset některých hráčů na konci sezony zbavit.

Ještě jednou připomeňme, že duel trenérských mágů Rangnicka a Favreho, potažmo duel Lipska s Dortmundem, vysílá Televize Seznam v sobotu 19. ledna od 18:15.

Reklama

Související témata:
Lucien Favre

Doporučované