Hlavní obsah

Trestem pro Navalného to nekončí, Rusko sepsalo prohřešky demonstrantů a chystá obvinění

Ruští vyšetřovatelé připravují obvinění tisícovky zadržených.

 

Reklama

Navalnyj byl za účast a podíl na demonstraci odsouzen k 15 dnům vězení a pokutě.

Článek

Ruští vyšetřovatelé připravují důkazy k celé sérii obvinění proti účastníkům nedělního masového protivládního protestu v Moskvě, do něhož se podle organizátorů zapojily desítky tisíc lidí.

Během protestu bylo zadrženo až tisíc lidí, organizátor akce Alexej Navalnyj byl už jako první odsouzen k pokutě a k 15 dnům vězení za organizování nelegálního protestu a neuposlechnutí policejního příslušníka.

Mluvčí Vyšetřovacího výboru Svetlana Petrenková oznámila, že do shromažďování důkazů se pustili vyšetřovatelé zvláště těžkých zločinů z moskevské hlavní správy SK. Kromě prohřešků, z nichž byl obviněn Navalnyj, se prý vyšetřují i trestné činy výtržnictví, útoku na život příslušníka policie a násilí vůči úřední osobě.

Při moskevském protestu byl podle Petrenkové surově zbit policista. Neznámí útočníci mu blíže neurčeným předmětem rozbili hlavu a způsobili mu těžká zranění.

Účastníci si zase stěžovali na postupy policejních příslušníků. Ti měli proti demonstrantům použít obušky, pepřový sprej a slzný plyn. Policie to ale popírá.

Vůdce ruské opozice Alexeje Navalného zatkla policie.Video: Josef Mačí

Existuje i podezření, že organizátoři slibovali účastníkům protestu finanční náhradu v případě, že budou zatčeni, řekla mluvčí SK. Její slova potvrdil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, který navíc uvedl, že organizátoři nabízeli moskevským výrostkům za účast na akci peníze.

„Pokud to vyšetřovatelé budou považovat na nutné, předloží veřejnosti nějaké důkazy," řekl Peskov.

Navalnyj minulý týden na svém blogu slíbil Moskvanům, že každému zadrženému účastníkovi pochodu pomůže s žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva s perspektivou odškodnění až 270 tisíc korun. Není ale jasné, zda předmětem vyšetřování je právě tato jeho výzva.

Reklama

Doporučované