Hlavní obsah

Třetí dávka čeká Čechy nejspíš v zimě. Vakcína bude jiná, zacílí na mutace

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Pokud budou lidé v Česku dostávat i třetí dávku vakcíny proti covidu-19, bude mít jiné složení a bude odolnější vůči mutacím, říkají odborníci. Očkovat se bude pravděpodobně v zimě.

Článek

Čechy zřejmě čeká i třetí dávka vakcíny proti covidu-19. Bude mít jiné složení a podávat by se mohla začít pravděpodobně v zimě. Vyplývá to z vyjádření, které Seznam Zprávám poskytli vakcinolog Roman Chlíbek a epidemiolog a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal.

„Farmaceutické firmy aktuálně pracují na novém složení vakcín kvůli novým a odolnějším mutacím,“ řekl Chlíbek.

Očkování třetí dávkou proti covidu-19 bude aktuální zřejmě v zimě. Odborníci nyní řeší, jak přesně by se měla třetí vakcinace uskutečnit. „Nebude to očkování proti koronaviru z pohledu posílení imunity, ale spíš proti jeho variantám,“ upřesnil Petr Smejkal.

Varianty koronaviru jsou kombinace dvou a vícero mutací samotného viru SARS-CoV-2. Jako poslední varianta se zatím objevila takzvaná vietnamská, která je kombinací britské a indické mutace viru. Nově se ale varianty viru již neoznačují názvy států, nýbrž řeckou abecedou. Takzvaná britská se nyní jmenuje alfa a indická delta. Cílem je názvy zjednodušit a zároveň se vyhnout stigmatizaci zemí, kde varianty poprvé detekovali.

Proti současným variantám aktuální vakcíny fungují, jestli a kdy přesně bude potřebný tzv. booster, neboli posilovač, to zatím vakcinologové řeší. „Čeká se na to, jak dlouho bude definitivně trvat ochrana před virem po očkování. Zatím se ví, že to je šest až dvanáct měsíců,“ vypočítal Chlíbek.

Přeočkování třetí dávkou však nebude nutné jenom kvůli mutacím. Podle vakcinologa je potřeba i u lidí s chronickým onemocněním nebo s oslabenou imunitou. „Může se stát, že jejich ochrana bude například po roce oslabená vlivem jejich onemocnění a bude potřebné je přeočkovat,“ dodal královéhradecký předseda České vakcinologické společnosti.

Adam Vojtěch, aktuální ministr zdravotnictví za ANO, ve čtvrtek pro Seznam Zprávy uvedl, že na téma třetí dávky vakcíny proti covidu-19 debatuje s odborníky Petrem Smejkalem a Rastislavem Maďarem a že si jejich odborného názoru „velice váží“.

Smejkal říká, že to je sice v pořádku, že si ministr jejich názorů váží, ale žádná spolupráce mezi ním nebo MeSES a ministerstvem nyní neexistuje. „Lidé z ministerstva se na nás obracejí soukromě, není to spolupráce se skupinou MeSES,“ řekl Smejkal.

Oficiálně spolupráce skončila zhruba před třemi týdny. Ministerstvo zdravotnictví a tehdejší ministr Petr Arenberger byli toho názoru, že spolupráci s odbornou skupinou již nepotřebují, protože se epidemická situace výrazně lepší.

„Pan ministr má na mě číslo, a tak mi někdy zavolá, ale není to návrat MeSES na ministerstvo,“ zhodnotil Smejkal aktuální stav věcí. Dodal, že si ani nemyslí, že by k němu ještě někdy došlo. „Dlouhodobě chceme, aby tu byl funkční orgán veřejného zdravotnictví, ale my orgánem ministerstva rozhodně nebudeme.“

Reklama

Doporučované