Hlavní obsah

Trhovci se chystají na otevření. Místo online plateb vezmou radši ruce navíc

Foto: Profimedia.cz

Od pondělí jsou povoleny farmářské trhy.

Reklama

Den, kdy si lidé budou moci koupit čerstvou zeleninu a ovoce přímo od farmářů se blíží. Již od 20. dubna se farmářské trhy stanou jedním z prvních podnikání, kterým bude povolena činnost. Není to však tak jednoduché, jak se zdá.

Článek

„Byla to velká rána, když jsme od března nemohli prodávat. Březen je to tož měsíc, kdy začínám sezónní výrobu sirupů. Vykvétá pampeliška a roste jitrocel, takže potřebuji peníze na materiál, na lahve, na cukr a momentálně ty finance jaksi nejsou, takže vůbec nevím, jestli se to rozjede díky těm trhům a budu moct začít vyrábět nebo ne,“ vypráví Dagmar Zelenková, která prodává bylinkové sirupy a její hlavní obživou jsou právě farmářské trhy.

Z Luštěnic jezdí přitom výhradně na ty, které se pořádají na pražské Náplavce. Chystá se tak na příští sobotu. Farmářské trhy se totiž začnou otetvírat od pondělí. Bude je provázet řada omezení, jako je například zákaz občerstvení, dodržování odstupů, přítomnost dezinfekce nebo preferování plateb mobilem nebo kartou.

„Škody se nahradit nedají. Jedině kdybych přemluvila ty kytky, aby zůstaly ještě dva měsíce kvést, ale to se mi asi nepodaří. Škody se ale zatím dají těžko určit. Já teď vidím velkou šanci v tom, že už budeme moct zase prodávat,“ dodává Zelenková.

Sama se i pokoušela sirupy prodávat přes internet. „Bohužel je tam strašně vysoké poštovné, protože mám skleněné lahve, které jsou těžké, a tak objednávky jsem neměla žádné,“ řekla Seznam Zprávám.

Problém pro některé prodejce na trzích nastává v požadavku přijímat platby nekontaktně, tedy kartou či mobilem, které většina farmářů nevyužívá. Dagmar Zelenková zatím zjišťuje, kolik by zřízení bezkontaktního placení stálo. Mezitím bude placení řešit hotovostní formou, která je také možná, musí však na to mít speciálního člověka, který bude přijímat pouze platby. „Bude mě to tedy ještě stát člověka, který tam bude muset se mnou být,“ komentuje to paní Zelenková.

„Doufám, že účast bude veliká a že lidé vyrazí si něco nakoupit, samozřejmě bez toho, aniž by se tam zdržovali. U mě byly trhy z části závislé na turistech, kteří si sirupy kupovali jako suvenýry. Ti teď také nebudou, ale zase si říkám, že když nemůžeme cestovat my sami, tak snad vyrazíme na trhy. Ale samozřejmě mám určité obavy, jestli ty lidi budou, nebo nebudou,“ dodává Zelenková.

Problémy má i rodinný pivovar U Vacků, který mimo farmářských trhů provozuje i penzion a pivnici. Pro ně otevření farmářských trhů znamená alespoň malou šanci něco prodat.

„Jsme malá rodinná firma a farmářské trhy pro nás znamenají alespoň část obratu. Prodávat však můžeme pouze lahvové pivo. To znamená, že když jsme třeba běžně prodávali ze dvou třetin točené pivo na trzích, tak to pro nás znamená třeba jenom možnost třetinové tržby v tuto chvíli,“ řekla Seznam Zprávám paní Vacková. Sama se pak podivuje nad tím, že točené pivo mohou prodávat z okýnka, ale na trzích to nelze.

Co se týče terminálu na bezkontaktní platby, nechtějí si ho zřizovat. „My sami terminál nemáme a ani ho zřizovat nechceme. Budeme brát hotovost a samozřejmě budeme respektovat dezinfekci rukou, rukavice a bude na to vyčleněný zvláštní člověk podle toho, co je v těch podmínkách, které jsme dostali od pořadatelů. Kvůli měsíci si nebudeme zřizovat terminál, který běžně nevyužijeme,“ říká Vacková.

Karanténa a vládní nařízení Vackovým způsobila značné problémy. Jejich celkové tržby jsou momentálně třetinové. „Záleží všechno na tom, jak ty firmy měly našetřeno. Jinak firmy končí, už to i vidíme, že to tak je. Do budoucna je to krizová situace a ty opatření v žádném případě neodpovídají. Je to jenom divadlo na lidi,“ sděluje Vacková svůj osobní názor Seznam Zprávám.

Na otázku, zda pro ně současná situace může být likvidační, odpověděla bez váhání, že samozřejmě. „My máme pouze štěstí, že jsme už zaplatili technologii, která stála třeba čtyři miliony. Ale máme chladírenské auto za milion, za to splácíme každý měsíc dvacet tisíc, a teď ho nevyužijeme. Tržby jsou někde úplně jinde, než bychom potřebovali,“ komentuje současný stav Vacková.

Reklama

Související témata:

Doporučované