Hlavní obsah

Tři čtvrtě miliardy za kosti. Dinosaurus možná skončí v soukromé sbírce

Foto: Christie's

Nejdražší prodaný exemplář T. rexe.

Reklama

Tři čtvrtě miliardy za kosti staré miliony let. Téměř kompletní exemplář tyranosaura rexe, přezdívaného Stan, překonal světový rekord. Byl prodán v aukci za 31,8 milionu dolarů, v přepočtu více než 732 milionů korun.

Článek

Po prodeji organizovaném aukčním domem Christie's se 67 milionů let stará fosilie dostala do rukou anonymnímu kupci. Skutečná vítězná nabídka se vyšplhala na 27,5 milionu dolarů, ale po přičtení provize a dalších dodatečných nákladů se konečná cena zvedla ještě o více než čtyři miliony dolarů.

Dinosaurus přitom několikanásobně překonal původní odhad. Aukční síň před zahájením akce očekávala konečnou cenovku v rozmezí 6–8 milionů dolarů. Podle britské BBC byla tato hranice během online aukce pokořena za velmi krátkou chvíli.

Stanova historicky nejvyšší zaplacená cena překonala rekord z roku 1997, kdy byla prodána kostra do té doby nejdražšího T. rexe známého jako „Sue“. „Dinosauřice“ přišla kupce na 8,4 milionu dolarů.

Populární Stan

Nově prodaný a nejdražší exemplář byl dosud vystaven ve Fieldském muzeu v Chicagu. Kam Stan směřuje teď, je však nejisté. Jako vždy existuje obava, že by mohl zmizet v jedné ze soukromých sbírek, a ztratit se tak zrakům veřejnosti navždy.

Foto: Christie's

T. rex, který byl objeven v roce 1987.

Krátce po uzavření prodeje aukční dům Christie's odmítl jméno nového majitele prozradit. Vedoucí oddělení prodeje firmy James Hyslop ovšem uvedl, že v příštích několika dnech by se mohlo o budoucnosti dinosaura objevit více podrobností.

Populární dinosaurus dostal jméno po svém objeviteli, amatérském paleontologovi Stanu Sacrisonovi. Ten „Stana“ našel už v roce 1987 v oblasti na fosilní úlovky bohaté, Hell Creek v Jižní Dakotě. Exemplář je odborníky považován za jeden z nejlépe dochovaných pozůstatků tyranosaura rexe.

Nález zahrnuje 188 kostí, které byly podrobeny sérii testů a vyšetřování. Poškození kostry naznačuje, že dinosaurus byl během svého života zapojen do řady bitev, napsal Christie's na svých webových stránkách.

„Stan se rychle stal ‚stan-dardem‘ pro tvar tyranosaura rexe. Existuje totiž obrovské množství odlitků této mimořádné fosilie, které se prodávají po celém světě,“ uvedl britský odborník na dinosaury Phil Manning, který na vzorku pracoval. „Pokud jste se byli podívat na T. rexe například v nějakém muzeu, byla to pravděpodobně kopie Stana,“ dodal.

S prodejem přicházejí určitá práva na duševní vlastnictví, ale novému majiteli bylo odepřeno povolení k vytváření budoucích odlitků, 3D tisků a má také zakázáno prodávání souvisejícího zboží online.

Reklama

Doporučované