Hlavní obsah

Tři fanoušci Olomouce před soudem. Napadli v tramvaji muže tmavé pleti

Většinu svědků tvoří další fanoušci Olomouce. Před soudem jako by ztratili paměť.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tramvaj byla plná, ale soudu to situaci neulehčuje, protože cestující – vesměs fotbaloví fanoušci a kamarádi obžalovaných – tvrdí, že si nic nepamatují nebo že nic neviděli.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 10 řeší případ tří fanoušků fotbalového klubu Sigma Olomouc, kteří podle obžaloby v pražské tramvaji napadli muže tmavé pleti.

Tramvaj byla plná, ale soudu to situaci neulehčuje, protože cestující – vesměs fotbaloví fanoušci a kamarádi obžalovaných – tvrdí, že si nic nepamatují nebo že nic neviděli.

Případ, který soud rozplétá, se stal loni na počátku listopadu. Skupina fanoušků olomouckého klubu přijela vlakem do Prahy na zápas Sigmy s Bohemians. V tramvaji číslo 6 napadli podle obžaloby dvaadvacetiletý Štěpán Černín spolu s devatenáctiletými Tomášem Satorou a Josefem Richardem Uhlíkem muže pocházejícího z Afriky.

„Pokřikovali na něj, že by se měl vrátit do Afriky a že je černá huba," řekla u soudu státní zástupkyně.

Podle obžaloby se pak slovní útok změnil ve fyzický. Nejdříve na oběť házeli citrony, jeden muži vymačkali na hlavu, pak ho i napadli. Mlátili ho pěstmi a když upadl na zem, kopali do něj.

Napadený musel po této události podstoupit v nemocnici chirurgický zákrok.

Obžalovaní, kteří podle policejních poznatků patří mezi takzvané ultras, vinu popírají. Dosud sice nebyli trestaní, ale kvůli různým rvačkám a bitkám čelili přestupkovým řízením.

Štěpán Černín studuje vyšší odbornou školu zaměřenou na výpočetní techniku, Tomáš Satora a Josef Richard Uhlík se učí na sklenáře.

Napadený muž má akademický  titul a pracuje jako programátor. V Praze žije deset let. Protože se obžalovaných bojí, soud nezveřejnil jeho totožnost. Napadený vypovídal prostřednictvím videokonferenčního zařízení z jiné části justičního paláce. Obžalovaní ani veřejnost nemohli vidět jeho tvář.

Soud vyslechl řadu svědků, především dalších fotbalových fanoušků, kteří tehdy u události byli. Všichni si tehdejší cestu do Prahy dobře pamatovali. Stejně tak si pamatovali i přítomnost obžalovaných. Když ale před soudem přišla řeč na útok v tramvaji, jako by paměť ztratili. Někteří řekli, že slyšeli rasistické nadávky, vnímali fyzický útok, ale nepamatovali si, kdo přesně útočil.

Podrobně útok soudu popsal jen jeden fanoušek, a pak žena, která tramvají také náhodou jela.

Kvůli výslechu dalších svědků pak soud jednání odročil na leden.

Reklama

Doporučované