Hlavní obsah

Tři islamisté se chtěli odpálit v nákupním centru, Němci to zjistili díky Facebooku

Německá média zveřejnila nové informace o víkendové hrozbě.

 

Reklama

Policie předešla teroristickému útoku v Essenu díky sledování podezřelého muže.

Článek

Sobotní teroristický útok v nákupním centru v západoněmeckém Essenu, který se podařilo policii včas překazit, objednal čtyřiadvacetiletý Imrán René Q. z Oberhausenu. Německá policie ho má na mušce již přes dva roky - v roce 2014 se totiž přidal k Islámskému státu. Nejnovější informace přinesl deník Die Welt.

Imrán René Q. útočníky verboval přes skupinový chat na Facebooku. Německé bezpečnostní služby sledovaly již během týdne jeho aktivitu na sociální síti a přes americkou centrálu Facebooku získaly záznam konverzace. Plán zněl jasně: V nákupním centru se v sobotu v půl páté odpoledne odpálí tři sebevražední atentátníci s bombami v batohu.

Policie se poté pustila do intenzivního vyšetřování a podnikla ochranné kroky. Nákupní centrum Limbecker Platz bylo celý den zavřené a hlídané ozbrojenci. Během vyšetřování zajaly policejní jednotky dva muže, po výsleších je ale pustily zpět na svobodu.

Současně s možným útokem v Essenu získala policie zprávu o hrozbě v jihozápadním Offenburgu nedaleko francouzských hranic. Policie zde o víkendu podle agentury Reuters posílila bezpečnostní opatření v centru a v městské dopravě. Terčem útoku se zde měl stát mimo jiné i nejmenovaný noční klub. Podrobnější informace bezpečnostní složky nezveřejnily.

Německo je v pohotovosti od krvavých atentátů, spáchaných islamisty ve Francii a Belgii, jakož i od útoku zamítnutého žadatele o azyl z Tuniska, který loni v prosinci kamionem najel do lidí na vánočním trhu v Berlíně a 12 jich zabil.

Reklama

Související témata:

Doporučované